Τον “κράζουν” οι Γάλλοι: Όταν ο υποκριτής Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τη ¨λεηλασία” του Παρθενώνα από τους Άγγλους

British Prime Minister Boris Johnson (R) holds a bilateral meeting with New Zealand’s Prime Minister Jacinda Ardern (L) at 10 Downing Street in London, Britain, 01 July 2022. EPA, Chris J. Ratcliffe, POOL




Ρεπορτάζ με υπογραφή Simon Cherner στην ιστοσελίδα της εφημερίδας  LE FIGARO επανέρχεται σε όσα αποκάλυψε ο ανταποκριτής της ελληνικής εφημερίδας Τα Νέα στο Λονδίνο για τη στάση υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα που είχε όταν σπούδαζε στην Οξφόρδη ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να μην επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα, που είναι οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί που μας άφησε ο αρχαίος κόσμος, αμέσως από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο καταγωγής τους: την Αθήνα», έγραφε το 1986, σε μία από τις δύο επιστολές που φυλάσσονται σε βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η θέση του νεαρού που έγινε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξελιχθεί. «Τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν σύμφωνα με τους σωστούς νόμους της εποχής», υποστήριξε ο Boris Johnson τον Μάρτιο του 2021, επαναλαμβάνοντας επί λέξει τα επιχειρήματα που παραδοσιακά προέβαλε το άλλοτε αμείλικτο Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση.

Η τελευταία εκστρατεία των ελληνικών αρχών από το φθινόπωρο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο προχωρά με αργά βήματα εδώ και αρκετούς μήνες.

Υπό την αιγίδα της Unesco, οι συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας δεν ξεκίνησαν καλά, με τις βρετανικές αρχές να πετούν επανειλημμένα το μπαλάκι μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης του μουσείου. Στα μέσα Ιουνίου, ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε τη δυνατότητα συμφωνίας για το διαμοιρασμό των μαρμάρων με το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού της.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από τώρα για να επανενωθεί το χαμένο μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, στην Ελλάδα», είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 12 Νοεμβρίου στην Unesco, σε ένα πλαίσιο όπου οι διεθνείς αποκαταστάσεις είναι πιο πολλές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κοινή γνώμη κλίνει πλέον και υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, ένα ζήτημα που υποστηρίζει και ο Αμερικανός ηθοποιός George Clooney. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2021, το 59% των Βρετανών πιστεύει ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα «ανήκουν στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ:  LE FIGARO – Quand Boris Johnson dénonçait le «pillage» du Parthénon par les Anglais

Πολιτική θα είναι η απόφαση της Ελλάδας για την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού που αφορά την απόκτηση νέων κορβετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: