Το σουβλάκι γίνεται θέμα στη γαλλική Le Monde: Σύμβολο στην Ελλάδα αλλά ακριβό για τους Έλληνες…

Το σουβλάκι είναι το εθνικό φαγητό των πολιτών στην Ελλάδα. Φωτογραφία via Olive Magazine




Τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην Ελλάδα θίγει η ανταπόκριση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, (κείμενο Marina Rafenberg) απότην Αθήνα με τίτλο «Το σουβλάκι πάνω από 3 ευρώ, σύμβολο στην Ελλάδα».

Η τιμή του σουβλακιού έχει γίνει η μεταβλητή που επιτρέπει να αντιληφθούμε συγκεκριμένα τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στη χώρα, σημειώνεται. Η τιμή του πιο δημοφιλούς και, μέχρι τώρα, φθηνότερου γεύματος της χώρας, έχει εκτοξευθεί στα ύψη – “μια τραγωδία για τους Έλληνες”.

Αν για τους Γάλλους τουρίστες η τιμή του είναι αρκετά προσιτή, οι Έλληνες γκρινιάζουν εδώ και μερικές εβδομάδες, επισημαίνει η ανταποκρίτρια. Το σουβλάκι έχει αυξηθεί πάνω από 3 ευρώ, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν μόνο περίπου 2 ευρώ.

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός έφτασε το 10,7% σύμφωνα με τη Eurostat, έναντι μέσου όρου 8,1% στο σύνολο της ευρωζώνης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού των τελευταίων 28 ετών στην Ελλάδα. Το θέμα καλύπτεται εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο στην περιοχή της Αθήνας, ένα σουβλάκι πωλείται πλέον προς 3,30 ευρώ, μια αύξηση 30% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Στα πιο τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, πωλείται ακόμη και πάνω από 4 ευρώ. Στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ, ένα πάνελ από ιδιοκτήτες εστιατορίων, οικονομολόγους και πολιτικούς συζητά το πρόβλημα. Σε μια αναρχική αφίσα κοντά στην εναλλακτική συνοικία των Εξαρχείων, το ερώτημα γίνεται πολιτικό: “Γιατί το σουβλάκι έχει γίνει τόσο ακριβό; “Μήπως φταίνε τα αφεντικά που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές;”

Ο Σύνδεσμος Εστιατορίων και Ψητοπωλείων υπερασπίζεται τον εαυτό του: η αύξηση αυτή είναι απλώς αποτέλεσμα ενός υπερβολικού άλματος στο κόστος των πρώτων υλών – η τιμή του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 30% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, του κοτόπουλου κατά 20%, του ψωμιού κατά 13% και του ηλιέλαιου, το οποίο συνήθως εισάγεται από την Ουκρανία, κατά 125%! “Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας στραγγαλίζει” σχολιάζουν.

Την 1η Μαΐου, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 50 ευρώ σε 713 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του υφέρποντος πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας: τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα λαμβάνουν επιδότηση για τη βενζίνη και τα άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα επίδομα έως 600 ευρώ.

Αυτά τα επιδόματα δεν είναι αρκετά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αυξήσει περισσότερο τον κατώτατο μισθό και να τον προσαρμόσει περισσότερο στο υψηλό κόστος ζωής“, διαμαρτύρεται η Γεωργία, που εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος.

Σύμφωνα με το κυριότερο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα, τη ΓΣΕΕ, σχεδόν το 60% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών τροφίμων λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Σύμφωνα με τη φιλελεύθερη εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, η κατανάλωση σουβλακίου έχει μειωθεί κατά περίπου 15% στην Αττική σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά με την τουριστική περίοδο οι καταστηματάρχες βλέπουν να αντισταθμίζουν τις όποιες απώλειες έχουν από την πλευρά της ελληνικής αγοράς.

Όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι αισιόδοξοι και αναμένουν να επαναληφθεί το κατόρθωμα του 2019, όταν η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 33 εκατομμύρια ξένους, που αντιστοιχεί σε τριπλάσιο πληθυσμό. Ωστόσο, σημειώνεται ότι για τους Έλληνες, το να πάνε διακοπές θα είναι περίπλοκο, καθώς οι τιμές στα νησιά έχουν γίνει απλησίαστες.

Η κεντροδεξιά εφημερίδα Καθημερινή υπολόγισε ότι το κόστος διαμονής μιας εβδομάδας για μια οικογένεια με δύο παιδιά σε νησί που απέχει περισσότερο από 7 ώρες με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά έχει αυξηθεί κατά 65% σε σύγκριση με το 2017.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, η τιμή της διανυκτέρευσης έχει αυξηθεί κατά 25% έως 30% σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ: Le MondeMarina Rafenberg – Le souvlaki à plus de 3 euros, tout un symbole en Grèce

Αποκάλυψη: Έτσι φτάσαμε στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: