Το Ανώτατο Δκαστήριο “άδειασε” τον Αναστασιάδη: “Είναι απόλυτα σεβαστή αλλά… δεν μπήκε στην ουσία”, η απάντησή του…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, Andreas Loucaides




Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτα σεβαστή και τώρα εξαρτάται από τα επηρεαζόμενα προσωπα κατά πόσον επιθυμούν να προβούν στην οποιαδήποτε άλλη ενέργεια με βάση τα δικαιώματά τους.

Αυτά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου.

Παράλληλα, ο κ. Πελεκάνος είπε πως:

“Το Ανώτατο, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, δεν μπήκε στην ουσία των δικαιωμάτων των επηρεαζομένων προσώπων και κατ’ επέκταση στην ουσία της υπόθεσης”.

“Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας πως “είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος ουσιαστικά τότε που έλαβε την απόφαση για να υπογράψει τον προϋπολογισμό επέλεξε να μη θέσει σε κίνδυνο την οικονομία του κράτους”.

“Ήταν βεβαίως προτεραιότητα να προχωρήσει ο προϋπολογισμός για να μην είναι το κράτος χωρίς προϋπολογισμό”, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως έπειτα από γνωμάτευση που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις επιλογές που είχε, ο Πρόεδρος προχώρησε με την επιλογή του να υπογράψει τον προϋπολογισμό και να προσφύγει μέσω του άρθρου 139 στο Ανώτατο Δικαστήριο”, είπε ο εκπρόσωπος.

  • Απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου κατά της Βουλής για τις 4 συνεργάτιδες του

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη την προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά της Βουλής, που αφορά στις τέσσερις συνεργάτιδες του, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο με απόφαση του Προεδρικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή με απόφασή της ανέτρεψε απόφαση του προεδρικού, με την οποίαν ουσιαστικά μονιμοποιούνταν στο δημόσιο τέσσερις γραμματείς, οι οποίες προήλθαν από τον ΔΗΣΥ και δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη προσφυγή, η οποία καταχωρίστηκε βάσει του Άρθρου 139 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αιτητής) προσέφυγε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά συγκεκριμένων διατάξεων του περί Προϋπολογισμού του 2022, Νόμου του 2021, οι οποίες με βάση την προσφυγή, αντέκειντο στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ.

Ειδικότερα, με την προσφυγή, ζητείτο η ακύρωση τροπολογίας στον εγκριθέντα Προϋπολογισμό του 2022, με βάση την οποία η απασχόληση συμβούλων και συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή την αποχώρηση των αξιωματούχων.

Με την πλειοψηφική απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αποδεχόμενο προδικαστική ένσταση των δικηγόρων της Βουλής ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αιτητής) δεν δύνατο να προσβάλει, δυνάμει του Άρθρου 139 του Συντάγματος, συγκεκριμένες διατάξεις του εν λόγω Νόμου, μετά που τον υπέγραψε και δημοσίευσε, βεβαιώνοντας με την πράξη αυτή τη συνταγματικότητά του.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία στην προκείμενη το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης, παρά εστίασε στο ότι η εκ των υστέρων μερική αμφισβήτηση του εν λόγω Νόμου υπερβαίνει τα όρια εξουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσλαμβάνει «μορφή κατασταλτικού ελέγχου αντισυνταγματικότητας», που δεν διαθέτει.

Την προσφυγή, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χειρίστηκαν οι Δημήτρης Λυσάνδρου και Έλενα Συμεωνίδου, Ανώτεροι Δικηγόροι της Δημοκρατίας και η Ζήνα Χαραλάμπους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων της Κύπρου μας δίνουν δύναμη να μην υποστείλουμε τη σημαία, δήλωσε ο Πετρίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: