Τα συμφέροντα των ΗΠΑ πάνω και από τη στυγνή δολοφονία του Κασόγκι: Απλά μία αναφορά στον Πρίγκηπα…

FILE PHOTO: A handout photo made available by the Saudi Royal Court shows Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman chairing the Jeddah Security and Development Summit in Jeddah, Saudi Arabia. EPA, BANDAR ALJALOUD HANDOUT




Οι συντάκτες αναφέρουν ότι κατά  συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν (Biden) και του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) συζητήθηκε το θέμα της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi), αναφέρουν οι δημοσιογράφοι Catherine Lucey, Andrew Restuccia και Stephen Kalin στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Πρίγκηπας είναι υπεύθυνος για την δολοφονία.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ  Adel al-Jubeir ο Πρίγκηπας αρνήθηκε την προσωπική του ευθύνη, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν και ότι ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Επισημαίνεται ότι ο Πρίγκηπας ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι καλωσορίζει την συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόβαλε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ιδίως στα δικαιώματα των γυναικών,  που ο ίδιος έκανε τα τελευταία έξι χρόνια.

Σημειώνεται ότι για τον Πρίγκηπα Mohammed bin Salman η συνάντησή  του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden συνιστά σημείο καμπής σε ότι αφορά την εικόνα του στο εξωτερικό που είχε αμαυρωθεί από την δολοφονία Khashoggi.

Eπισημαίνεται ότι η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια συγκυρία όπου σημειώνονται γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή  λόγω και των φόβων ότι  μειώνεται η αμερικανική επιρροή ενώ εντείνεται η επιρροή του Ιράν που πλησιάζει όλο και εγγύτερα προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Ενας από τους κεντρικούς στόχους του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας που δεν έχουν μεν διπλωματικές σχέσεις, ωστόσο διατηρούν επαφές σε θέματα ασφαλείας.

Το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου θεωρεί ότι η εκπορευόμενη από το Ιράν απειλή για όλη την περιοχή μπορεί να συμβάλει στην προσέγγιση του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία.

Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις από το στρατηγικής σημασίας νησί Tiran στον κόλπο Aqaba που αποτελούσε επι χρόνια πηγή έντασης μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, και το νησί θα περάσει στην κυριαρχία του Ριάντ.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε και την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ανοίγει ο εναέριος χώρος του στα προερχόμενα από το Ισραήλ εμπορικά αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: Wall Street JournalCatherine Lucey, Andrew Restuccia και Stephen Kalin – Biden, Saudi Crown Prince Meet in Bid to Reset Soured Relations

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν να διορθώσει τα λάθη του Μπάρακ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή; Δεν είναι εύκολο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: