Τα ερωτηματικά που εγείρει η πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Ελλάδα για τη διαφθορά στη Σερβία

FILE PHOTO: Φωτιά στο σημείο που κατέπεσε αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ, κοντά στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, Καβάλα, Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ




Η ανάλυση των Ivica Petrovic, Keno Verseck στη Γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle με αφορμή την πτώση του Antonov έξω από την Καβάλα αναφέρει ότι η υπόθεση ενός ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε στην Ελλάδα ενώ μετέφερε χειροβομβίδες και νάρκες ενός μυστικού εμπόρου όπλων, με προορισμό, όπως λέγεται, το Μπαγκλαντές, μοιάζει με υπόθεση πολιτικού θρίλερ, δεν είναι όμως, και σημειώνει:

Πίσω από την εν λόγω συνδιαλλαγή όπλων φαίνεται ότι βρίσκεται ο Slobodan Tesic, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων των Βαλκανίων, εις βάρος του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Το δυστύχημα προκάλεσε αναταραχή στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία και την Ουκρανία, διότι η Αθήνα, όπως φαίνεται, δεν γνώριζε τίποτε για τη μεταφορά του φορτίου και διαμαρτυρήθηκε στις δύο χώρες.

Παράλληλα όμως το δυστύχημα αυτό στρέφει την προσοχή και στη σερβική βιομηχανία εξοπλισμών, που λόγω φαινομένων διαφθοράς και παράνομων εξαγωγών βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας.

Η Σερβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους παραγωγούς όπλων στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη και η σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κρατική αμυντική της βιομηχανία συνιστά σημαντικό κλάδο της οικονομίας της χώρας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνει ότι σύμφωνα με το σερβικό Υπουργείο Άμυνας το 2020 οι εξαγωγές εξοπλισμών ανήλθαν σε περίπου 600 εκατ. δολάρια, με βασικούς πελάτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία και τη Σαουδική Αραβία.

Όπως σημειώνει ο Vuk Vuksanovic από το Κέντρο για την Πολιτική Ασφαλείας του Βελιγραδίου, η σερβική βιομηχανία εξοπλισμών έχει πελάτες σε όλο τον κόσμο, αρκεί μια χώρα να μην υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ ή να μην μαίνεται σε αυτή ένοπλη σύρραξη, κανόνας τον οποίο ωστόσο η Σερβία δεν τηρεί πάντα:

Για παράδειγμα, το 2019 έγινε γνωστό ότι σερβικά οπλικά συστήματα ήταν στην κατοχή ισλαμιστών στην Υεμένη ή το 2020 ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακάλυψε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σερβικά όπλα που είχαν πουληθεί στην Αρμενία.

Εν συνεχεία γίνεται λόγος για τον Slobodan Tesic, του οποίου το όνομα εμφανίζεται συνεχώς σε υποθέσεις για παράνομο εμπόριο όπλων, με τις ΗΠΑ να τον έχουν χαρακτηρίσει ως «τον μεγαλύτερο έμπορο όπλων και πυρομαχικών των Βαλκανίων», για αυτό και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Tesic θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων χορηγών του κυβερνώντος κόμματος SNS, κάτι που διαψεύδει ο Πρόεδρος Vucic, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί και με υποθέσεις διαφθοράς της κρατικής σερβικής βιομηχανίας όπλων.

Πάντως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Tesic εμπλέκεται στο δυστύχημα με το αεροσκάφος στην Ελλάδα, καθώς φέρεται να βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Valir, που επισήμως είναι υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη συνδιαλλαγή. Ο ίδιος πάντως δεν παίρνει θέση ως προς όσα του προσάπτονται.

Στο μεταξύ, υπάρχουν υποψίες ότι το φορτίο του Antonov πιθανόν να μην προοριζόταν για το Μπαγκλαντές αλλά για την Ουκρανία, αν και τόσο ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Stefanovic, όσο και ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας Meridian, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροσκάφους, διαψεύδουν κάτι τέτοιο.

Ο πολιτικός αναλυτής Vuksanovic βλέπει την υπόθεση ως απόδειξη της πολιτικής αμφιταλάντευσης της Σερβίας ανάμεσα σε διάφορα κέντρα εξουσίας, καθώς, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μεταφέρονται κρυφά πυρομαχικά στην Ουκρανία, ώστε η Σερβία να έχει την εύνοια της Δύσης, ενώ από την άλλη μεριά κάνει παραχωρήσεις έναντι της Ρωσίας.

Το ερώτημα είναι, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, αν αυτή η πολιτική αμφιταλάντευσης θα φτάσει κάποια στιγμή στα όριά της έχοντας προκαλέσει την οργή ενός από τα κέντρα εξουσίας που προσπαθεί να εξυπηρετήσει.

ΠΗΓΗ: Γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle – Τίτλος: «Το εμπόριο όπλων της Σερβίας, η αμφιταλαντευόμενη πολιτική της Σερβίας» – Υπότιτλος: «Η πτώση ενός αεροσκάφους στην Ελλάδα, που μετέφερε σερβικά όπλα εγείρει πολλά ερωτήματα για τις πρακτικές διαφθοράς στην αμυντική βιομηχανία της Σερβίας και τις αδιαφανείς εξαγωγές εξοπλισμών της χώρας»

Αυτά είναι… Η Ελλάδα αποτελεί την επιτυχία του φετινού καλοκαιριού ευρισκόμενη στην κορυφή της λίστας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: