Στη “λίστα καταζητούμενων πρακτόρων” έβαλε το Κρεμλίνο επιφανή Ρώσο δημοσιογράφο – αυτοεξόριστο στην Ουκρανία

Προς τα τέλη του περασμένου έτους, ο 69χρονος δημοσιογράφος μίλησε στο Φόρουμ για μια Ελεύθερη Ρωσία στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το οποίο διοργάνωσε ο Παγκόσμιος πρωταθλητής σκάκι και γνωστός αντιφρονών και πολέμιος του Πούτιν,   Γκάρι Κασπάροφ. Screenshot via YouTube




Ο Ρώσος δημοσιογράφος Yevgeny Kiselyov, ο οποίος κατοικεί στο Κίεβο εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, μπήκε στη «λίστα καταζητούμενων» από τη Ρωσία για ποινική υπόθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει διευκρινίσει ποιον νόμο κατηγορείται ότι παραβίασε ο Kiselyov. Ωστόσο, η “παρενόχληση” του Κρεμλίνου σε άτομα που διαφωνούν με τις πολιτικές του Πούτιν δεν είναι ασυνήθιστος.

Ο Kiselyov, τον οποίο το 1997 οι New York Times αποκαλούσαν «τον πιο εξέχοντα τηλεοπτικό δημοσιογράφο της Ρωσίας», έκανε μια εμβληματική εκπομπή για την ρωσική τηλεόραση της δεκαετίας του 1990 – ήταν χτισμένη πάνω στην  ιδέα των αμερικανικών «60 Minutes».

Η εκπομπή έγινε ευρέως γνωστή γιατί  ήταν ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις και δεν δίσταζε να αμφισβητήσει ή να επικρίνει επίσημες “αφηγήσεις”  του  Κρεμλίνου. Το πρόγραμμα, Itogi, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον προκάτοχο του Πούτιν, Μπόρις Γιέλτιν και τη σύνδεσή του με την παράνομη κερδοσκοπία ως Πρόεδρος.

Παρά το γεγονός ότι ήταν δημοφιλέστατος στην πατρίδα του τη Ρωσία, ο Kiselyov τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού κολοσσού NTV, όταν πουλήθηκε στη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom.

Ο Kiselyov δήλωσε ότι όταν συνειδητοποίησε πως δεν ήταν πλέον δυνατό να παραμείνει  αυθεντικός πολιτικός δημοσιογράφος στη Ρωσία, όπου ο Πούτιν έσφιγγε την εξουσία του καταστέλλοντας αντίθετες απόψεις και δολοφονώντας δημοσιογράφους, ήρθε η ώρα να ερευνήσει νέους δρόμους για να συνεχίσει το επάγγελμά του.

Το 2008, μετά την απόλυσή του από το NTV, ο Kiselyov αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Κίεβο. Έκτοτε, ο Kiselyov είναι πρωταγωνιστής της ουκρανικής τηλεόρασης και έχει φιλοξενήσει μια σειρά από πολιτικά talk show σε πολλά εθνικά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Kiselyov παραμένει ένθερμος αντίπαλος της κυβέρνησης Πούτιν και τοποθετήθηκε στη «Λίστα ξένων πρακτόρων», που διατηρεί η ρωσική κυβέρνηση.

Προς τα τέλη του περασμένου έτους, ο 69χρονος δημοσιογράφος μίλησε στο Φόρουμ για μια Ελεύθερη Ρωσία στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το οποίο διοργάνωσε ο Παγκόσμιος πρωταθλητής σκάκι και γνωστός αντιφρονών και πολέμιος του Πούτιν,   Γκάρι Κασπάροφ.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ),  οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, καταγράφει ότι από το 1992, 34 Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ως άμεσο αποτέλεσμα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το 1995, το CPJ απένειμε στον Kiselyov το «Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου» σε αναγνώριση της γενναιότητάς του στην υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου, παρά τις απειλές εναντίον του.

Με πληροφορίες από kyivpost.com

Νέο κρούσμα λογοκρισίας από τον Πούτιν: Χαρακτήρισε απειλή ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας και τον απαγόρευσε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: