Σοβαρή εξέλιξη: Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Cyta, γίνεταιπαίκτης στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) and Crown Prince, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud (L), Vice President of the Council of Ministers of Defence of the Kingdom of Saudi Arabia, inspect a guard of honour, during a meeting in Athens, Greece, Tuesday 22 July 2022. EPA, ALEXANDER BELTES




Πιο κοντά στη μετατροπή της σε περιφερειακό κέντρο τηλεπικοινωνιών και δεδομένων είναι η Κύπρος, μετά τις πρόσφατες υπογραφές που έπεσαν για τη συμμετοχή της Cyta στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor (EMC), γράφει ο Πάμπος Χαραλάμπους στον Φιλελεύθερο.

Το στοιχείο αυτό καταγράφηκε τόσο από πλευράς Cyta, όσο και από πλευράς Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, μετά τις υπογραφές.

Το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA, ενώ μερίδιο στο έργο θα έχουν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας (ΔΕΗ) και η CYTA.

  • Η συμφωνία

Για το EMC οι τέσσερις εταιρείες μέτοχοι κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνία μετόχων μέσα σε λιγότερους από 10 μήνες. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία αυτή, σύμφωνα με το insider.gr, έχει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της TTSA, ο Κύπριος Αλέξανδρος Σίνκα, ο οποίος κατάφερε με μεθοδικό τρόπο να ολοκληρώσει το δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε, δεδομένου του μεγέθους που έχει η STC, η οποία, σύμφωνα με το Forbes, έχει αγοραία αξία ύψους $60,8 δισ.

Πρόκειται για έναν εκ των μεγαλύτερων παρόχων τηλεπικοινωνιών στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος ανήκει κατά 64% στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας, το οποίο είναι το κυρίαρχο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συνέταξε ένα τεράστιο σχέδιο αλλαγής στη χώρα, το οποίο συνοψίζεται στο Saudi Vision 2030. Το στρατηγικό σχέδιο που ξεκίνησε από τον ίδιο, το 2016, για την ανανέωση της οικονομίας και της διεθνούς εικόνας της Σαουδικής Αραβίας.

Το καλώδιο EMC έχει σχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να υλοποιήσει το «Vision 2030» της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», μετατρέποντας την Σαουδική Αραβία σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο και καθιστώντας την Ελλάδα και την Κύπρο «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

  • Η έδρα

Υπενθυμίζεται ότι, η κοινοπραξία θα έχει έδρα την Κύπρο, ενώ το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2025, ενώ το συνολικό κόστος κυμαίνεται γύρω στα $850 εκατ.

Ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη, το EMC θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει σε Ιταλία και Γαλλία.

Ο Δένδιας συναντήθηκε με τους Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη και Νεοφύτου: Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Γιώργος Κολοκασίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: