Σούπερ γιοτ, ιδιωτικά τζετ και επαύλεις που κατασχέθηκαν, παγωμένοι λογαριασμοί: Τι γίνεται με τους Ρώσους ολιγάρχες μετά τις κυρώσεις; [videos]

File photo: Οι δεσμοί των ολιγαρχών είναι εξαιρετικά στενοί με το καθεστώς και τον ίδιο τον Πούτιν. Screenshot via YouTube/Washington Post




Χαμένα δισεκατομμύρια, παγωμένοι λογαριασμοί, κατασχεμένα γιοτ, αεροπλάνα και ακίνητα και μερικές φορές αυξημένα ίδια κεφάλαια.

Ας δούμε πώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρέασαν πέντε από τους 20 πλουσιότερους Ρώσους.

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε εκατοντάδες ρωσικές οργανώσεις και σε περισσότερους από 1.000 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ολιγαρχών.

Οι δουλειές των ολιγαρχών τροφοδοτούν την οικονομία της επιτιθέμενης χώρας, εξάλλου όλοι είναι λίγο πολύ συνδεδεμένοι με το απολυταρχικό καθεστώς του  Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την πολυεθνική ομάδα εργασίας REPO (Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες), η οποία δημιουργήθηκε από δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας τον Μάρτιο, τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν λόγω κυρώσεων.

Οι κυρώσεις επηρέασαν τόσο τα κέρδη και την επιχειρηματική γεωγραφία των Ρώσων ολιγαρχών, όσο και την ικανότητά τους να ταξιδεύουν και να έχουν κανονική ζωή. Ωστόσο, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών, υπάρχουν και εκείνοι που αντιστάθηκαν στους νέους περιορισμούς και μάλιστα αύξησαν τα κέρδη τους.

Η ουκρανική ιστοσελίδα Τhe New Voice of Ukraine ανέλυσε to πώς οι δυτικές κυρώσεις επηρέασαν πέντε από τους είκοσι κορυφαίους πλουσιότερους Ρώσους επιχειρηματίες — τον Μιχαήλ Φρίντμαν, τον Βλαντιμίρ Ποτάνιν, τον Αλεξέι Μορντάσοφ, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ.

Μιχαήλ Φρίντμαν

Οι δυτικές κυρώσεις επέφεραν σημαντικό πλήγμα στον Φρίντμαν, ο οποίος κατάγεται από την ουκρανική πόλη Λβίβ και είναι ιδρυτής της Alfa-Bank, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο επιχειρηματίας με ρωσικά και ισραηλινά διαβατήρια μπήκε στους καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Την παραμονή της επιβολής των κυρώσεων, είπε σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους της επενδυτικής του εταιρείας LetterOne ότι θεωρεί την «σημερινή σύγκρουση [στην Ουκρανία] τραγωδία» για τον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό και αργότερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ισχυρίστηκε ότι – όπως και άλλοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι – δεν έχει καμία επιρροή στον Πούτιν . Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν πείστηκαν από τα λόγια του.

Στην αιτιολόγησή τους για τους περιορισμούς, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν: Ο Φρίντμαν κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Πούτιν και μέσω αυτού να αποκτήσει ορισμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, η μεγαλύτερη κόρη του Ρώσου δικτάτορα, Μαρία, διαχειριζόταν το φιλανθρωπικό πρόγραμμα Alfa-Endo, το οποίο χρηματοδοτούσε η Alfa-Bank. Και ο ίδιος ο Φρίντμαν και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης Πετρ Άβεν «συμμετείχαν στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να άρει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Τον Μάιο, οι δύο επιχειρηματικοί εταίροι αμφισβήτησαν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, καταθέτοντας αγωγές κατά του Συμβουλίου της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Και πριν από αυτό, σε μια σειρά από συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, παραπονέθηκαν για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Φρίντμαν παραδέχτηκε στην ισπανική El País τον Μάρτιο ότι είναι «πρακτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό», οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και οι πιστωτικές κάρτες του είναι μπλοκαρισμένες και αναγκάζεται να απευθυνθεί στη βρετανική κυβέρνηση για να ξοδέψει χρήματα.

Εν τω μεταξύ, ο Άβεν είπε στους Financial Times ότι δυσκολευόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς τους και δεν ήταν σίγουρος αν θα μπορούσε να προσλάβει οδηγό ή καθαρίστρια.

Λόγω των κυρώσεων, ο Φρίντμαν και ο Άβεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο της LetterOne, το οποίο ίδρυσαν. πάγωσαν τα μερίδιά τους στην επενδυτική εταιρεία. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε επίσης «να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Alfa-Bank που συνδέονται με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να απαγορευθεί στους πολίτες των ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί τους».

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Φρίντμαν στην Ουκρανία , τον Μάιο αυτός και οι συνεργάτες του απομακρύνθηκαν από τη νομική επιρροή στην ουκρανική Alfa-Bank και στα μέσα Ιουνίου οι Ουκρανοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου και το δικαστήριο φαίνεται να του στέρησαν το δικαίωμα να διαχειρίζεται την εταιρεία του, παραγωγής μεταλλικού νερού.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση του Φρίντμαν στην Ουκρανία – η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Kyivstar – δεν έχει μπει στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Oleksandr Novikov, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς, σε συνέντευξή του στο Forbes Ukraine στις αρχές Ιουνίου, ο Φρίντμαν διαβουλεύεται με τις ουκρανικές αρχές σχετικά με την απόκτηση ουκρανικής υπηκοότητας και την επανεγγραφή σημαντικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ρωσική Alfa-Bank διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες.

File Photo Με το παρατσούκλι «πεινασμένος επενδυτής» ο Φρίντμαν έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις στη Δύση όλα αυτά τα χρόνια. Γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1964, όταν ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και συνέδεσε τα συμφέροντά του με τις εξαγωγές πετρελαίου. Screenshot via Youtube video Sky News

Βλαντιμίρ Ποτάνιν

Αυτός ο ολιγάρχης, ο επονομαζόμενος και “βασιλιάς του νικελίου”  θεωρείται ο πλουσιότερος Ρώσος σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο Ποτάνιν  κατέχει την Nornickel, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής εξευγενισμένου νικελίου και το 40% της παραγωγής παλλαδίου, και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η επενδυτική του εταιρεία Interros εξαγόρασε επίσης τη Rosbank και μετοχές της Tinkoff Bank.

Το Ποτάνιν  τελεί υπό τις κυρώσεις της Αυστραλίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου . Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή νέων ατομικών κυρώσεων κατά του πλουσιότερου Ρώσου στις 29 Ιουνίου.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν οι βρετανικές κυρώσεις κατά του Ποτάνιν θα επεκταθούν και στη Nornickel. Η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι μελετά αυτό το θέμα. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σημαντική αγορά για τη Nornickel, η οποία πουλά τα περισσότερα από τα προϊόντα της στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Κίνα, Η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί το London Metal Exchange (LME), το οποίο επιβλέπει ένα δίκτυο αποθηκών σε όλο τον κόσμο και καθορίζει παγκόσμιες τιμές για το μέταλλο.

Πιο σαφείς είναι οι συνέπειες των περιορισμών για το άλλο περιουσιακό στοιχείο της Potanin, τη Rosbank. Σύμφωνα με την εντολή του Βρετανικού Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων (OFSI), οι εταιρείες πρέπει να κλείσουν όλες τις συναλλαγές που αφορούν αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έως τα τέλη Ιουλίου 2022.

Για να σώσει το σούπερ γιοτ Nirvana των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την κατάσχεση, ο Ποτάνιν διέταξε να ελλιμενιστεί στο Ντουμπάι, όπου οι ολιγάρχες κρύβουν τα πολυτελή οχήματά τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία από τις δυτικές κυβερνήσεις. Πρόσφατα, το σκάφος των 88 μέτρων του δισεκατομμυριούχου εντοπίστηκε στο Port Rashid του Ντουμπάι.

Έτσι σήμερα, ο Ποτάνιν —όπως μερικοί άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες όπως ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ο Αντρέι Μελνισένκο και ο Άλισερ Ουσμάνοφ  — κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του (ή ακόμα και να το μεγαλώσει) μετά από μια απότομη πτώση που σημειώθηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει. George Voloshin, ειδικός σε κυρώσεις, διευθυντής του γαλλικού υποκαταστήματος της εταιρείας συμβούλων Aperio Intelligence.

  • Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, το κεφάλαιο της Ποτάνιν αυξήθηκε από 30,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 18 Φεβρουαρίου σε 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Ιουλίου.

«Όλα επειδή τα βασικά περιουσιακά στοιχεία [των ολιγαρχικών αυτών] δεν υπέστησαν κυρώσεις και δεν θεωρείται ότι υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω των διασυνδέσεών τους», εξηγεί ο Βολόσιν.

  • Στην περίπτωση του Ποτάνιν, στον πλουτισμό του συνέβαλε και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Εξάλλου, το κύριο κέρδος της επιχείρησής του προέρχεται από την εξαγωγή νικελίου και παλλαδίου – μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων και στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών και τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Με την ανακοίνωση των κυρώσεων, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 7,7%, ενώ οι τιμές του νικελίου εκτινάχθηκαν κατά 9,2% πριν από τα κέρδη.

O Βλαντίμιρ Ποτάνιν με τον πρόεδρο Πούτιν/ Photo via facebook Vladimir Potanin

Αλεξέι Μορντάσοφ

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τον Αλεξέι Μορντάσοφ,τον βασικό μέτοχο της Severstal, μιας από τις μεγαλύτερες μεταλλουργικές εταιρείες στη Ρωσική Ομοσπονδία, που κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ρώσων. Η Ουκρανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Αυστραλία και η Ιαπωνία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του.

Λόγω αυτών, η εκτιμώμενη αξία της επιχείρησης του Μορντάσοφ  μειώθηκε σε σύγκριση με το 2021, παραδέχεται ο Voloshin.

Συγκεκριμένα, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής προϊόντων στην Ευρώπη, η Severstal έχασε το ένα τρίτο των εσόδων της μόλις ένα μήνα μετά την επιβολή των κυρώσεων. Και τα ίδια κεφάλαια του ίδιου του επιχειρηματία, σύμφωνα με το Bloomberg, μειώθηκαν από 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 22,9 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 4,5 μήνες.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Μορντάσοφ περιλαμβάνουν επίσης μετοχές της Rostelecom, της Bank Rossiya, η οποία θεωρείται η προσωπική τράπεζα ανώτατων αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και του National Media Group. Η τελευταία «ελέγχει τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν ενεργά την πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», αναφέρει το έγγραφο που δικαιολογεί τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς σε βάρος του επιχειρηματία.

Ο δισεκατομμυριούχος κατέχει επίσης μετοχές στην εταιρεία ηλεκτρολογικών μηχανικών Power Machines και, μέχρι πρόσφατα, στον ευρωπαϊκό τουριστικό πράκτορα TUI και στη διεθνή εταιρεία εξόρυξης χρυσού Nordgold. 

Φέτος, μεταβίβασε σταδιακά τις μετοχές των δύο τελευταίων συνολικής αξίας 2,6 δισ. δολαρίων στη σύζυγό του Μαρίνα Μορντάσοβα. Ωστόσο, στις 2 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις και εναντίον της και των δύο γιων του ολιγάρχη.

Δύο ημέρες αργότερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να κλείσουν όλες τις συναλλαγές που αφορούν τη Nordgold έως την 1η Ιουλίου και τη Severstal έως τις 31 Αυγούστου 2022.

Οι κυρώσεις πιθανότατα επηρέασαν επίσης τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία του ολιγάρχη.

Αφού έγινε γνωστό στις 30 Ιουνίου ότι το δικαστήριο του Κιέβου είχε κατασχέσει τα εταιρικά δικαιώματα «μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές εταιρείες της Ουκρανίας, που συνδέεται με Ρώσο ολιγάρχη», τα μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι πιθανότατα ήταν η TUI Ukraine, η οποία προηγουμένως ανήκε προσωπικά. από τον Μορντάσοφ.

Ειδικότερα, η κατάσχεση αφορά το 100% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της εταιρείας σε ποσό άνω των 31,5 εκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (1,1 εκατομμυρίων δολαρίων) και κεφάλαια ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (101.535 δολάρια) και 106.000 δολαρίων στους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Οι κυρώσεις έχουν πραγματικό αποτέλεσμα όταν, μαζί με τον ίδιο τον ολιγάρχη,τις κυρώσεις υπόκεινται και  τα σημαντικά εταιρικά του περιουσιακά στοιχεία , τονίζει ο Voloshin.

Αυτό συνεπάγεται την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών της. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων μειώνεται επίσης — ειδικά εάν διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο.

  • «Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που ένας ολιγάρχης μεταβιβάζει τον έλεγχο των κύριων περιουσιακών του στοιχείων σε μέλος της οικογένειας ή έμπιστο άτομο και αυτό το άτομο υφίσταται επίσης κυρώσεις», προσθέτει ο ειδικός.

Εκτός από τις επιχειρηματικές απώλειες, ο Μορντάσοφ έπρεπε να αποχωριστεί πολύτιμη περιουσία.

Στις αρχές Μαρτίου, το 65 μέτρων superyacht του Lady M συνελήφθη στο ιταλικό λιμάνι Imperia. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ, νηολόγησε το άλλο του γιοτ Nord αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Ιούνιο και το έδεσε στο λιμάνι του νησιού Σαχαλίνη.

File Photo Ο δισεκατομμυριούχος Αλεξέι Μορντασόφ Screenshot via YouTube video
Bloomberg Markets and Finance

Ρομάν Αμπράμοβιτς

Όπως ο Μορντάσοφ, έτσι και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς υπέστη σημαντικές απώλειες από τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν προσωπικά και στα περιουσιακά του στοιχεία. Ο βασικός μέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας μεταλλουργίας και εξόρυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Evraz, βρίσκεται υπό κυρώσεις από την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είχε προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο [Πούτιν] και διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις μαζί του», αναφέρει η αιτιολόγηση της ΕΕ για κυρώσεις.

«Είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους Ρώσους επιχειρηματίες που εργάζονται σε τομείς της οικονομίας που παρέχουν σημαντική πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Μετά την επιβολή κυρώσεων κατά του Evraz και του Nornickel, που κατέχει επίσης ο Aμπράμοβιτς, ο πλούτος του μειώθηκε. Από 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Φεβρουαρίου 2022, η περιουσία του ολιγάρχη έλιωσε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικές κυβερνήσεις κατέλαβαν το ιδιωτικό του τζετ Gulfstream G650 και ένα κτήμα 15 υπνοδωματίων στο Λονδίνο αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, ο Αμπράμοβιτς κατάφερε να βγάλει δύο γιοτ – το Eclipse και το Solaris, συνολικής αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων – εκτός Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος διαθέτει επίσης πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, το αυστριακό Σάλτσμπουργκ και τη Γαλλική Ριβιέρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Voloshin, η κατάσχεση γιοτ, αεροπλάνων και άλλων ακριβών περιουσιακών στοιχείων δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο στον πλούτο των πλουσιότερων Ρώσων.

«Εξάλλου, εξακολουθούν να ανήκουν στον ολιγάρχη και θεωρούνται μέρος των ιδίων κεφαλαίων του μέχρι να κατασχεθούν», εξηγεί ο ειδικός.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικές κυβερνήσεις κάνουν ήδη τα πρώτα βήματα για να περάσουν από τις συλλήψεις στις κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου, ο Καναδάς ψήφισε νόμο που προβλέπει το δικαίωμα του κράτους να κατάσχει και να πουλά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η παρούσα ρύθμιση δεν προβλέπει τη δημοσίευση μητρώου με τα ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και την αξία τους. Επομένως, όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του, μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν συγκεκριμένες κατασχέσεις, προβλέπουν οι παρατηρητές. Ακολουθώντας τα βήματα του Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτηκε επίσης τη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για μεταφορά στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο ολιγάρχης έχει ήδη αποχαιρετήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι, η οποία ανήκε στον Αμπράμοβιτς από το 2003.

Στα τέλη Μαΐου, η αμερικανική κοινοπραξία επενδυτών Guggenheim Partners έκλεισε τη συμφωνία για την αγορά του αγγλικού συλλόγου για το ποσό των 4,25 δισ. λίρες. Η άδεια πώλησης του συλλόγου στον Αμπράμοβιτς, ο οποίος έλαβε την πορτογαλική υπηκοότητα το 2021, δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προϋπόθεση για μια τέτοια άδεια ήταν οι εγγυήσεις από τις βρετανικές αρχές ότι τα χρήματα από την πώληση της Τσέλσι θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς και δεν θα αποφέρουν άμεσα ή έμμεσα οφέλη στον ίδιο τον ολιγάρχη.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, στο μέλλον, ο Αμπράμοβιτς και οι συνεργάτες του περιμένουν μια άλλη ελάχιστα προσοδοφόρα συμφωνία – την πώληση της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Truphone σε Ευρωπαίους επιχειρηματίες για 1 λίρα. Παρά το γεγονός ότι το 2020 αυτή η εταιρεία αποτιμήθηκε σε 410 εκατομμύρια λίρες.

File Photo Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς EPA/ANTHONY ANEX

Σουλεϊμάν Κερίμοφ

Αντίθετα, το κύριο περιουσιακό στοιχείο του Σουλεϊμάν Κερίμοφ, του ενδέκατου πλουσιότερου Ρώσου και σημερινού γερουσιαστή της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, δεν επηρεάστηκε από τις κυρώσεις.

Η εταιρεία του Polyus, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη Ρωσική Ομοσπονδία, παράγει περίπου 3 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού ετησίως και κατέχει τα δικαιώματα σε περισσότερα από 61 εκατομμύρια ουγγιές αποδεδειγμένων αποθεμάτων.

Η Ουκρανία, η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν θεσπίσει διάφορους περιορισμούς κατά του Kerimov. Ως αποτέλεσμα, η περιουσία του μειώθηκε από 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο δισεκατομμυριούχος υπέστη  για πρώτη φορά υπό κυρώσεις το 2018, όταν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τον κατηγόρησε για ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με την αγορά επαύλεων στη Γαλλία. Και τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε επίσης κυρώσεις κατά του ολιγάρχη.

«Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Κερίμοφ παρακολούθησε μια συνάντηση ολιγαρχών στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της πορείας δράσης στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων», αναφέρει το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Το γεγονός ότι προσκλήθηκε να παραστεί σε αυτή τη συνάντηση δείχνει ότι είναι μέλος του στενού κύκλου των ολιγαρχών κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι υποστηρίζει ή εφαρμόζει ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. καθώς και σταθερότητα και ασφάλεια στην Ουκρανία».

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Κερίμοφ στους νέους καταλόγους κυρώσεων, χάρη στους οποίους το σούπερ γιοτ του Amadea αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι των Φίτζι, συνελήφθη ήδη τον Απρίλιο του 2022. Τον επόμενο μήνα, ο Σκάφος 106 μέτρων κατασχέθηκε από τις διωκτικές αρχές του νησιωτικού κράτους.

Και πρόσφατα αναφέρθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα κατά του Ρώσου ολιγάρχη: στις 30 Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πάγωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τον Κερίμοφ. Ο ιστότοπος του τμήματος αναφέρει ότι ανήκουν στο Heritage Trust. Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στην πολιτεία του Ντέλαγουερ και χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Κερίμοφ.

 

 

Mε πληροφορίες από

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: