Ο Λαπίντ τηλεφώνησε στον Ερντογάν και στον αλ Σίσι επιθυμώντας καλές σχέσεις: Παρακολουθούν Αθήνα και Λευκωσία

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαίρ Λαπιντ . Photo Amos Ben Gershom, Government Press Office (GPO)




Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ (Yair Lapid) μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατέχ αλ-Σίσι το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, αντανακλώντας τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Ιερουσαλήμ και των γειτόνων της.

Σε ξεχωριστές κλήσεις, τόσο ο ηγέτης της Τουρκίας όσο και της Αιγύπτου συνεχάρησαν τον Λάπιντ για τον πρόσφατο διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, Hellas Journal, η έντονη δραστηριότητα του Λαπίντ, ειδικά με την Άγκυρα, αξιολογείται σοβαρά στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς βλέπουν μία ανεξήγητη κινητικότητα, τη στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν συνεχίζει να ενισχύει τους τρομοκράτες της Χαμάς και να τους επιτρέπει να δρουν στο τουρκικό έδαφος.

Επίσης, ο Ερντογάν συνεχίζει να καλύπτει το Ιράν, που αποτελεί τον αιώνιο εχθρό του Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, ο Λαπίντ δείχνει να παραβλέπει αυτά τα σημαντικά γεγονότα και τις αντι-ισραηλινές ενέργειες της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Ερντογάν και ο Λαπίντ συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ασφάλεια κατά των ιρανικών τρομοκρατικών πυρήνων που σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία και την συμφωνία πολιτικής αεροπορίας που υπεγράφη την Πέμπτη μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια, την οικονομία και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σίσι και ο κ. Λάπιντ μίλησαν για την περιφερειακή σημασία των διμερών δεσμών ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία και την ανάγκη να αμβλυνθούν οι εντάσεις με τους Παλαιστίνιους. Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τρόπους διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας λόγω των ελλείψεων που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έθεσε το θέμα των άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης σχετικά με έναν ομαδικό τάφο Αιγύπτιων στρατιωτών που αποκαλύφθηκε κάτω από το Κιμπούτζ Ναχσόν στο κεντρικό Ισραήλ.

«Ο Πρωθυπουργός Lapid σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατιωτικό γραμματέα Avi Gil για να εξετάσει το ζήτημα σε βάθος», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, υποσχόμενος να ενημερώσει τους Αιγύπτιους για το θέμα.

Οι συνομιλίες έγιναν μέρες αφότου ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του στείλει τις καλύτερες ευχές του για τη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Adha, ώρες μετά την υπογραφή του σχεδίου της συμφωνίας πολιτικής αεροπορίας μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, η οποία θα αντικαταστήσει την τρέχουσα συμφωνία που χρονολογείται από το 1951.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Τουρκία ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή. Η Άγκυρα ανέλαβε επίσης ενέργειες που εξόργισαν τους αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, κυρίως παρέχοντας υποστήριξη και καταφύγιο στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Ωστόσο, μια διαδικασία προσέγγισης βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάιο του 2020. Εκείνο τον μήνα, ένα φορτηγό αεροπλάνο της El Al προσγειώθηκε στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel.

Τόσο ο Χέρτζογκ όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Λάπιντ επισκέφτηκαν την Τουρκία φέτος και οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν μιλήσει πολλές φορές με τον Ερντογάν. Οι δύο πλευρές επικεντρώνονται στην υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών ως μέρος της ανάκαμψης των διμερών σχέσεων.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 1979, αλλά οι σχέσεις ήταν ως επί το πλείστον παγωμένες. Βελτιώθηκαν πιο πρόσφατα τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς ασφαλείας και μοιράζονται συμφέροντα ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στο Σινά και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι περισσότεροι Αιγύπτιοι απορρίπτουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Το Κάιρο, όπως και η Ιερουσαλήμ, βλέπει τους ηγέτες της Χαμάς της Γάζας ως σοβαρή απειλή και έχει περιορίσει τις διελεύσεις από και προς τον θύλακα.

Στις αρχές του 2020, το Ισραήλ άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή και για τις δύο χώρες. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης στο Κάιρο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξάγει το φυσικό του αέριο για πρώτη φορά στην Ε.Ε.

Πληροφορίες από την εφημερίδα The Times of Israel

Ιστορίες για αγρίους με τον Πούτιν: Επανέρχομαι στον κ. Σχοινά διότι είπε ένα τεράστιο ψέμα και ντρέπεται να το παραδεχθεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: