Ο Μπορέλ απαντά στον Χριστοφόρου για την κατοχική Τουρκία: Η Ε.Ε. καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) σε απάντηση, στη παρέμβαση ερώτηση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα για τις νέες απροκάλυπτες εγκληματικές ενέργειες της στην Αμμόχωστο, καταδικάζει την Άγκυρα.

Τονίζει εμφαντικά την αναγκαιότητα της λύσης του Κυπριακού βάσει των ίδιων αρχών και θέσεων που υποστηρίζει η δική μας πλευρά.

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση του ύπατου εκπροσώπου και αντιπροέδρου Ζοζέπ Μπορέλ (Borrell Fontelles) εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε παρέμβαση – ερώτηση του ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου:

Η ΕΕ είναι ενήμερη για τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον Ιούλιο του 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων. Η ΕΕ έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση των εν λόγω ενεργειών και την άρση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί όσον αφορά τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Η ΕΕ εξακολουθεί να πορεύεται με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Βαρώσια, ιδίως τις αποφάσεις 550 (1984) και 789 (1992), σύμφωνα με τις οποίες οι απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες. Στις αποφάσεις μάλιστα ζητείται η διοίκηση της περιοχής να περάσει στον ΟΗΕ. Δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια η οποία να μη συνάδει με τις εν λόγω αποφάσεις.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του κεκτημένου της ΕΕ και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις.

  • Η παρέμβαση – ερώτηση του Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου:

“Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και την ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, συνεχίζει απροκάλυπτα τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της σε βάρος της πόλης της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ, προχωρεί σε παράνομες ενέργειες στην πόλη της Αμμοχώστου, σφετεριζόμενη τις περιουσίες των νόμιμων κατοίκων της πόλης, αλλά και τον φυσικό της πλούτο.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των αποφάσεων όλων των διεθνών οργανισμών, η πόλη της Αμμοχώστου έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της και τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν.

Παρά ταύτα, η Τουρκία συνεχίζει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και προχωρεί σε νέες προκλητικές ενέργειες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Η ΕΕ οφείλει να προασπιστεί με κάθε τρόπο την Αμμόχωστο, που είναι ευρωπαϊκή πόλη, και τους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, που είναι ευρωπαίοι πολίτες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι έπραξε μέχρι σήμερα για να σταματήσει την τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα;

2. Με ποιους τρόπους προτίθεται να αντιμετωπίσει την τουρκική βαρβαρότητα και προκλητικότητα στην Αμμόχωστο;”

Η Λευκωσία έχει ενδείξεις για το σημείο όπου θα κάνει παράνομες ενέργειες το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: