Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι οι Τούρκοι εισβολείς δεν είχαν στα σχέδια τους την κατάληψη της Αμμοχώστου: Είναι ψέμα…

FILE PHOTO: Από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε το στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η εκούσια ή ακούσια παραχάραξη ιστορικών γεγονότων που επιχειρείται από καιρό και αφορά στις κρίσιμες ώρες για τον τόπο, πριν και μετά το προδοτικό πραξικόπημα των χουντικών συνταγματαρχών και της τρομοκρατικής ΕΟΚΑ ΒΗΤΑ, που στόχο είχε την εξόντωση του νόμιμα εκλελεγμένου Προέδρου Μακαρίου, αποτελεί όχι μόνο πρόκληση στη νοημοσύνη των πολιτών αλλά και καταρρίπτεται από αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα και αδιάσειστα ηχητικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες ενώ λειτουργεί διχαστικά στο εσωτερικό μέτωπο του τόπου.

Σε μια περίοδο όπου επικρατεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα και σύγχιση.

“Η γνώση της ιστορίας, όταν είναι απαλλαγμένη από εθνικιστές ανακρίβειες, συντελεί σττην καλλιέργεια της αγάπης προς την πατρίδα”,αποφαίνεται ο Ηλίας Γιαννακόπουλος στο βιβλίο του “Σκέψης Εγκώμιον, Μάιος 2022 και blogΙΔΕΟπολις 2019.

Πολύς λόγος γίνεται, και λόγω των θλιβερών επετείων, για την ομιλία του Προέδρου Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου 1974. Οι Τούρκοι, οι οποίοι ήταν ήδη πανέτοιμοι για να εισβάλουν στην Κύπρο, μετά που πήραν πράσινο φως από τους Βρετανούς και Αμερικανούς, δεν ανέμεναν, βέβαια, την ομιλία του Μακαρίου για να ξεκινήσουν τις μηχανές του πολέμου.

  • Ούτε και τον χαρακτηρισμό του πραξικοπήματος από τον διατελέσαντα και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος , Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, περί “ξεδιάντροπης Ελληνικής ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ στην Κύπρο. Στο βιβλίο του ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και ερευνητής, Αλέξης Παπαχελάς, Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο,1967 – 1974,σελ. 317, καταγράφει ως εξής την αναφορά Αβέρωφ:

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, πριν από την έναρξη της τουρκικής εισβολής και συγκεκριμένα την 17 Ιουλίου 1974, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον τότε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Χένρι Τάσκα, προς τον οποίον διαμαρτυρήθηκε για το πραξικόπημα τονίζοντας ότι “πολλοί Έλληνες έχουν αντιδράσει αρνητικά στο γεγονός πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αντιτεθεί δημόσια στην ξεδιάντροπη (blatant) Ελληνική ΕΠΕΜΒΑΣΗ στην Κύπρο”.

Μάλιστα, μίλησε για Ελληνική επέμβαση στην Κύπρο, παραπέμποντας στη σχετική πρόνοια των Συμφωνιών.

Τις κερκόπορτες για την δίχως αντίσταση τουρκική εισβολή είχε ήδη ανοίξει ο σκοτεινός δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης με ενθάρρυνση των εντολέων του και η τρομοκρατική ΕΟΚΑ ΒΗΤΑ.

Στις 19 Ιουλίου 1974 το γραφείο της CIA στην Άγκυρα προειδοποιούσε την Ουάσιγκτων ότι” οι τουρκικές δυνάμεις ανεχώρησαν για να αποβιβαστούν στην Βόρειο Κύπρο με πλήρη αεροπορική κάλυψη”. Σωρεία μαρτυριών καταδεικνύει ότι η τουρκική εισβολή προτού κάν εκδηλωθεί, ήταν σε γνώση του άφρονα δικτάτορα Ιωαννίδη. Μεταξύ εκείνων που επέσυραν την προσοχή του Ιωαννίδη ήταν και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ρόμπιν Χούπερ.

Ο Αλέξης Παπαχελάς , στη σελίδα 322 του βιβλίου του, καταγράφει τα διαμειφθέντα ως ακολούθως: Ρόμπιν Χούπερ – Εγώ θα φύγω σε λίγο από την Ελλάδα …Αγαπάω αυτή την χώρα…Θέλω λοιπόν να σας πω ότι οι Τούρκοι θα εισβάλουν στην Κύπρο, πρέπει να το ξέρετε”.

Ακόμα και το Φόρειν Όφις, ήδη από την 17 Ιουλίου 1974, είχε ενημερώσει τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, ταγματάρχη Θανάση Περδίκη ότι θα πραγματοποιείτο επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο. (Σελ. 323 του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά).

  • Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι οι Τούρκοι εισβολείς δεν είχαν στα σχέδια τους την κατάληψη της Αμμοχώστου. Όπως αποκαλύπτει ο Αλέξης Παπαχελάς, ο αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Κόλμπι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Χένρι Κίσσιγκερ τον πληροφόρησε ότι οι Τούρκοι θα πάνε να καταλάβουν την Αμμόχωστο και την Κυρήνεια και μετά “μια γραμμή ανάμεσά τους”.

Όπως ακριβώς εξελίχθηκε η τουρκική προέλαση.

Η χαοτική κατάσταση που επακολούθησε κατέδειξε την ανεπάρκεια της χούντας που κυβερνούσε την Ελλάδα και ιδιαίτερα του Δ. Ιωαννίδη να διαχειριστούν τα πράγματα οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Η καταστροφή της Κύπρου προκάλεσε την παραίτηση της χούντας.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο κατήφορος δεν μπορεί να σταματήσει στο Κυπριακό: Τα τουρκικά παιχνίδια και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: