Ο κατήφορος δεν μπορεί να σταματήσει στο Κυπριακό: Τα τουρκικά παιχνίδια και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων, που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4», στη Λευκωσία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης,  Ερσίν Τατάρ, στις προτάσεις που υπέβαλε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μέσω των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζει το πλαίσιο το οποίο κατέθεσε, στη λογική των δυο κρατών.

Αυτό αποτελεί την αφετηρία της συζήτησής τους. Συνεπώς, για την τουρκική πλευρά  το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η όποια συζήτηση είναι η αναγνώριση στην τουρκική πλευρά κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Μέχρι την αποστολή των προτάσεων του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο εγκάθετος της Άγκυρας φρόντισε να δουν το φως της δημοσιότητας. Οι προτάσεις αφορούν δυο άξονες και διαβιβάσθηκαν στον ΟΗΕ σε δυο φάσεις.

Στον πρώτο άξονα φέρεται να προτείνει τα εξής:

  • 1. Σύσταση επιτροπής υδρογονανθράκων η οποία θα συζητά με τις εταιρείες, θα έχει εξουσίες αδειοδότησης και διαμοιρασμού των εσόδων.
  1. Ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Τουρκία και κατ’ επέκταση με την ΕΕ που θα βοηθήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.
  2. Κοινή Επιτροπή με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές που να μεγιστοποιεί τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.
  3. Σύσταση επίσης μίας κοινής Επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των πλευρών που να εξετάσουν τρόπους αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και μέσω της οποίας θα μπορεί να γίνεται αξιοποίηση και του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία.

Στο δεύτερο άξονα πρόσθεσε δυο ακόμη προτάσεις:

  1. Αποναρκοθέτηση ολόκληρης της Κύπρου σε συνεργασία με τα Η.Ε. και
  2. Σύσταση Επιτροπής για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω ενός κοινού μηχανισμού και επιδεικνύοντας σεβασμό στις συμβάσεις των Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Στην Επιτροπή αυτή προτείνει όπως συμμετέχουν «αξιωματούχοι» και από τις δύο πλευρές.

Μιλώντας στα πλαίσια δεξίωσης που παρέθεσε στα πλαίσια των εορτασμών για την τουρκική εισβολή, ο εγκάθετος της Άγκυρας Τατάρ ανέφερε ότι «αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν πρωτίστως στην ευημερία και την ευτυχία του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά είναι και σε προς όφελος των γειτόνων μας» ( σ.σ. Ελληνοκυπρίων). Συνέχισε δε λέγοντας πως αντιθέτως, οι προτάσεις της «άλλης πλευράς» στοχεύουν περισσότερο στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ο Τατάρ υποστήριξε στη συνέχεια και τα εξής: «Δε θα συμμετάσχουμε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Υπάρχει ένας αγώνας για κυριαρχία στην Κύπρο. Αν δεν μπορέσουμε να επιβάλουμε την κυριαρχία μας, θα εξαφανιστούμε από αυτό το νησί μακροπρόθεσμα» (μετάφραση ΓΤΠ).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως συναφώς ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα απαντήσει. Είναι προφανές πως η Λευκωσία από τη μια δηλώνει ότι απορρίπτει τη λογική των δυο κρατών, που διέπουν τις τουρκικές προτάσεις και από την άλλη σημειώνει πως θα τις «αξιολογήσει» και θα τις «συζητήσεις».

Αυτή η τακτική οδηγεί σε αυτοπαγίδευση καθώς θα κλειδώσει στην ατζέντα του Κυπριακού το θέμα των δυο κρατών. Ο κατήφορος δεν σταματά…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Όλα στο τραπέζι -και τα δυο κράτη- για να μην… παρεξηγηθούν: Εν μέσω των πανηγυριών για την εισβολή διαβίβασε ο Τατάρ την πρότασή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: