Κατά χιλιάδες οι Ρώσοι στρατιώτες προσφεύγουν σε δικηγόρους: Αρνούνται να πάνε στην Ουκρανία [videos]

File photo: Σε στρατόπεδο των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν στηθεί δύο μεγάλες πινακίδες για τους «καλούς» Ρώσους στρατιώτες και τους «κακούς» που αρνούνται να πολεμήσουν με την Ουκρανία. Photo via Twitter




Για τον νομικό σύμβουλο Αντρέι Ριντσίνο, κάθε μέρα ξεκινάει ταξινομώντας δεκάδες νέα μηνύματα από Ρώσους στρατιώτες και τις οικογένειές τους.

Κάθε μήνυμα είναι διαφορετικό, αλλά όλοι αναζητούν το ίδιο πράγμα: την καθοδήγηση του Ριντσίνο για το πώς να εγκαταλείψουν τον ρωσικό στρατό ή να αποφύγουν την αποστολή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μια από τους ακολούθους μου [στην ιστοσελίδα] μου έγραψε ότι ο γιος της και μερικοί από τους συναδέλφους του στρατιώτες στο μέτωπο παρέδωσαν τις ειδοποιήσεις τους», είπε ο Ριντσίνο, ο οποίος είναι επικεφαλής του νομικού τμήματος στο Free Buryatia Foundation, μια αντι- πολεμική οργάνωση που ιδρύθηκε από μέλη της ιθαγενούς κοινότητας Buryat της Ρωσίας.

«Εκατό άνθρωποι όλοι [παραιτήθηκαν] ταυτόχρονα», είπε στους The Moscow Times.

  • Από την έναρξη της αιματηρής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, χιλιάδες Ρώσοι συμβασιούχοι στρατιώτες και υπάλληλοι της Εθνοφρουράς αρνήθηκαν να σταλούν στη μάχη. 

Αρωγοί σε αυτούς τους αντιρρησίες συνείδησης είναι μια χούφτα ρωσικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΜΚΟ και άτομα με νομική κατάρτιση.

  • Όμως, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να στηρίξει την υποστήριξη για τον πόλεμο και να συντρίψει τη διαφωνία, οι Ρώσοι δικηγόροι αντιμετώπισαν ένα άνευ προηγουμένου κύμα πιέσεων.

«Ακόμη και πριν από [την εισβολή], η ατμόσφαιρα στη χώρα δεν ήταν η καλύτερη για να εργαστείς ως δικηγόρος, αλλά από την αρχή του πολέμου τα πράγματα έχουν γίνει απολύτως φρικτά», είπε ο εξέχων δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιβάν Παβλόφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία πέρυσι. 

Η επιμονή του Κρεμλίνου να αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – και η απόφασή του να μην διατάξει γενική επιστράτευση- σημαίνει ότι η άρνηση κάποιου να πολεμήσει είναι μια σχετικά απλή νομική διαδικασία.

Για να αποφύγουν την αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη, οι στρατιώτες πρέπει απλώς να διεκδικήσουν «αντιπολεμικές καταδίκες», σύμφωνα με τον Ριντσίνο.

«[Αυτό σημαίνει] ότι ένα άτομο δεν είναι σωματικά ικανό να πάρει ένα όπλο και να σκοτώσει ανθρώπους», είπε.

Για τους Ρώσους στρατιώτες και τα μέλη της Εθνοφρουράς —μιας εγχώριας δύναμης στρατιωτικού τύπου που συνήθως επιφορτίζεται με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης— η άρνηση να πολεμήσουν στην Ουκρανία συνήθως οδηγεί στον τερματισμό της απασχόλησής τους χωρίς δυνατότητα επιστροφής. 

  • Ωστόσο, ορισμένοι έχουν προσλάβει δικηγόρους σε μια προσπάθεια να τους επιτραπεί να διατηρήσουν τις δουλειές τους.

Ο Μιχαήλ Μπενιάς, δικηγόρος στη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας, ανέλαβε την υπόθεση 12 στρατιωτών της Εθνοφρουράς που απολύθηκαν αφού αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εισβολή. Όλοι αμφισβήτησαν την απόλυσή τους στο δικαστήριο — και τρεις άσκησαν κατηγορίες εναντίον του πρώην εργοδότη τους.

Σκληρός επικριτής του Κρεμλίνου και του πολέμου της Ουκρανίας, ο Μπενιάς έχει συλληφθεί και φέρεται να έχει ακόμη και επιτεθεί από στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς που έχουν επιφορτιστεί με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Παρά αυτές τις εμπειρίες, νοιώθει ευτυχής να βοηθήσει τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς.

«Ξέρετε, έχω υπερασπιστεί ακόμη και μερικούς πολύ διεφθαρμένους ανθρώπους», είπε ο Μπενιάς στη Ρωσίδα δημοσιογράφο του YouTube Karen Shainyan τον Μάιο όταν ρωτήθηκε για τους νέους πελάτες του.

«Για τους ακτιβιστές, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουν [τι κάνουν οι δικηγόροι]. Για αυτούς, ο κόσμος είναι ασπρόμαυρος… Εμείς όμως οι δικηγόροι, υπερασπιζόμαστε τους πάντες».

Άλλοι δικηγόροι που βοηθούν Ρώσους στρατιώτες είναι ο Μαξίμ Γκρεμπένουκ του οποίου η ιστοσελίδα  «Στρατιωτικός Συνήγορος» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte προσφέρει «δωρεάν νομικές συμβουλές σε στρατιωτικούς» και ο Πάβελ Τσίκοφ,  ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση στον αριθμό των στρατιωτών που αρνούνται να πάνε στην Ουκρανία.

Ο Ριντσίνο λέει ότι, παρά το γεγονός ότι η νομική πρωτοβουλία του Free Buryatia Foundation δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους στρατιώτες των εθνοτικών Buryat, έχει πλέον ξεπεράσει το αρχικό της πεδίο με αιτήματα για βοήθεια που προέρχονται και από άλλες εθνοτικές δημοκρατίες στη Ρωσία.

«Δεν έχει σημασία για εμάς αν [το άτομο] ήταν υπέρ του Πούτιν στο παρελθόν», είπε ο Ριντσίνο. «Είμαστε σαν γιατροί, σώζουμε τους πάντες».

  • Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για το πόσοι στρατιώτες έχουν αποφύγει να σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία με τη βοήθεια δικηγόρων, αλλά ο αριθμός είναι πιθανό να ανέρχεται σε χιλιάδες.

Το Ίδρυμα Free Buryatia έχει δώσει νομικές συμβουλές σε περισσότερους από 350 αντιρρησίες συνείδησης και πολλοί άλλοι πιθανότατα έχουν χρησιμοποιήσει βήμα προς βήμα οδηγίες παραίτησης που δημοσιεύτηκαν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Ριντσίνο.

  • Και ο Τσίκοφ είπε τον Μάρτιο ότι η Αγορά παρείχε νομικές συμβουλές σε περισσότερους από 700 στρατιώτες σε λιγότερο από ένα μήνα μάχης.

Ο επικεφαλής του Free Buryatia Foundation είπε την περασμένη  Δευτέρα ότι 150 συμβασιούχοι στρατιώτες από την Μπουριατία επέστρεψαν πρόσφατα στην πατρίδα τους αφού αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ των δυνάμεών της στην Ουκρανία, οι κίνδυνοι για τους δικηγόρους που εδρεύουν στη Ρωσία που βοηθούν τους στρατιώτες να αποφύγουν τις πρώτες γραμμές είναι πιθανό να αυξηθούν.

  • «Ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο είναι πολύ ευαίσθητο για το κράτος. Εξαιρετικά ευαίσθητο», δήλωσε ο δικηγόρος Παβλόφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για προδοσία από Ρώσους ανακριτές πέρυσι σε κάτι που συνέδεσε με τη συμμετοχή του στη νομική υπεράσπιση του δημοσιογράφου Ιβάν Σαφρόνοφ.

«Φυσικά, όταν εξετάζει μια υπόθεση που συνδέεται  με κάποιον τρόπο [με τον πόλεμο], τότε ο δικαστής θα εξετάζει πάντα τα σήματα που λαμβάνει από τα ανώτερα στελέχη», είπε ο Παβλόφ.

Ένας άλλος δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση Safronov, ο Ντμίτρι Νταλάντοφ συνελήφθη τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Και ένα δικαστήριο στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ διέταξε τον περασμένο μήνα τη δικηγόρο Μαρίγια Μπόντσλερ να πληρώσει πρόστιμο 1.000 δολαρίων γιατί καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ριντσίνο, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες  του από το εξωτερικό, είπε ότι η πίεση στους συναδέλφους του στη χώρα είναι «μαζική» — αν και κανείς δεν σχεδιάζει να τα παρατήσει ακόμη.

«Δεν εργαζόμαστε μόνοι μας σε αυτό το θέμα και αυτό με κάνει χαρούμενο», είπε. «Προσωπικά επιθυμώ περισσότερους συμβασιούχους στρατιώτες να επικοινωνήσουν μαζί μου».

Σημειώνεται πως ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής υπάρχουν αναφορές για μαζικές αρνήσεις στρατιωτών που ήδη υπηρετούν να μεταφερθούν στα μέτωπα της Ουκρανίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρνήσεις αφορούν άνδρες της Εθνικής Φρουράς, αλλά έγινε γνωστή και η άρνηση μελών της αερομεταφερόμενης δύναμης καταδρομέων.

Aναφορές και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως το ρωσικο υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει καμπάνια για τον στιγματισμό των “κακών” Ρώσων στρατιωτών που αρνούνται να πάνε στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, με μεγάλες προπαγανδιστικές πινακίδες στα στρατόπεδα κοντά στα σύνορα.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Ξέμεινε από άνδρες ο Πούτιν: Αρνούνται να πάνε στην Ουκρανία * Θα επιστρατεύσει ποινικούς για την Wagner, λένε οι Βρετανικές υπηρεσίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: