Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης: Η σύντομη αναφορά στην Ελλάδα

File photo: H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. EPA, Geert Vanden Wijngaert, POOL




Στην τρίτη ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στη Γαλλία να εφαρμόσει καλύτερα τους κανόνες για το lobbying εν μέσω της υπόθεσης των “φακέλων Uber”, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία παραμένουν τα δύο πιο προβληματικά κράτη μέλη, επισημαίνει η ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα Les Echos, (Karl Meyer).

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι πέραν της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, και άλλα κράτη μέλη βιώνουν ανησυχητικές εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Επικαλούμενες το Media Pluralism Monitor, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης και επισημαίνουν ειδικότερα τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, η Επιτροπή θα προτείνει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια “Πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης”.

Η ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και το οικονομικό τους μέλλον αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας: η έκθεση ανησυχεί για τους κινδύνους πολιτικοποίησης στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία. [..]

Η Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη και ιδίως τα εθνικά τους κοινοβούλια θα ασχοληθούν με την έκθεση για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. 

Τέλος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη δυναμική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ο Didier Reynders τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της μεθοδολογίας της έκθεσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα “δεν θα ενταχθεί στην Ένωση χωρίς να πληροί πλήρως τα κριτήρια του κράτους δικαίου”.

ΠΗΓΗ: Les EchosKarl MeyerEtat de droit : Bruxelles s’inquiète de la concentration des medias

Η μεγάλη μεταγραφή του OPEN: Ο Νίκος Στραβελάκης αναλαμβάνει τα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: