Ένας δρόμος γεμάτος αγκάθια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα Σκόπια συνταράσσονται από τις διαδηλώσεις των εθνικιστών

Supporters of the opposition party VMRO DPMNE and other citizens shout anti- government slogans, during a protest against the French proposal to resolve the dispute between North Macedonia and Bulgaria in front of the Parliament building in Skopje, Republic of North Macedonia, 07 July 2022. EPA, GEORGI LICOVSKI




Αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων κάνει η εφημερίδα Independent (που είναι αναπαραγωγή από Associated Press).

Με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στα Σκόπια λόγω της κατ’ αρχήν αποδοχής του γαλλικού συμβιβασμού από την ηγεσία της χώρας και την επικείμενη ενδεχόμενη έγκρισή του από το κοινοβούλιο, το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει πως ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι γεμάτος αγκάθια. 

Μετά την επίλυση του πολυετούς ζητήματος της ονομασίας της και της άρσης των ελληνικών αντιρρήσεων, η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας σκοντάφτει αυτή τη φορά στις αντιρρήσεις της Βουλγαρίας, αντιρρήσεις που κάνουν λόγο για μη σεβασμό των κοινών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.

Η Βουλγαρία απαιτεί την αναγνώριση της γλώσσας της Βόρειας Μακεδονίας ως προερχόμενης από τη βουλγαρική, και την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας. Το μέγεθος της βουλγαρικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία αποτελεί θέμα διαφωνίας. Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021 κάνουν λόγο για 3.504 άτομα, ήτοι το 0,2% του πληθυσμού.

Η Βουλγαρία αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, σημειώνοντας ότι περίπου 90 χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας -με συνολικό πληθυσμό 2 εκατομμυρίων- απέκτησαν κατά τα τελευταία 20 χρόνια και βουλγαρική υπηκοότητα, με βάση τις οικογενειακές τους ρίζες. Περίπου 53 χιλιάδες σχετικές αιτήσεις εκκρεμούν. 

Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Και οι δύο χώρες επιθυμούν την ένταξή τους προκειμένου να διασφαλίσουν σταθερότητα και ευημερία σε ένα ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, σημειώνεται.

Η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έγινε ακόμα σημαντικότερη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια της ΕΕ να τη φέρει κοντά της. 

Ο γαλλικός συμβιβασμός προϋποθέτει παραχωρήσεις και από τις δύο χώρες. Η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να αναγνωρίσει στο Σύνταγμά της την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας, την προστασία των δικαιωμάτων της και την απαγόρευση του λόγου μίσους.

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα μέσω της ιστοσελίδας της πρεσβείας της Γαλλίας στη Βόρεια Μακεδονία: «Για άλλη μια φορά, η Βόρεια Μακεδονία έχει φτάσει σε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της.

Δεκαεπτά χρόνια μετά το χαρακτηρισμό της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, έχει εμφανιστεί μια ιστορική ευκαιρία:… Η επιλογή είναι δική σας». Ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι η πρόταση συμβιβασμού δεν αμφισβητεί την επίσημη ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, αλλά σημείωσε ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις συμφωνίες, «όλα εξαρτώνται από τους συμβιβασμούς και την ισορροπία». 

Ο γαλλικός συμβιβασμός προκάλεσε προβλήματα και στις δύο χώρες. Η κεντρώα βουλγαρική κυβέρνηση του Kiril Petkov καταψηφίστηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης στις 22 Ιουνίου.

Ένας εκ των μικρών κυβερνητικών εταίρων εγκατέλειψε την τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού περιγράφοντας την προθυμία του Petkov να άρει το βουλγαρικό βέτο ως «εθνική προδοσία». Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία εθνικιστών και φιλορώσων βουλευτών.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το συμβιβασμό, αλλά οι βουλευτές έθεσαν πρόσθετους όρους προκειμένου να συμφωνήσουν στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Μεταξύ αυτών η συνταγματική προστασία των Βούλγαρων που κατοικούν στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας, διακριτής από τη βουλγαρική. 

Στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος Pendarovski και ο πρωθυπουργός Kovacevsk στήριξαν την πρόταση ως ένα λογικό συμβιβασμό. Η αποδοχή της «δεν αποτελεί ούτε ιστορικό θρίαμβο, όπως θα το χαρακτήριζε η μια πλευρά, ούτε ιστορική αποτυχία ή πανωλεθρία, όπως λέει η άλλη πλευρά», σχολίασε ο πρόεδρος Pendarovski.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι η πρόταση δεν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα ή τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά η κεντροδεξιά αντιπολίτευση VMRODPMNE, και άλλοι, διαφωνούν ισχυριζόμενοι ότι η συμφωνία ευνοεί τα βουλγαρικά αιτήματα που αμφισβητούν την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ενδεικτική της διαφωνίας είναι η δήλωση της καθηγήτριας Biljana Vankovska (Saint Cyril and Methodius Universitys Institute for Security, Defense and Peace) περί υπόκλισης «στις εθνικιστικές και σωβινιστικές απαιτήσεις της Βουλγαρίας». «Είναι απίστευτο το πώς ζητείται από ένα μικρό έθνος να εγκαταλείψει τη γλώσσα του, την ιστορία και τη συνταγματική του ισχύ σε εξωτερικές δυνάμεις προκειμένου να ξεκινήσει η ενταξιακή του πορεία», σχολιάζει.

Στην άλλη πλευρά, ο πολιτικός αναλυτής Albert Musliu,( δεξαμενή σκέψης Association for Democratic Initiatives) ισχυρίζεται ότι η πρόταση προσφέρει στη Βόρεια Μακεδονία την ευκαιρία να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. «Αν με ρωτάτε αν είναι δίκαιο, ναι, η πρόταση είναι άδικη, αλλά η διεθνής τάξης δεν βασίζεται στη δικαιοσύνη», σχολιάζει. 

EXPLAINER: Independent (αναπαραγωγή από Associated Press). North Macedonia: А thorny road to the EU. Αναπαραγωγή και στην εφημερίδα Daily Mail

Άρθρο-κόλαφος για τον Ταγίπ Ερντογάν: Είναι το σκουλήκι στον καρπό, ο εχθρός μας εκ των έσω, δεν έχει όρια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: