Δεν βγαίνει με τίποτα η πλειοψηφία για τον Ερντογάν: Επιμένουν οι δημοσκοπήσεις

FILE PHOTO: Η Μεράλ Ακσενέρ. EPA, ERDEM SAHIN




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του Ιουνίου της MetroPoll, κορυφαίας τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Η έρευνα έδειξε ότι ο Ερντογάν είχε τη δυνατότητα να προσελκύσει την υποστήριξη του 40% του εκλογικού σώματος, δήλωσε ο Özer Sencar, επικεφαλής της MetroPoll, σε ανάρτηση στο Twitter την Πέμπτη.

 

Η Μεράλ Ακσενέρ,  η ηγέτης ηγέτης του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου “Καλού Κόμματος” (İP), βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των επικρατέστερων πιθανών υποψηφίων με ποσοστό 49,9%, ακολουθούμενη από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του “Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος” (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 49,2%.

Ο Ερντογάν και το κυβερνόν “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP) πρέπει να διεξαγάγουν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Το ποσοστό αποδοχής του Τούρκου προέδρου έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων στη χώρα — η λίρα υποχώρησε κατά 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι. Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 78,6%  τον Ιούνιο [πάνω από 160% λένε ανεξάρτητοι αναλυτές], το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, εκτινάσσοντας το βιοτικό επίπεδο.

Ο Ερντογάν μπορεί να φτάσει στο 46,4% του εκλογικού σώματος εάν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι συμπεριλήφθηκαν στους υπολογισμούς, έδειξε η έρευνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως,  η Ακσενέρ θα κέρδιζε το 55% του εκλογικού σώματος, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου θα συγκέντρωνε το 51,4%.

Το ποσοστό του εκλογικού σώματος που δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα ψήφιζε τον Ερντογάν ανήλθε στο 42%, σύμφωνα με την έρευνα.

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της Ακσενέρ και του Κιλιτσντάρογλου, συνεργάστηκαν για να ανατρέψουν το  προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης στην Τουρκία που παρείχε τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στον Ερντογάν το 2018. Εργάζονται επίσης για την υποβολή κοινού υποψηφίου για να βρεθεί εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές.

Με πληροφορίες από Ahval

Σαν να μην τρέχει τίποτα… Τσαβούσογλου και Λαβρόφ “στα μέλια” – Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: