Σαν να μην τρέχει τίποτα… Τσαβούσογλου και Λαβρόφ “στα μέλια” – Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας!

Φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.




Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν την επισιτιστική ασφάλεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιήθηκαν αφού η Τουρκία απελευθέρωσε  ρωσικό πλοίο το οποίο σύμφωνα με την Ουκρανία  μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Η Ουκρανία είχε καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Κίεβο για το περιστατικό.

«Τονίστηκε η σημασία του περαιτέρω συντονισμού… για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και των οικονομικών παραγόντων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Θέματα συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρθηκε επίσης.

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δυναμική του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών μας στο υψηλότερο και υψηλό επίπεδο το 2022», ανέφερε το υπουργείο. «Επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις στενές επαφές μεταξύ της ηγεσίας της Ρωσίας και της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και με συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο.”

Ο Τσαβούσογλου συζήτησε με τον Λαβρόφ τον «πόλεμο στην Ουκρανία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη Συρία», όπως ανέφερε σε ένα tweet.

Το ρωσικό φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy επέστρεψε στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας από την Τουρκία, δήλωσε τουρκική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων France-Presse την Πέμπτη. Η Ουκρανία είχε απαιτήσει από την Τουρκία να κατασχεθεί το πλοίο και να επιστρέψει το κλεμμένο σιτάρι.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν επέβαλε  κυρώσεις στη χώρα ή σε Ρώσους επιχειρηματίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες συνεχίζουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η Συρία και οι περιφερειακές υποθέσεις.

Ήταν η πρώτη μεγάλη διεθνής διάσκεψη του Λαβρόφ από τότε που η χώρα του εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Ahval

Παίζει ξεδιάντροπα με το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι η Τουρκία: Απελευθέρωσε ρωσικό πλοίο με κλοπιμαία * Οργή Κιέβου, κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: