Ασυνείδητη η υποστήριξη του κ. Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, λέει ο βουλευτής Σμιθ: Θα ανταμείψει τον Ερντογάν

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κρις Σμιθ. Φωτογραφία via Facebook via Congressman Chris Smith




Ο βουλευτής Κρις Σμιθ (Chris Smith, Ρεπουμπλικάνος από τη Νέα Ιερσέη), ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταδίκασε χθες τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποστηρίζει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία:

«Η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία είναι ένα κραυγαλέο λάθος”, δήλωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε:

«Υπό τη διακυβέρνηση του ισχυρού άνδρα Ρετζέπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει μια ανατρεπτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο, τη Βόρεια Αφρική και όχι μόνο. Ο Ερντογάν απειλεί τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα, κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου και χρηματοδοτεί τρομοκράτες – κυρίως τη Χαμάς.

«Ο Ερντογάν παίζει επίσης ένα διπλό παιχνίδι με τη Ρωσία του Πούτιν και έχει αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Η απόκτηση από την Τουρκία των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους συστέγασης, δεδομένης της συνεχιζόμενης επιμονής της Τουρκίας στη διατήρηση του ρωσικού συστήματος S-400 – αυτός είναι ο λόγος που αποβάλαμε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35.

«Επιπλέον, η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα παραβίαζε τη νομοθεσία των ΗΠΑ, καθώς η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία – η SSB – τυγχάνει κυρώσεων από τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions, κοινώς γνωστό ως CAATSA».

«Αυτές οι σοβαρές ανησυχίες καθιστούν ασυνείδητα τα σχόλια του Προέδρου Μπάιντεν για τον εκσυγχρονισμό των F-16».

Ο κ. Σμιθ, μαζί με 34 συναδέλφους του από τη Βουλή, έστειλε επίσης επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, επικρίνοντας την υποστήριξη του Μπάιντεν για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Η πώληση θα ανταμείψει ουσιαστικά τον Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων του προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και τη διάπραξη κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Επιστολή 35 βουλευτών στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν: Θα αποτρέψουμε την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: