Επιστολή 35 βουλευτών στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν: Θα αποτρέψουμε την πώληση των F-16 στην Τουρκία

US President Joe Biden arrives for remarks before signing an executive order protecting access to reproductive health services in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, USA, on 08 July 2022. EPA, Yuri Gripas, POOL




Ο βουλευτής Φραν Παλόν (Frank Pallone, Jr.) (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) συνέγραψε μία δικομματική επιστολή με τους συναδέλφους του Γκας Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα), Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη), Κρις Πάππας (Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη), και Ντίνα Τίτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), με την οποία επιστούν την προσοχή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη του στην  αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

“Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε από το να προχωρήσει”, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί νομοθέτες.

Η επιστολή, που υπέγραψαν άλλοι 30 βουλευτές, εστάλη την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ολίγο αναθεωρημένη από την ήδη δημοσιοποιημένη, προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Σε αυτήν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πιθανή πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και στον εκσυγχρονισμό άλλων 80, που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν επέλεξε με συνέπεια να δίνει προτεραιότητα στις διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του», γράφουν οι νομοθέτες και προσθέτουν:

«Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες και άσχετες παραχωρήσεις καθιστά σαφές ότι έχει κάνει το ελάχιστο για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες.

Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές στην (ευρύτερη) περιοχή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν προς τη Ρωσία σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε από το να προχωρήσει”.

Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι “το (κακό) προηγούμενο δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Οι Αμερικανοί νομοθέτες γράφουν στον Αμερικανό Πρόεδρο και τα παρακάτω:

Εάν εγκριθεί, η πώληση των F-16 της επόμενης γενιάς στην Τουρκία, αυτό θα δώσει μόνο κίνητρο στον Πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες στην περιοχή και να αγνοήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Οι δυνάμεις της Τουρκίας, και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν επανειλημμένα λάβει επιθετικές, θανατηφόρες ενέργειες κατά των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.

Εδώ και χρόνια – συχνά χρησιμοποιούν όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής για να πραγματοποιήσουν αυτές τις εισβολές και να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το καθεστώς του Ερντογάν συνεχίζει επίσης να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές τακτικές για να καταστείλει θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτικές μειονότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι αναφορές για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν στην πώληση επιβεβαιώθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη της Ισπανίας στα τέλη Ιουνίου. Η Τουρκία έθεσε για πρώτη φορά το αίτημα για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 80 που θα εκσυγχρονιστούν από τον στόλο της το φθινόπωρο του περασμένου έτους”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΔΩ: 220709030940_2022-July08-Letter-to-Biden-Admin-Fighter-Jets-f-16

Ο κ. Παλόν ανακοίνωσε την αποστολή της επιστολής με μήνυμα του στο Twitter. Έγραψε σχετικά:

“Έστειλα σήμερα δικομματική επιστολή στοn πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζοντας την αντίθεσή μου στην προτεινόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Δεν πρέπει να υποστηρίξουμε τον στρατό της Τουρκίας μέχρι να ληφθούν απτά βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ερντογάν και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου”.

Σταθερό το “όχι” του Μενέντεζ στα F-16 της Τουρκίας: Ξαφνικά αντίθετες απόψεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: