«Αγγλος ασθενής» το άλλοτε κραταιό Βρετανικό Σύστημα Υγείας: Λίστες αναμονής που φθάνουν το ένα έτος για 6,6 εκατομμύρια πολίτες

FILE PHOTO: Νοσοκομειακά μεταφέρουν ασθενείς σε νοσοκομείο στο Λονδίνο. EPA, ANDY RAIN




«Πολύ απλά δεν είναι επιλογή», δήλωσε η διευθύντρια του ινστιτούτου προστασίας ασθενών της Αγγλίας (Healthwatch England), Λουίζ Ανσαρί, βλέποντας τη ραγδαία αύξηση των ασθενών που οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές για να εξυπηρετηθούν.

Και όμως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, που ήδη έχει επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αφήνει περιθώρια επιλογών.

Πολλώ δε μάλλον όταν για μια απλή εγχείρηση στη χώρα μπορεί κάποιος να πληρώσει μέχρι 15.000 λίρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να αποκτήσει ένα σύστημα υγείας δυο ταχυτήτων, με τους ασθενείς ή να υπομένουν ένα μεγάλο χρόνο αναμονής ή να αναγκάζονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου μια ιδιωτική κλινική.

Το πρόβλημα του NHS σε αριθμούς

Χαρακτηριστικό του τεράστιου προβλήματος του NHS, του δημόσιου οργανισμού υγείας της χώρας, είναι ότι ο στόχος εξυπηρέτησης είναι ήδη οι 4,5 μήνες.

Στην Αγγλία μάλιστα 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής και περισσότερο από το 1/3 από αυτούς περιμένουν πάνω από τις 18 εβδομάδες και μέχρι έναν χρόνο.

Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική περίθαλψη. Τα στοιχεία από την Πλατφόρμα Πληροφοριών Ιδιωτικής Περίθαλψης (PHIN) δείχνουν μάλιστα ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, υπήρξαν 69.000 ασθενείς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι πλήρωσαν μόνοι τους για τη θεραπεία τους, αριθμός μεγαλύτερος κατά 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν την πανδημία.

Συγκεκριμένα, Ουαλία και Σκωτία είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στους ασθενείς που στρέφονται προς τις ιδιωτικές κλινικές, της τάξεως του 90% και 84% αντίστοιχα.

Στη Β. Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 34% ενώ στην περιοχή των East Midlands της Αγγλίας κατά 75%.

Πολλοί από αυτούς βέβαια, για να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος των ιδιωτικών επεμβάσεων, είτε παίρνουν δάνειο είτε στρέφονται στην επιλογή του crowdfunding καθώς η λίστα αναμονής του NHS μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη δουλειά τους.

Ένα παράδειγμα αυτό της 19χρονης εκπαιδευόμενης μηχανικού Κέιτι Χόπερ, η οποία μίλησε στο BBC για την εμπειρία της σχετικά με την εγχείρηση γονάτου.

Το NHS της ξεκαθάρισε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δυο χρόνια αναμονής με την ίδια να αναγκάζεται να στραφεί στην ιδιωτική κλινική και την επιλογή του δανείου για να την αποπληρώσει.

«Δεν μπορούσα να περιμένω τόσο διάστημα. Θα μπορούσα να είχα χάσει τη δουλειά μου.

Είναι μια πολύ δουλειά με πολλή κίνηση και δεν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα εάν πονούσα τόσο πολύ».

Οι κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση

Το υπουργείο Υγείας επιμένει ότι οι αναμονές οφείλονται στην πανδημία ενώ τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν νέες δημόσιες χειρουργικές αίθουσες και διαγνωστικά κέντρα στις περιοχές της χώρας.

Όμως παράλληλα προειδοποιεί ότι οι αναμονές είναι το πιθανότερο να αποκλιμακωθούν μετά το 2024 κάτι που αποδεικνύει δια στόματος αξιωματούχων ότι η επιλογή της ιδιωτικής περίθαλψης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων κήρυξε ο ΠΟΥ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: