Το μετεκλογικό τοπίο στη Γαλλία: Η δεύτερη θητεία του Προέδρου Μακρόν προμηνύεται ακόμη πιο ταραγμένη από την πρώτη

French President Emmanuel Macron (R) walks with Adrien Quatennens, MP and coordinator of French far-left opposition party La France Insoumise (France Unbowed), following their meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 22 June 2022. EPA, GONZALO FUENTES, POOL




Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Times επισημαίνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) όχι μόνο έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, αλλά έγινε ο πρώτος νεοεκλεγείς πρόεδρος από το 1965 που στερείται κάθε ικανότητας να κυβερνήσει.

Εκτιμάται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η χώρα δεν έχει παράδοση στην πολιτική συνασπισμών, του είδους που είναι τόσο κοινό σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η ελάχιστη επιλογή που έχει πλέον ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είναι άλλη από το να προσπαθήσει να αναζητήσει ad hoc συνασπισμούς για την υποστήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ηγεσία του κόμματός του. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο θύμα του νέου πολιτικού τοπίου είναι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα, με πιο σοβαρή την αλλαγή στο συνταξιοδοτικό.

Ο κ. Macron μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ του να παραμείνει ένας παροπλισμένος πρόεδρος ή να δοκιμάσει την τύχη του προκηρύσσοντας νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες όμως είναι απίθανο να έδιναν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γαλλία είναι χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα, μεταξύ κεντρώων, ακραίων αριστερών και ακραίων δεξιών. Επιπλέον, η βαθιά εχθρότητα προς τον ίδιο τον Macron συμβάλλει ξεκάθαρα σε αυτόν τον διχασμό, με τους απογοητευμένους νεότερους ψηφοφόρους να έλκονται από την άκρα αριστερά και τα κίτρινα γιλέκα, των οποίων οι διαμαρτυρίες σημάδεψαν την πρώτη του θητεία, να ενισχύουν τη σκληρή δεξιά.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία μπορεί να είναι ακόμη πιο ταραγμένα από τα προηγούμενα και εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα για το τι θα ακολουθήσει.

ΠΗΓΗ: The Times view on the 2022 French parliamentary elections: Divided France

Διάγγελμα Μακρόν: Ζήτησε πολιτική πλειοψηφία και όχι κυβέρνηση εθνικής ενότητας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: