Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ: Διαλύεται η βουλή * Πρωθυπουργός ο Γιαϊρ Λαπίντ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαϊρ Λαπίντ. EPA/ABIR SULTAN / POOL




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ συμφώνησαν να διαλύσουν το κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές και ο δεύτερος θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, ανέφερε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια ο Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να εκδώσουν ξεχωριστές ανακοινώσεις στις 21.00 απόψε.

Με βάση τη συμφωνία για την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, στην οποία κατέληξαν πέρσι τον Μάιο, ο Μπένετ θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οπότε θα παρέδιδε την εξουσία στον Λαπίντ για την επόμενη διετία.

Το Ισραήλ προχωρά στην 5η εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 3,5 χρόνια.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Μπένετ και ο Λάπιντ ανέφεραν ότι θα θέσουν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Πηγές κοντά στον Μπένετ είπαν ότι στόχος του διδύμου ήταν να ξεκινήσουν εκλογές με τους δικούς τους όρους και να μην εξαναγκαστούν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού, ο Λάπιντ θα γίνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές και μέχρι να έρθει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση.

“Μόλις εγκριθεί, η εκ περιτροπής θα πραγματοποιηθεί με τάξη. Ο πρωθυπουργός Μπένετ συνομιλεί τώρα με τους αρχηγούς των κομμάτων”, ανέφερε η δήλωση.

Υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα ο Νετανιάχου να καταφέρει να σχηματίσει μια εναλλακτική κυβέρνηση εντός της σημερινής Κνεσέτ. Αυτό θα συνέβαινε εάν μέλη του συνασπισμού – από τη New Hope και την Yamina – αλλάξουν πλευρά και ενταχθούν στο δεξιό μπλοκ του Νετανιάχου.

Ο συνασπισμός αμφιταλαντεύεται εδώ και εβδομάδες καθώς ο βουλευτής Nir Orbach (Yamina) αποφάσισε να αποχωρήσει από τον συνασπισμό λόγω της αδυναμίας του να εγκρίνει το νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, το οποίο αποτελείται από προσωρινές εντολές που εφαρμόζουν το ισραηλινό δίκαιο στους Εβραίους στη Δυτική Όχθη.

Ο Όρμπαχ ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της διάλυσης της Κνεσέτ αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του Μπένετ κέρδισε δύο ψήφους δυσπιστίας στην Κνεσέτ το απόγευμα της Δευτέρας με ψήφους 57-52, παρά τις εξεγέρσεις στον συνασπισμό.

Μέλη της Κοινής Λίστας απουσίαζαν μυστηριωδώς από τις ψηφοφορίες, γεγονός που συνέβαλε στην αποτυχία της πρότασης μομφής.

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP – Jerusalem Post

 

Ισραήλ: Πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας Αιγυπτίων βιομηχάνων εδώ και 10 χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: