Ο Στόλντενμπεργκ “γλύφει” τον Ερντογάν αλλά δεν τον έπεισε να άρει το βέτο για Φινλανδία και Σουηδία

US Secretary of Defense Lloyd Austin (C-R) pauses with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C-L) as they walk through an honor cordon following his arrival for a meeting at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 02 June 2022. EPA, SHAWN THEW, POOL




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ (Jens Stoltenberg) συναντήθηκε με τη πρωθυπουργό της Φινλανδίας και συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας να καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη στον οργανισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Stoltenberg ανέφερε πως είχε ένα «εποικοδομητικό τηλεφώνημα», ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο» και εξήρε τις τουρκικές προσπάθειες για τη επίτευξη συμφωνίας ασφαλούς μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Stoltenberg ανέφερε ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τον Erdogan, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Τούρκου προέδρου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τόνισε κατά τη συνομιλία του ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι «έχουν σταματήσει να στηρίζουν την τρομοκρατία», ότι ήραν τους αμυντικούς περιορισμούς έναντι της Τουρκίας και πως είναι έτοιμες να επιδείξουν «αλληλεγγύη προς τη συμμαχία».

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Associated Press – NATO chief speaks with Erdogan about Finland, Sweden joining

Ο Αγιοταλλάχ Ali Khamenei παραδέχτηκε ότι το Ιράν κατάσχεσε ελληνικά δεξαμενόπλοια: Μίλησε για αντίποινα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: