Ο Αγιοταλλάχ Ali Khamenei παραδέχτηκε ότι το Ιράν κατάσχεσε ελληνικά δεξαμενόπλοια: Μίλησε για αντίποινα…

File photo: Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. EPA, IRANIAN SUPREME LEADER’S OFFICE HANDOUT




Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei παραδέχτηκε το Σάββατο ότι το Ιράν έχει κατασχέσει δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια σε επιδρομή με ελικόπτερο στον περσικό κόλπο, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Οι κατασχέσεις ήρθαν ως αντίποινα για το ρόλο της Ελλάδας στην κατάσχεση από τις ΗΠΑ αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο ιρανικής σημαίας το οποίο παραβίασε στη Μεσόγειο τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

«Έκλεψαν ιρανικό πετρέλαιο έξω από τις ελληνικές ακτές, και στη συνέχεια οι γενναίοι άνδρες μας που δεν φοβούνται το θάνατο απάντησαν και κατάσχεσαν το δεξαμενόπλοιο του εχθρού.», δήλωσε ο Ayatollah Ali Khamenei κατά τη διάρκεια της 80λεπτης ομιλίας του με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας Ayatollah Ruhollah Khomeini.

«Αλλά χρησιμοποιούν την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσής τους και κάνουν εκτεταμένη προπαγάνδα για να κατηγορήσουν το Ιράν για πειρατεία. Ποιος είναι ο πειρατής; Εσείς κλέψατε το πετρέλαιό μας, το πήραμε πίσω. Το να παίρνει κανείς πίσω κάτι που του έχει κλαπεί δεν είναι κλοπή», πρόσθεσε.

Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια, το Prudent Warrion, παραμένει στο λιμάνι Bandar Abbas. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές που βρίσκεται το δεύτερο δεξαμενόπλοιο Delta Poseidon.

Ο Ayatollah Ali Khamenei κατηγόρησε κατά την ομιλία του τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στο Ιράν με αφορμή την άνοδο των τιμών και τη μείωση των κυβερνητικών επιδομάτων. Άσκησε, επίσης, κριτική στην εδώ και δεκαετίες αμερικανική εχθρότητα κατά του Ιράν και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εναποθέτει τις ελπίδες της σε αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες.

Οι εχθροί του Ιράν προσπαθούν να στρέψουν τους Ιρανούς πολίτες «κατά του ισλαμικού συστήματος» με ψυχολογικό πόλεμο, μέσω του διαδικτύου και παρέχοντας οικονομική στήριξη.

Η κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων ενέτεινε το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ιράν-Δύσης με φόντο την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας  του 2015 και την αύξηση του εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, γεγονός που την καθιστά οπλικά ισχυρότερη.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τους διαπραγματευτές ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνευτικούς σκοπούς, αν και ειδικοί των ΗΕ και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως η χώρα διαθέτει οργανωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα από το 2003.

ΠΗΓΗ: Associated PressSupreme Leader acknowledges Iran took Greek oil tankers

To άγνωστο παρασκήνιο της δέσμευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο: και το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Τεχεράνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: