Ο Μακρόν θα παραμείνει ένας “παίκτης-κλειδί” στη διεθνή σκηνή παρότι εξήλθε αποδυναμωμένος από τις κάλπες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER HOSLET




Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Macron), αν και αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της Γαλλίας αφού οι κοινοβουλευτικές εκλογές ‘ψαλίδισαν’ τα ποσοστά του κόμματός του, εξακολουθεί να διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει ένας από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή, διατυπώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Associated Press, (κείμενο Sylvie Corbet, Barbra Surk).

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας και, παρά την ιστορική αλλαγή στη γαλλική πολιτική σκηνή και την αυξανόμενη πόλωση, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει.

«Θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ της πίεσης που θα μπορούσε να έχει στο εσωτερικό της Γαλλίας σε σύγκριση με τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει στην εξωτερική του πολιτική», σημειώνει η Laurie Dundon, ανώτερη συνεργάτιδα με έδρα τη Γαλλία στο European Leadership Network.

Όπως ειδικότερα υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος διαθέτει σημαντικές εξουσίες στην εξωτερική πολιτική, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και την άμυνα, ενώ είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με τη γαλλική Εθνοσυνέλευση να διαθέτει αμελητέα εξουσία σε ότι αφορά την εξωτερική ατζέντα του προέδρου, αν και διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι οι ισχυρές προεδρικές εξουσίες της Γαλλίας αποτελούν ιστορική κληρονομιά από την εποχή του στρατηγού C. De Gaulle, ο οποίος προέκρινε την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού πολιτικού συστήματος σε ολόκληρη την Πέμπτη Δημοκρατία που ίδρυσε το 1958, αφού η περίοδος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γνώρισε αλλεπάλληλες βραχύβιες, αναποτελεσματικές κυβερνήσεις.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι η Γαλλία έχει παρέχει σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει στείλει στρατεύματά της για να ενισχύσουν την άμυνα της Ευρώπης στην ανατολική πλευρά της.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας την άνοιξη, συνεχίζει το άρθρο, η δημοτικότητα του E. Macron αυξήθηκε λόγω του ηγετικού του ρόλου στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου, καθώς υποστήριξε ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ διατηρούσε ανοιχτή γραμμή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (V. Putin) και ήταν σε σχεδόν συνεχή επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι (V. Zelenskyy).

Η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία είναι ευρέως δημοφιλής στο εσωτερικό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν αποφύγει προσεκτικά να την επικρίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί το άρθρο,  η πλατφόρμα του αριστερού συνασπισμού με επικεφαλής τον Jean-Luc Mélenchon, που έχει γίνει η κύρια αντιπολίτευση της Γαλλίας, είναι ρητά υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ στην άκρα δεξιά, η Μαρί Λεπέν (Le Pen), η οποία είχε από καιρό δεσμούς με τη Ρωσία, τάσσεται πλέον υπέρ μιας «ελεύθερης Ουκρανίας», εκφράζοντας, παράλληλα,  επιφυλάξεις για τις παραδόσεις όπλων.

ΠΗΓΗ: Associated PressSylvie Corbet, Barbra Surk – Troubled at home, France’s Macron remains a key world player

Στην πρώτη γραμμή απέναντι στα τουρκικά παράλια, η Κάλυμνος φοβάται ένα χτύπημα από τον Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: