Στην πρώτη γραμμή απέναντι στα τουρκικά παράλια, η Κάλυμνος φοβάται ένα χτύπημα από τον Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο δήμαρχος Καλύμνου στην εκδήλωση στην Κω για την παρουσίαση του βιβλίου για τα Ίμια των δημοσιογράφων Αθανάσιου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου. Φωτογραφία Ραδιο Πρώτο Κως




Ενώ οι εντάσεις με την Άγκυρα χαλάρωναν, τουρκικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν ξανά τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, “μέχρι και σαράντα φορές μέσα σε μία μόνο ημέρα”, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνει η Alexia Kefalas, ειδική απεσταλμένη της εφημερίδας Le Figaroστην Κάλυμνο.

Οι τόνοι ανεβαίνουν μεταξύ των ηγετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται persona non grata στα μάτια των τουρκικών αρχών, οι οποίες αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες που επαναλήφθηκαν, τον Ιανουάριο του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε για άλλη μια φορά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στα ανοικτά των ακτών της, προσθέτοντας ότι διεκδικεί την κυριαρχία σε 16 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων της Καλύμνου, της Κω, της Ρόδου, της Σύμης, της Χίου και της Σαμοθράκης.

“Όταν ένας Τούρκος πρόεδρος λέει ότι “δεν θέλει ποτέ να συναντήσει ή να χαιρετήσει” τον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει η λεκτική κλιμάκωση. Οι Τούρκοι υπουργοί αυξάνουν την εχθρότητά τους“, παρατηρεί ο Δημήτρης Διακομιχάλης, δήμαρχος Καλύμνου.

Ο δήμαρχος πιστεύει ότι οι αποφάσεις “πρέπει να λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο του κράτους, χωρίς να χάνουμε χρόνο“. Ο Δημήτρης Διακομιχάλης ήταν ήδη δήμαρχος του νησιού το 1996, όταν οι Τούρκοι έβαλαν τη σημαία τους στα Ίμια, ένα από τα νησάκια της Καλύμνου.

Εκείνη την εποχή, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε αδύναμα και τα Ίμια έγιναν “μια γκρίζα ζώνη, που δεν ανήκε σε καμία από τις δύο χώρες, αν και ήταν ελληνική“, σχολιάζει ο δήμαρχος.

Παρατηρεί όλο και περισσότερες περιπολίες Τούρκων αλιέων γύρω από το μικρό νησί της Ψερίμου και βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Σήμερα, ανησυχεί ακόμη και για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ενώ κανείς δεν αντέδρασε πραγματικά στις απειλές των τουρκικών πλοίων τον Αύγουστο του 2020, μόνο ο πρόεδρος Macron παρενέβη και τους έκανε να υποχωρήσουν. Αυτή τη φορά, αν δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα του, πώς θα μπορέσει να μας βοηθήσει; Το ερώτημα προκύπτει επειδή η ΕΕ είναι σε θέση να πολλαπλασιάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν κάνει τίποτα κατά της Τουρκίας, η οποία ωστόσο παραβιάζει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας“, υποστηρίζει.

Ο δήμαρχος ανησυχεί ακόμη περισσότερο επειδή αναμένει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφωνήσει ομιλία πανομοιότυπη με εκείνη που εκφώνησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό θα εξαπολύσει και πάλι την τουρκική οργή. 

Για τον Κωνσταντίνο Φίλη, καθηγητή διεθνών σχέσεων, πρόκειται απλώς για εκλογικούς ελιγμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αγωνίζεται στις δημοσκοπήσεις, παριστάνει τον πολέμαρχο, αφού δεν μπορεί να σώσει την οικονομία. Τα εθνικά θέματα είναι πάντα δημοφιλή, παρόλο που θα είναι δύσκολο για τον ίδιο να επιστρέψει σε τροχιά. Έτσι, δεν νομίζω ότι θα δράσει πραγματικά αυτό το καλοκαίρι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που δεν αντιδρά και δείχνει ότι έχει τον έλεγχο, διότι ο πιο ήρεμος είναι ο πιο δυνατός σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Αλλά αν η Τουρκία δράσει, τότε η Ελλάδα θα απαντήσει σίγουρα. Αυτή τη φορά, είναι έτοιμη“, διαβεβαιώνει. Πράγματι, η Αθήνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες, προσθέτει η δημοσιογράφος.

Από την άλλη μεριά, στο νησί εκφράζονται ανησυχίες από τους κατοίκους, καθώς, όπως λένε, η απόσταση από την Τουρκία είναι πολύ κοντινή και σε μια στιγμή όλα μπορούν να πάνε στραβά. Οι αλιείς του νησιού καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι αλιείς – οπλισμένοι και αγνοώντας τις διαμαρτυρίες – απλώνουν καθημερινά τα δίχτυα τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο αλιευτικός χώρος.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas, En première ligne face aux côtes turques, Kalymnos craint un coup de force d’Erdogan

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: