Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει ακόμη διμερή συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Εκκρεμεί αίτημα του Τούρκου προέδρου

US President Joe Biden delivers remarks and signs into law S. 2938, the Bipartisan Safer Communities Act, in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, USA, 25 June 2022. EPA, Yuri Gripas, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Μία διμερής συνάντηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, δεν έχει ακόμα καθοριστεί ακόμη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Αυτή η άρνηση θυμώνει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν είχε προσωπική επαφή με τον κ. Μπάιντεν από τον περασμένο Οκτώβριο όταν εκβίασε μία συνάντηση στη Ρώμη. Ήταν σε αυτή τη συνάντηση στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας ότι την απόφαση για αγορά των μαχητικών F-16 θα λάβει το Κογκρέσο και όχι ο ίδιος.

Το θέμα της αγοράς, όσο και της αναβάθμισης των 80 παλιών F-16, έχει “κολλήσει” στη Βουλή και τη Γερουσία, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντησε αντίσταση όταν “τέσταρε” τα νερά τον περασμένο Απρίλιο.

Λόγω της άρνησης της Άγκυρας να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, περισσότερο νομοθέτες τάχθηκαν με τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος.

Η στάση αυτή του Ερντογάν προκαλεί προβλήματα και στην αμερικανική κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αποφύγει την οργή της για να μην προκληθεί νέα κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελπίζουν ακόμα ότι θα επαναφέρουν την Τουρκία στη νομιμότητα και είναι έτοιμοι να δεχθούν ακόμα και υποχωρήσεις για να “ηρεμήσουν” τον Ερντογάν.

Ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας για να επιτρέψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας ήταν και η απαίτηση να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Αναφορικά με τις συναντήσεις του προέδρου Μπάιντεν στη Μαδρίτη, δεν πρέπει να αποκλειστεί μία συνομιλία των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Ερντογάν, διά του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραίμ Καλίν, ζήτησε να γίνει μία διμερής συνάντηση κατά τη συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη συνομιλία ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σάλιβαν δεν δεσμεύθηκε.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις μόνο με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον βασιλιά Φελίπε.

Με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, αρμόδιο για θέματα ασφάλειας Τζον Κίρμπι έγινε ο ακόλουθος διάλογος για το αίτημα του Ερντογάν να συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με τον κ. Μπάιντεν.

Ερώτηση: Τζον, κοιτάζοντας μπροστά για το υπόλοιπο ταξίδι, μπορείτε να μιλήσετε για τυχόν άλλες συναντήσεις που αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος; Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, ιδιαίτερα καθώς το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ (εννοεί της Σουηδίας και της Φινλανδίας) θα τεθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα (εννοεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη);

Τζον Κίρμπι:
Νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε ότι ο Πρόεδρος θα έχει πολλαπλές διμερείς συζητήσεις. Εννοώ, προφανώς, ξεκινάει με τον Καγκελάριο — τον Γερμανό Καγκελάριο αύριο (σήμερα). Αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω το πρόγραμμα (του Προέδρου). Και θα — θα σας ενημερώσουμε καθώς διεξάγονται και, φυσικά, θα σας ενημερώσουμε (για το περιεχόμενο). Αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο με κανέναν άλλο ηγέτη για να μιλήσω σήμερα.

Question: John, looking ahead to the rest of the trip, can you read out any other bilats the President is expected to have? Will he meet with President Erdoğan of Turkey, particularly as the NATO accession issue comes up later in the week?

MR. KIRBY: I think you can expect that the President will have multiple bilateral discussions. I mean, obviously, he’s starting out with the Chancellor — German Chancellor tomorrow. But I don’t want to get ahead of the schedule. And we’ll — we’ll let you know as they come up and, of course, read them out to you. But I don’t have anything specific with any other leader today to talk about.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί μας στέλνουν F-35 στην Σούδα για φροντιστήριο γνωριμίας: Πρώτο βήμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην 5η γενιά;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: