Τα F-35 του Ισραήλ που πέταξαν φτερό με φτερό τα Ελληνικά γεράκια της 336 Μοίρας “Όλυμπος” στην άσκηση Blue Flag, έδωσαν πολλές απαντήσεις που αφορούν το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία
Προσγείωση F-35 στην Σούδα, απογείωση για την Πολεμική Αεροπορία στην 5η γενιά;
Για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πάρουν μια καλή γεύση από την 5η γενιά αεροσκαφών.
Μετά τα Ιταλικά F-35 που είχαν τροχοδρομήσει στην Ανδραβίδα και πήραν μέρος στην διασυμμαχική άσκηση «Ηνίοχος», ουδέποτε εντός FIR Αθηνών δεν είχαν βρεθεί ξανά μαχητικά 5ης γενιάς και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για ένα διαλειτουργικό «φροντιστήριο», λένε αρμόδιες πηγές.
Και όλα δείχνουν ότι τα F-35 της USAF ετοιμάζονται να μετασταθμεύσουν στην Κρήτη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δηλαδή σε περίπου μια εβδομάδα. Και από εκεί θα ξεκινά το καθημερινό πτητικό πρόγραμμα για Αμερικανούς και Έλληνες ιπταμένους.
Όπως επισημαίνεται από πηγές στο αεροπορικό Επιτελείο, λίγο έλειψε τα F-35 να είχαν ήδη πετάξει εντός του FIR Αθηνών κατά τη Νατοϊκή «TigerMeet» που διοργανώθηκε φέτος στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και την 335 Μοίρα «Τίγρης», όμως διαδικαστικά θέματα και η «υπερφόρτωση» των μέτρων ασφαλείας, λειτούργησαν αποτρεπτικά.
Πάντως η σημασία της Σούδας και η προτίμηση αυτής της βάσης, ναυτικής ή αεροπορικής από τους Αμερικανούς αναδεικνύει την σημασία της Κρήτης και τις παροχές που έχουν εκεί, ιδίως μετά την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας.
Και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως σε αυτή τη συγκυρία τα stealth αεροσκάφη της USAF που φέρουν την «απόρρητη» τεχνολογία των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρίσκονται για αρκετές ημέρες επί Ελληνικού εδάφους, γεγονός που μαρτυρά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών και την αναγνώριση ασφάλειας που υπάρχει.
Παράλληλα το γεγονός της άφιξης των Αμερικανικών F-35, δεν είναι καθόλου τυχαίο διότι ήδη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής άμυνας βρίσκεται το λεγόμενο LOR for LOA της Πολεμικής Αεροπορίας, αρχικά για μια μοίρα μαχητικών 5ης γενιάς. Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως το επίσημο Ελληνικό αίτημα θα ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανά τη βδομάδα που έρχεται.
Αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν στο αεροπορικό Επιτελείο, μαρτυρούν πως εκτός των F-35 στην 115 Πτέρυγα Μάχης θα τροχοδρομήσουν και θα σταθμεύσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής, F-15.
Όμως τον κατάλογο των Συμμάχων, όπως επισημαίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά πως θα εξελιχθούν οι ασκήσεις το συγκεκριμένο διάστημα ακόμη και στο όριο του FIRΑθηνών, πρέπει να προσθέσουμε μαχητικά και ιπτάμενο τάνκερ από το Ισραήλ.
Η αμυντική σχέση Αθήνας και Τελ Αβίβ αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί, πέραν από τον ετήσιο «Ηνίοχο», να στέλνουν μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ ή τάνκερ στο FIRΑθηνών για αεροπορικές ασκήσεις ή αεροναυτικά σενάρια.
Σε αυτές τις ασκήσεις συνήθως οι Ισραηλινοί δεν μετασταθμεύουν σε βάση της Ελλάδας αλλά προτιμούν να επιχειρούν από τις δικές τους βάσεις και συνοδεία ιπτάμενου τάνκερ να επιστρέφουν πίσω στο έδαφός τους.
Και μπορεί οι Εθνικές ασκήσεις σταδιακά λόγω του θέρους και του μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ να περιορίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι συνεκπαιδεύσεις εντός ή εκτός συνόρων σταματούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή της 330 Μοίρας σε Γαλλική αεροναυτική άσκηση, μαζί με συμμάχους από την Ελβετία και τη Μ. Βρετανία.
Οι «γερόλυκοι» της 330 Μοίρας «Κεραυνός», με τα F-16 Block 30 παρέδωσαν μαθήματα airtoairμάχης επί Γαλλικού εναέριου χώρου.
Συμμετοχή της ΠΑ στην Αεροναυτική Άσκηση «Ocean Hit 2022» https://t.co/ThQwkMgMlL
— Hellenic Air Force (@HAFspokesman) June 24, 2022
Στην άσκηση «OceanHit 2022» σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν πλήθος αεροναυτικών σεναρίων, με τα «γεράκια» της Αγχιάλου να εντυπωσιάζουν κατά τις εναέριες μάχες, ακόμη και απέναντι στα δικινητήρια RafaleF3R&M, του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Εναέριες μάχες, προστασία ναυτικής δύναμης, υποστήριξη δυνάμεων στην ξηρά ήταν ορισμένα μόνο από τα σενάρια στα οποία έλαβαν μέρος οι «Κεραυνοί» της 330 Μοίρας και σ’ ένα περιβάλλον το οποίο είχε διαρκώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.
«Ναυμαχία» μέχρι τελικής πτώσης: Knock out ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία για τις κορβέτες
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE