Ο Ερντογάν ζήτησε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν επενδύσεις σε τομείς από την ενέργεια μέχρι την άμυνα

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να εισάγουν μια νέα περίοδο συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις τους, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν απόψε μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν να εξομαλύνουν πλήρως τις σχέσεις τους που πέρασαν μια περίοδο κρίσης μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι συζήτησαν τη βελτίωση των σχέσεων και το θέμα των επενδύσεων σε τομείς από την ενέργεια μέχρι την άμυνα. Η Τουρκία προσκάλεσε σαουδαραβικά επενδυτικά ταμεία να επενδύσουν σε τουρκικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο Erdogan επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να παραπεμφθεί τελικά στις καλένδες η δίκη για τη δολοφονία του Khashoggi το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε τότε με τον πρίγκιπα Mohammed ο Τούρκος πρόεδρος, συζήτησε την πιθανότητα σαουδαραβικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την χειμαζόμενη οικονομία της Τουρκίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έφτασε στην Άγκυρα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, σχεδόν τρεισήμισι χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο χώρες προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, έπειτα από εννέα χρόνια έντασης που προκλήθηκε από την Αραβική Άνοιξη και εντάθηκε με τη δολοφονία του Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Άγκυρα, Turkey

Πυροβολισμοί κατά δημοσιογράφων της Bild στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο και Έλληνας φωτορεπόρτερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: