Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΛΔ Κονγκό και Ρουάντα: Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους μας διαμηνύει η Κινσάσα

File photo: Νέα ένταση ανάμεσα σε Κινσάσα και Κιγκάλι προκαλεί η δράση των ανταρτών EPA/ABDELHAK SENNA




Μετά τη διατύπωση υποψιών και τις προειδοποιήσεις, η ΛΔ Κονγκό ανέβασε κατακόρυφα τον τόνο χθες Τρίτη το βράδυ, «καταδικάζοντας» την υποστήριξη που παρέχει κατ’ αυτή η Ρουάντα στους αντάρτες του κινήματος M23 και δεσμευόμενη να υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» της επικράτειάς της.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό «καταδικάζει τη συμμετοχή των αρχών της Ρουάντας στην υποστήριξη, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό» της οργάνωσης ανταρτών αυτής, τόνισε το υπουργείο Επικοινωνίας στην Κινσάσα στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους μας», συνεχίζει το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε την επομένη της κατάληψης από το M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου») της κοινότητας Μπουναγκανά, σημαντικού εμπορικού κόμβου στα σύνορα με την Ουγκάντα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου (ανατολικά).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Επικοινωνίας αναφέρεται επίσης στην εξαήμερη επίσκεψη που έκανε στη ΛΔ Κονγκό ο βασιλιάς του Βελγίου, με τον τελευταίο σταθμό της, την Κυριακή στην Μπουκάβου (Νότιο Κίβου), να είναι το νοσοκομείο του Δρ. Ντενίς Μουκουένγκε, που είχε λάβει Νόμπελ Ειρήνης το 2018 λόγω της δράσης του για να προσφερθεί βοήθεια σε γυναίκες-θύματα βιασμών στην περιοχή, όπου δρουν διάφορες ένοπλες παρατάξεις επί σχεδόν τριάντα χρόνια.

Ο γιατρός μίλησε για «πολλαπλές επιθέσεις που έχουν θύμα» τη ΛΔ Κονγκό:

«Η πιο πρόσφατη, που εκτυλίσσεται ακόμη μπροστά στα μάτια μας, είναι αυτή της οργάνωσης M23, που είναι γνωστό ότι υποστηρίζεται από τη Ρουάντα εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

«Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντρ ντε Κρο από την πλευρά του είπε πως έχουμε δικαίωμα να ζητάμε από τους γείτονές μας η επικράτειά μας να γίνεται σεβαστή και ότι το Βέλγιο καλεί σε αυστηρό σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας» της ΛΔ Κονγκό, πάντα σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

«Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η διεθνής κοινότητα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για να αρχίσει επειγόντως διπλωματική διαδικασία στην περιοχή που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», προστίθεται.

«Εισβολή»

Οργάνωση ανταρτών με μέλη που ανήκουν κυρίως στη φυλή Τούτσι, που συνετρίβη το 2013 από τις κονγκολέζικες ένοπλες δυνάμεις, το M23 ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας τις αρχές της ΛΔ Κονγκό πως δεν τήρησαν τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε στην Κένυα ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη μετά τη στρατιωτική ήττα των ανταρτών και προέβλεπε τον αφοπλισμό και την κοινωνική επανένταξή τους.

Οι μάχες εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και η Κινσάσα κατηγορεί, ολοένα δυνατότερα, το Κιγκάλι πως υποστηρίζει τους αντάρτες.

Την τελευταία εβδομάδα, ο στρατός της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησε αυτόν της Ρουάντας ότι ανέπτυξε 500 άνδρες στο ανατολικό τμήμα της πρώτης, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά το Κιγκάλι.

Προχθές Δευτέρα, αφού καταλήφθηκε η πόλη Μπουναγκανά, ο κονγκολέζικος στρατός κατηγόρησε τη Ρουάντα πως προχώρησε σε «εισβολή» και τόνισε πως θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει για να «ανακτηθεί ο έλεγχος» της κατάστασης.

Εδώ και εβδομάδες, οργανώνονται στη ΛΔ Κονγκό διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρουάντα.

Χθες Τρίτη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών στην Κινσάσα για να απαιτήσουν να απελαθεί ο πρεσβευτής της Ρουάντας, ο Βίνσεντ Καρέγκα.

Ο διπλωμάτης εκλήθη προ ημερών στο ΥΠΕΞ και του επιδόθηκε «πολύ αυστηρή» προειδοποίηση, σύμφωνα με την κονγκολέζικη κυβέρνηση.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κινσάσα και το Κιγκάλι είναι τεταμένες από το 1994, όταν διαπράχθηκε η γενοκτονία στη Ρουάντα, με μαζική έλευση στη ΛΔ Κονγκό ρουαντέζων Χούτου που κατηγορούνταν πως σφαγίασαν Τούτσι.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνταν για την υποστήριξη αντίπαλων ένοπλων οργανώσεων.

Η ένταση μειώθηκε αφού ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2019 ο Φελίξ Τσισεκέντι, όμως η δράση των ανταρτών του M23 αναζωπύρωσε την κρίση.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κινσάσα, ΛΔ Κονγκό

Η Unicef ζητά κανένα παιδί από την Ουκρανία να μην υιοθετηθεί στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: