Ηττημένος, ο Εμανουέλ Μακρόν, βυθίζεται στην αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας: Αναζητά μια αδύνατη πλειοψηφία

France’s centrist Democratic Movement (MoDem) party leader Francois Bayrou (L) shakes hands with French President Emmanuel Macron after talks at the Elysee Palace, in Paris, France, 21 June 2022. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL




Ηττημένος στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με μια σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναζητά συμμάχους για να κυβερνήσει. Γι’ αυτόν, σύμφωνα με την ανάλυση στην εφημερίδα Le Figaro,(των Arthur Berdah et François-Xavier Bourmaud), η έξοδος είναι στα δεξιά, στο LR, το οποίο, με 64 βουλευτές, μπορεί να παίξει το ρόλο των βοηθητικών δυνάμεων.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο χώρος που εποφθαλμιά ο αρχηγός του κράτους, παρά την “ξεκάθαρη” θέση του πρόεδρου των Ρεπουμπλικανών, Christian Jacob, που εκφράστηκε το βράδυ της Κυριακής: “Κάναμε προεκλογική εκστρατεία στην αντιπολίτευση, είμαστε στην αντιπολίτευση, θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση“.

Ο Macron προσκάλεσε την Τρίτη και την Τετάρτη στα Ηλύσια τις πολιτικές δυνάμεις. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι “ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων για το ανώτερο συμφέρον του έθνους και η οικοδόμηση λύσεων για την εξυπηρέτηση των Γάλλων”, δεδομένου ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία“.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Jacob, έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση. Στο LR, ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν κάποια αιτήματα στο τραπέζι: αλλαγή πρωθυπουργού, συνταξιοδότηση στα 65, μεταναστευτικές ποσοστώσεις, ελάχιστες ποινές κ.α.

Ο Macron θα πρέπει να πάρει τα διδάγματα της αποτυχίας του και να λάβει υπόψη του τη νέα ισορροπία δυνάμεων εντός της Εθνοσυνέλευσης: αυτό σημαίνει ότι για να δώσει υποσχέσεις προς τα δεξιά, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης της Elisabeth Borne στη Matignon, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Le Figaro,(των Arthur Berdah et François-Xavier Bourmaud) – Après son échec aux législatives, Emmanuel Macron est à la recherche d’une majorité impossible

‘Μετά την αποτυχία στις βουλευτικές εκλογές, ο Macron αναζητά μια αδύνατη πλειοψηφία’

Η επομένη των εκλογών ήταν μια δύσκολη ημέρα για τον Macron, καθώς “κανείς περίμενε μια ήττα αυτού του μεγέθους“, σύμφωνα με σύμβουλο της προεδρίας, αναφέρει η εφημερίδα Les Ecchos, (κείμενο Grégoire Poussielgue).

Την παραμονή της δεύτερης πενταετούς θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος ηγείται μιας χώρας που απειλείται με αδιέξοδο, όπου τα ρήγματα επιβεβαιώνονται δημοσκοπικά από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση και έχει να αντιμετωπίσει ριζοσπαστική αντιπολίτευση.

Τη Δευτέρα, τα Ηλύσια ‘έκλεισαν σαν τάφος’. Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολυάριθμα: σχετικά με την ημερομηνία και την έκταση του επικείμενου ανασχηματισμού, σχετικά με τη διατήρηση, ή όχι, της Elisabeth Borne στην πρωθυπουργία, και σχετικά με την έναρξη των έργων, ενώ αυτό του Εθνικού Συμβουλίου Επανίδρυσης (CNR) έχει ήδη αναβληθεί για αργότερα.

Απόδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι ότι στο παραδοσιακό γεύμα που συγκεντρώνει, τη Δευτέρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωθυπουργό Elisabeth Borne, συμμετείχαν (μονάχα) άλλοι δύο καλεσμένοι: ο Edouard Philippe (Horizons) και ο François Bayrou (Modem), ηγέτες των δύο άλλων κομμάτων του συνασπισμού Ensemble. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Υπουργών, που ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη, ακυρώθηκε.

Η εκτελεστική εξουσία ελπίζει τώρα να επιτύχει πλειοψηφία κατά περίπτωση. Οι στενοί φίλοι του Macron από τη Δεξιά – όπως ο πρώην βουλευτής Thierry Solère, ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin και ο υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu – έχουν αρχίσει να έρχονται σε επαφή με τους βουλευτές του LR που εξελέγησαν την Κυριακή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπολογίζει επίσης σε αριστερούς βουλευτές που θεωρούνται εποικοδομητικοί. Όμως, το παιχνίδι μοιάζει επικίνδυνο, καθώς, από τη μία πλευρά, η πλειοψηφία δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να βρει συμβιβασμούς κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων χρόνων του Macrom και, από την άλλη, οι βουλευτές του LR ή της αριστεράς αυξάνουν το διακύβευμα για την υποστήριξή τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του LR τάσσεται κατά μιας συμφωνίας συνασπισμού, η οποία θα έδινε στον Macron απόλυτη πλειοψηφία. “Ο LR δεν πρόκειται να του δώσει αυτό το δώρο, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση Borne έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής”, υποστηρίζεται. “Θα υπάρξουν μετακινήσεις μεταξύ των βουλευτών του LR, διότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να κάνουν άλλα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση, αφού είναι ήδη δέκα χρόνια εκεί“, θέλει να πιστεύει ένας σύμβουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε ανοιχτή ακρόαση και είναι υποχρεωμένος να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες. Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει πολύ γρήγορα με το νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο Palais-Bourbon τον Ιούλιο, επισημαίνει η ανάλυση.

Από την άλλη πλευρά, το Nupes δίνει ήδη τον τόνο: αυτόν της μετωπικής αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση στις 5 Ιουλίου, την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί για τη δήλωση γενικής πολιτικής της Elisabeth Borne ενώπιον των βουλευτών. Αλλά και η Marine Le Pen, η οποία παραμένει στο Palais-Bourbon, σκοπεύει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Arthur Berdah et François-Xavier Bourmaud – Battu, Emmanuel Macron plonge dans l’incertitude du jour d’après

Ο Σταυρίδης συνεχίζει να χαϊδεύει τους Τούρκους: Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει την Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία, λέει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: