Η τουρκική προκλητικότητα από τη Συρία έως το Αιγαίο: Κανένας δεν θα σώσει την Ελλάδα, παρά μονάχα ο εαυτός της

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας από 44 χώρες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπροέδρου της επιτροπής (ΥΕ/ΑΕ) Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) και ο ανώτατος διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR) Στρατηγός Τόντ Ουώλτερς (Tod Wolters). Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin), σε συνέχεια της συνάντησης στην αεροπορική βάση “Ramstein”, στην Γερμανία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα προέτρεψαν την Άγκυρα να μην υλοποιήσει τις απειλές της κατά των Κούρδων της Συρίας. Πρόκειται για συνήθεις εκκλήσεις, χωρίς προοπτική ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών, εκτός εάν ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίσει ισχυρά ανταλλάγματα.

«Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι στο οποίο θα αντιτασσόμασταν». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δεν παρέλειψε να πει ότι «κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα σύνορά της, αλλά ανησυχούμε ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Άγκυρα θα απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία».

  • Σε γενικές γραμμές, κάλεσαν την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει ψευτο-επιχειρήματα περί απειλής για την εθνική ασφάλειά της. Δηλαδή, τα ίδια σχεδόν ψευτο-επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να εισβάλει στην γειτονική της Ουκρανία και να προκαλέσει μια τεράστια τραγωδία στον «αδελφικό λαό» της.

Η πιο θλιβερή αλήθεια όμως είναι ότι έχει πλέον αποδειχθεί επανειλημμένα ότι κάθε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών, κάθε παράνομη ενέργεια σε βάρος του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αντιμετωπίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από άλλα ισχυρά κράτη, ανάλογα με τα δικά τους οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, τα οποία καθορίζουν καταλυτικά το πλαίσιο των σχέσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Γι’ αυτό, η Τουρκία βρίσκει και τα κάνει. Αν ήθελαν πράγματι να την σταματήσουν για να μην υπάρξει νέο μακελειό για τους Κούρδους, θα μπορούσαν να εξετάσουν μια σειρά μοχλών πίεσης. Αν η τουρκική ηγεσία γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα έχει πραγματικό κόστος, τότε δεν θα προχωρούσε με τόση περισσή ευκολία για να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών.

Με ποια όμως νομικά και ηθικά κριτήρια θα καλέσουν έναν κατ’ εξακολούθηση εισβολέα και κλέφτη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο;

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συνάμα με την ανοχή που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, εφαρμόζοντας πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών στην περίπτωση της Τουρκίας (σε σχέση με την πανστρατιά και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας), ήταν αναμενόμενο ότι ο σουλτάνος της Άγκυρας δεν θα άφηνε αναξιοποίητη αυτή την ευκαιρία.

Όλοι τους είναι συνένοχοι για την αποθράσυνση των Τούρκων. Όπως έχει επισημανθεί ξανά, ο Ερντογάν είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, αλλά η μόνιμη ασθένεια είναι ο τουρκικός επεκτατισμός. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πραγματικότητας αποτελεί η προχθεσινή δήλωση του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επιβεβαίωσε ξανά τη μόνιμη τουρκική επιθετικότητα, αλλά και το γεγονός ότι για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική ηγεσία παρουσιάζεται με ενιαία εθνική φωνή.

«Αν βαστά η καρδιά σου, κάνε ένα βήμα για τα κατεχόμενα νησιά, όπως και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, απαντώντας στον Ερντογάν και θέλοντας να δείξει ότι είναι ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τις προθέσεις του έναντι του Ελληνισμού.

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες των Τούρκων συνηγορούν προς την κατεύθυνση πρόκλησης θερμού επεισοδίου και με πρωταρχική επιδίωξη να διαμορφωθούν συνθήκες επιβολής σοβαρών διλημμάτων για τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την Κύπρο, οι Τούρκοι προχωρούν ανενόχλητοι στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους με νέα παράνομα έργα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Επιπλέον, ανακοίνωσαν την μετατροπή του καθεστώς λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου (στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού) σε καθεστώς εγχώριων πτήσεων, υποδηλώνοντας την προσάρτησή του στο τουρκικό κράτος, ενώ ετοιμάζονται για νέα επέλαση στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Οι σημερινές συνθήκες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι θεωρούνται από την Άγκυρα ως «ιδανικές» για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της προς αρκετές κατευθύνσεις, από το Ιράκ και τη Συρία, έως την Κύπρο και το Αιγαίο.

Η άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ και ότι η Αμερική δεν θα αφήσει την Τουρκία να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ (ειδικά αυτή την περίοδο που επιδιώκει πάση θυσία να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της Ρωσίας) μπορεί μεν να στηρίζεται σε βάσιμα επιχειρήματα, αλλά την ίδια στιγμή, μπορεί και να θεωρηθεί ως επικίνδυνη γιατί ενδεχομένως να οδηγήσει σε εφησυχασμό και σε αρνητικές συνέπειες.

Η υποβάθμιση από μέρους των Ελλήνων της πραγματικής απειλής και η επιμονή στην πολιτική του κατευνασμού συμβάλλουν στην περαιτέρω αποθράσυνση των Τούρκων. Επίσης, η θέση που διατυπώνεται ότι η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας οφείλεται κυρίως σε εσωτερικές διεργασίες, εν όψει των επερχόμενων εκλογών, ενδέχεται κατά ένα μέρος να έχει κάποια βάση, αλλά μόνιμη πηγή του κακού παραμένει ο τουρκικός εθνικισμός και επεκτατισμός.

Και κανένας δεν θα σώσει την Ελλάδα, παρά μονάχα ο εαυτός της. Η συμμετοχή της σε πολιτικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς είναι αναγκαία, αλλά σίγουρη εγγύηση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της είναι οι δικές της δυνάμεις και δυνατότητες.

Μακάρι να είχε απέναντί της μια χώρα με ηγεσίες που να αποφάσιζαν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές. Όσο όμως συνεχίζουν να παρανομούν, να εκβιάζουν και να επιδιώκουν την υφαρπαγή εδαφών και θαλασσών που δεν τους ανήκουν, ο Ελληνισμός δεν έχει άλλη επιλογή παρά τη συνεχή ενίσχυση της άμυνας και της αντίστασής του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι ΗΠΑ διαπράττουν ένα διαρκές λάθος, διατηρώντας μία απαράδεκτη στάση απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: