Οι ΗΠΑ διαπράττουν ένα διαρκές λάθος, διατηρώντας μία απαράδεκτη στάση απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό

A Naval Academy graduate (R) celebrates after receiving his diploma and commission as US President Joe Biden (Back, 2-L) congratulates graduates during the United States Naval Academy graduation and commissioning ceremony, at the Navy-Marine Corps Memorial Stadium in Annapolis, Maryland, USA, 27 May 2022. EPA. MICHAEL REYNOLDS




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Ερντογάν είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, αλλά η μόνιμη ασθένεια είναι ο τουρκικός επεκτατισμός. Οι μεγάλες προδοσίες του Ελληνισμού και η έλλειψη συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή του συνέτειναν σε καταλυτικό βαθμό στην ύπαρξη της διαρκούς απειλής για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παρά την εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, τις εισβολές της σε γειτονικά κράτη και την άρνησή της να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να πασχίζουν για τη συγκάλυψη των παρανομιών της και των αντισυμμαχικών επιλογών της.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα έχουν σημαντικό όφελος για τα δυο συμβαλλόμενα μέρη όταν θα λειτουργούν και θα εφαρμόζονται στη βάση της αμοιβαιότητας.

  • Και για να δοθεί μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε κάθε επίπεδο οι κανόνες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των δυο χωρών και των αρχών που πρεσβεύουν ως δημοκρατικά κράτη.

Δυστυχώς, η αμερικανική ηγεσία, είτε με δημοκρατική είτε με ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, διαπράττει ένα διαρκές λάθος, διατηρώντας μία απαράδεκτη στάση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Ενώ η Τουρκία είναι κατεχόμενη δύναμη στην Κύπρο, ενώ προβαίνει συνεχώς σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Θράκη, απειλώντας την σταθερότητα στην περιοχή και αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας, οι ΗΠΑ αρνούνται να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων όσον αφορά τον τουρκικό επεκτατισμό.

Ο τρόπος διαχείρισης της όλης κατάστασης από μέρους της Ουάσιγκτον στηρίζεται στην γνώριμη πρακτική των «ίσων αποστάσεων». Αυτή όμως η πολιτική συμβάλλει καταλυτικά στην ενθάρρυνση της τουρκικής επιθετικότητας και, αργά ή γρήγορα, θα μπορούσε να διαμορφώσει συνθήκες πολεμικής σύρραξης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις εις βάρος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Δηλαδή, αυτά που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται επιδιώκουν να αποφύγουν, ακολουθώντας την πολιτική κατευνασμού και καλοπιάσματος της Τουρκίας, είναι πλέον πολύ πιθανόν να τα βρουν μπροστά τους. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι η Δύση τρέφει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες και με την ανιστόρητη τακτική της ότι δήθεν θα κρατήσει την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», τελικά οδηγεί τις εξελίξεις στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Εάν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κάποιες συνθήκες ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να ακολουθήσει πολιτική σχέσεων «καλής γειτονίας» (με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της από την Κύπρο), αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφάσιζαν να διαχειριστούν το «τουρκικό ζήτημα» στις αληθινές του διαστάσεις και προεκτάσεις.

  • Ο κίνδυνος που πηγάζει από τον τουρκικό επεκτατισμό δεν αφορά μόνο τον Ελληνισμό. Αποτελεί μόνιμη απειλή για την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και την ειρήνη.

Κι όσο υποβαθμίζεται ή αγνοείται η ωμή πραγματικότητα, τόσο πιο πολύ η Τουρκία θα εκμεταλλεύεται αυτή την ανοχή και θα προχωρεί σε εκβιασμούς και σε παράνομες ενέργειες.

Επομένως, αν δεν θέλουν να προστατεύσουν την Ελλάδα και την Κύπρο από την τουρκική τρομοκρατία, ας προστατεύσουν τουλάχιστον τους εαυτούς τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο τουρκικός επεκτατισμός, η ρωσική εισβολή, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η “εξευγενισμένη συμπεριφορά” της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: