Οι Ορθόδοξοι Επίτροποι διακόπτουν κοινωνία με Ελπιδοφόρο: Σε κίνδυνο η ενότητα της Ορθοδοξίας στην Αμερική;

File Photo: O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Photo via @Elpidophoros, Twitter




ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος φαίνεται να έχει θέσει σε διακινδύνευση την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Αμερική με την πρόσφατη εκλογή σε Επίσκοπο του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλυα (Alexander Belya), Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής.

Τα παραπάνω αναφέρει στον Εθνικό Κήρυκα ο εκκλησιαστικός συντάκτης Θεόδωρος Καλμούκος.

Συγκεκριμένα, η Συνέλευση έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2022, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο εξέλεξε Επίσκοπο τον Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Μπέλια.

Συνάμα πληροφορεί τον κ. Ελπιδοφόρο πως ουσιαστικά διακόπτουν την κοινωνία τονίζοντας πως «υπάρχουν εκείνοι από εμάς που σας έχουν εξηγήσει πως το βρίσκουν αδύνατο να συλλειτουργήσουν με αυτόν (τον Μπέλια) και το Βικαριάτο». Συμπληρώνουν πολύ ευκρινώς πως «φυσικά, λοιπόν, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στη Συνέλευση εάν αυτός ο άνθρωπος ανυψωθεί στο Επισκοπικό αξίωμα και κατά συνέπεια γίνει μέλος της Επισκοπικής μας Συνέλευσης. Με μεγάλη λύπη, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε τις κατά πρόσωπο συνεδριάσεις μας και τις πολύτιμες συλλειτουργίες μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε συμπεριλάβει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια στο ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου στο οποίο ανέφερε τα εξής: «Τέλος, με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προς την Μητέρα Εκκλησία ενημερώθηκε η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος περί: α) της εγκρίσεως του ενημερωμένου καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων της Ι. Αρχιεπισκοπής, και β) της σημερινής εκλογής του επικεφαλής του Σλαβικού Ορθοδόξου Βικαριάτου Αρχιμ. Αλεξάνδρου Belya εις επίσκοπον υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Νικοπόλεως, του οποίου η χειροτονία θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Ματρώνας στο Dania Beach Φλώριδας».

Στην επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο οι επικεφαλής των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών έγραψαν, ανάμεσα στα άλλα, πως «εμείς οι επικεφαλής ιεράρχες των μελών Δικαιοδοσιών της Συνέλευσης μας Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στις Ηνωμένες Πολιτείες σας γράφουμε ως Πρόεδρο της Συνέλευσης για να εκφράσουμε τον μεγάλο μας προβληματισμό για την πολύτιμη ενότητα της Αγίας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας σ’ αυτή τη χώρα. Με πόνο ψυχής και μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από την Σεβασμιότητά σας για την απόφαση να προχωρήσετε με την επισκοποίηση του Αλέξανδρου Μπέλια, πρώην κληρικού της Υπερόριας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του οποίου η κανονική τιμωρία και κατ’ επέκταση η καθαίρεση έχει γίνει αποδεκτή και αναγνωρίζεται από όλους μας ως μία κανονική πράξη».

Οι ιεράρχες μέλη της Συνέλευσης εκφράζουν επίσης προβληματισμό για τον χαρακτήρα του εκλεγέντος Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια. Εγραψαν συγκεκριμένα πως «επιπλέον με τους κανονικούς μας προβληματισμούς, έχουμε σοβαρά ερωτηματικά για τον χαρακτήρα του βασισμένα σε άμεσες ή έμμεσες επικοινωνίες μαζί του και την οικογένειά του». Κάνουν έκκληση στον Ελπιδοφόρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Εγραψαν πως «θεωρούμε καθήκον μας ως αδελφοί και συλλειτουργοί σας εις το ιερό θυσιαστήριο να σας παρακαλέσουμε να αναθεωρήσετε αυτή την απόφαση προς χάρη της κοινής μας αφοσίωσης στην Ορθόδοξη ενότητα και την κανονική τάξη».

Εγραψαν ακόμα πως «ενώ ολοψύχως σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Σεβασμιότητάς σας, ως Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής, να λαμβάνατε αποφάσεις για την εσωτερική τάξη της δικαιοδοσίας σας και εκτιμούμε πλήρως τον ρόλο της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιλέγει ιεράρχες τους οποίους θεωρεί κατάλληλους για επισκοποίηση, παρακαλούμε την Σεβασμιότητά σας να σκεφθεί την ευρύτερη επιρροή που θα έχει αυτή η ενέργεια στην υπόλοιπη Ορθοδοξία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ιεράρχες έγραψαν ακόμα στον Αρχιεπίσκοπο πως «επιπλέον η ενέργεια αυτή θα διαβρώσει ακόμα πιο πολύ τη Συνέλευσή μας των Επισκόπων και την ιερή της αποστολή «να προστατεύσει και συμβάλει στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας» σ’ αυτή τη χώρα όπως διαλαμβάνεται στο άρθρο 5.1 α των Κανονισμών των Επισκοπικών Συνελεύσεων στην Ορθόδοξη Διασπορά. Ως έχων μία μοναδική ευθύνη να ενώσετε αυτό το Σώμα και να διευκολύνετε την αποστολή του, πρέπει να αισθανθείτε τη βαρύτητα και την σοβαρότητα αυτής της απειλής πολύ έντονα».

Υπενθυμίζουν στην επιστολή τους στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πως είχαν διαμαρτυρηθεί για τη δημιουργία Βικαριάτου, πλην όμως εκείνος προχώρησε. Του έγραψαν πως «όπως είναι γνωστό πολλοί εξ’ ημών διαμαρτυρηθήκαμε επίσημα για τη δημιουργία του λεγόμενου Σλαβικού Βικαριάτου ακριβώς λόγω την συνεπειών του στην Ορθόδοξη ενότητά μας και στα ερωτηματικά που ηγέρθησαν για την κανονικότητα του Αλέξανδρου Μπέλια».

Σε άλλο σημείο του έγραψαν: «Σεβασμιώτατε, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, εργασθήκαμε τόσο σκληρά προκειμένου να αυξήσουμε την ενωμένη μας μαρτυρία κατά τις ημέρες της πανδημίας και επειδή δεν θέλουμε να υπαναχωρήσουμε από αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τον ομόφωνο προβληματισμό μας αναφορικά με αυτή την επικείμενη χειροτονία. Ευσεβάστως παρακαλούμε εσάς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναθεωρήσετε αυτή σας την απόφαση, η οποία διακινδυνεύει την ενότητα την οποία λαχταρούμε».

Η Συνέλευση των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής έστειλε αντίγραφο της επιστολής της στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής: Μητροπολίτης Ιωσήφ, Αντιπρόεδρος – της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής.

Επίσκοπος Λογγίνος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη Βόρειο, Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Μητροπολίτης Νικόλαος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Μητρόπολης στην Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Μητροπολίτης Ιωσήφ της Βουλγαρικής Ανατολικής Ορθόδοξης Επισκοπής Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Αυστραλίας.

Μητροπολίτης Τύχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική.

Ανταλλαγές επισκέψεων Οικουμενικού Πατριαρχείου-Βατικανού: Κανείς δεν βρίσκεται σε κεντρική θέση διαμηνύει ο Πάπας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: