Η μεγαλύτερη δοκιμή της “εβδομάδας 4 ημερών” στον κόσμο: Από σήμερα στη Βρετανία με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων

File photo: Η τετραήμερη εβδομάδα θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού μερίσματος – βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές προσπάθειες θα διερευνήσουν όλα αυτά. Photo: via pixabay.com jannonivergall




Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, που κυμαίνονται από μικρές τοπικές επιχειρήσεις έως μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ξεκινούν να εργάζονται ένα τετραήμερο την εβδομάδα από σήμερα Δευτέρα χωρίς απώλεια στον μισθό τους, στη μεγαλύτερη δοκιμή του νέου μοντέλου εργασίας στον κόσμο .

  • Το πιλοτικό πρόγραμμα διαρκεί έξι μήνες και διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με το thinktank Autonomy, το 4 Day Week Campaign και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cambridge, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Boston College.

 Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο 100:80:100 – 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας 100%.

Η Platten’s Fish and Chips in Wells-next-the-Sea στη βόρεια ακτή του Νόρφολκ συμμετέχει, μαζί με την εταιρεία λογισμικού Sheffield Rivelin Robotics, τους ειδικούς φορολογίας κληρονομιάς Stellar Asset Management με έδρα το Λονδίνο και την Charity Bank στο Tonbridge του Κεντ.

Ο Joe O’Connor, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού ομίλου 4 Day Week Global, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή του τετραήμερου κύματος της εβδομάδας:

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο σύνορο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, εστιασμένη στην παραγωγή είναι το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ορισμένες από τις εταιρείες που συμμετέχουν παρέχουν εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο χώρο εργασίας, στέγαση, περιποίηση δέρματος, υπηρεσίες οικοδομικών και κατασκευαστικών συνεργείων , τρόφιμα και ποτά και ψηφιακό μάρκετινγκ.

Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

  • Οι δοκιμές τετραήμερης εβδομάδας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια στο πιλοτικό σχέδιο, το περιέγραψε ως «ιστορική δοκιμή».

«Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και το “κάψιμο”, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή τους, την υγεία, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», είπε.

«Η τετραήμερη εβδομάδα θεωρείται γενικά μια πολιτική τριπλού μερίσματος – βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες θα διερευνήσουν όλα αυτά».

Ο Wyatt Watts, 25, επικεφαλής της ομάδας στην Platten’s Fish and Chips, είπε:

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι θα εργαζόμασταν λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, σκέφτηκα από μέσα μου, “Ποια είναι η παγίδα;” Συνήθως είμαι τόσο εξαντλημένος από τη δουλειά που δεν έχω ενέργεια, οπότε ελπίζω ότι ο επιπλέον χρόνος για ξεκούραση θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς μου».

Είπε ότι η απόφαση να ενταχθεί στην πιλοτική έρευνα είχε ήδη αντίκτυπο. «Το ηθικό έχει βελτιωθεί και ελπίζουμε ότι η παραγωγικότητά μας στη δουλειά θα είναι υψηλότερη».

Ο Ed Siegel, διευθύνων σύμβουλος της Charity Bank, δήλωσε περήφανος που είναι μία από τις πρώτες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο που αγκάλιασε την τετραήμερη εβδομάδα.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό πρωταθλητές της ευέλικτης εργασίας, αλλά η πανδημία μετακίνησε πραγματικά τα γκολπόστ από αυτή την άποψη. Για την Charity Bank, η μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα φαίνεται φυσικό επόμενο βήμα.

«Η ιδέα του 20ου αιώνα για μια πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια τετραήμερη εβδομάδα χωρίς αλλαγή σε μισθούς ή επιδόματα θα δημιουργήσει ένα πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, την εμπειρία των πελατών και την κοινωνική μας αποστολή».

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Κατά 142% αυξήθηκε η πρόσβαση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet, το πρώτο πεντάμηνο του 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: