Οι Ισραηλινοί τουρίστες αφήνουν την Τουρκία κι έρχονται Κύπρο μετά την ταξιδιωτική οδηγία του Τελ Αβίβ

File photo: Ανάρπαστα έγιναν φέτος τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού για Εύβοια. EPA. KATIA CHRISTODOULOU




Από τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε όλους τους υπηκόους της χώρας που είτε βρίσκονται για διακοπές στην Τουρκία, είτε προγραμματίζουν να βρεθούν εκεί τους αμέσως επόμενους μήνες, να ματαιώσουν πάραυτα τα σχέδιά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, που απηύθυνε και την έκκληση στους συμπατριώτες του, φέρεται να βάσισε τις αναφορές του σε αποτροπή σχεδιαζόμενου κτυπήματος του Ιράν σε βάρος Ισραηλινών πολιτών οι οποίοι παραθερίζουν στην Τουρκία.

Αυτή η κατάσταση ξεσήκωσε συζητήσεις κατά πόσον θα έχει θετική επίδραση στον τουρισμό της Κύπρου.

Όπως εκτιμούν αρκετοί γνώστες του αντικειμένου στη γειτονική χώρα, αναλύοντας συγκεκριμένα στοιχεία, σημαντικός αριθμός Ισραηλινών πολιτών οι οποίοι προγραμμάτιζαν διακοπές στην Τουρκία πλέον στρέφονται προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα.

Γίνεται λόγος για ακυρώσεις διευθετημένων ταξιδιών από τις πρώτες κιόλας ώρες της έκδοσης της προειδοποίησης από το αρμόδιο υπουργείο του Ισραήλ.

Είναι ενδεικτικές και οι δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα ο εκτελεστικός διευθυντής ταξιδιωτικού πρακτορείου της χώρας Οζ Γκουρ.

«Από το πρωί έχουμε κατακλυστεί από πολλά αιτήματα πελατών που ανησυχούν για τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν για την Τουρκία και δυστυχώς έχουμε ήδη μερικές ακυρώσεις», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Γκουρ, λίγο μετά τις συστάσεις του Ισραηλινού υπουργού.

Ο Γκουρ, πρόσθεσε: «Η ζήτηση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι είναι υψηλή. Η Τουρκία πρωταγωνίστησε τις τελευταίες εβδομάδες ως κορυφαίος προορισμός.

Τις τελευταίες δυο ημέρες υπήρχε αλλαγή και στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Κύπρο.

Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα ηρεμήσει, η ασφάλεια θα επανέλθει στην περιοχή μας και θα επιτρέψει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στην Τουρκία, που είναι πράγματι εξαιρετικός προορισμός για οικογένειες».

Ρεπορτάζ στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα του Ισραήλ Yedioth Ahronoth, παρουσιάζει και δήλωση της αξιωματούχου της LOUIS HOTELS, Σαμάνθας Ανδριανού, περί ανόδου κατά 50% στη ζήτηση οικογενειών από το Ισραήλ για διακοπές στην Κύπρο.

Ο δε αντιπρόεδρος της ταξιδιωτικής εταιρείας Eshet Tours, Σίρλεϊ Κόχεν, δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού σε κρατήσεις για Τουρκία.

Για μείωση στις κρατήσεις πτήσεων κάνει λόγο και η ιστοσελίδα Gulliver.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε ο αξιωματούχος της εταιρείας Flying Carpet, Κόεν Μαγκούρι, δηλώνοντας ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου το τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Επικαλέστηκε την αποκατάσταση και τη σταθερότητα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Πρόσθεσε πως οι Ισραηλινοί πολίτες είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες καταστάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δύο άλλοι αξιωματούχοι τουριστικών εταιρειών, ο Τάλι Νότι (ISTA’s) και ο Νιρ Μαζόρ, (Aviation Relations).

Ο γνωστός ακαδημαϊκός Γαβριήλ Χαρίτος (Πανεπιστήμιο Μπεν Χουριόν, Πάντειο και Πανεπιστήμιο Κύπρου), ειδικός σε θέματα ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Οι Φρουροί της Επανάστασης

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ τη Δευτέρα (13/06), τα 24ωρα που προηγήθηκαν συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος πράκτορες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, λίγο πριν πραγματοποιήσουν επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών.

Γινόταν, ακόμη λόγος και για δεύτερη ομάδα Ιρανών πρακτόρων, η οποία αναζητείτο.

Οι συλλήψεις αποδίδονται σε συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ (Μοσάντ) και της Τουρκίας (MIT).

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, η γεωπολιτική διένεξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο βρίσκεται σε έξαρση. Ρεπορτάζ της Deutsche Welle το περασμένο καλοκαίρι, ανέλυε τον «σκιώδη πόλεμο σε πολλά μέτωπα» μεταξύ των δύο χωρών.

Ερευνητής σε ζητήματα Μέσης Ανατολής, ο Γκίντερ Μάγιερ, δήλωνε πως ο σκιώδης πόλεμος περιστρέφεται κυρίως γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο γενικότερο κλίμα εντάσσεται η επίθεση ρουκετών που είχε εξαπολύσει τον Μάιο του 2021 στο Ισραήλ η -υποστηριζόμενη από το Ιράν- Χαμάς.

Είχε προηγηθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2020 η δολοφονία του «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi.

Είχε πέσει νεκρός μετά από ενέδρα σε αυτοκινητόδρομο, σε ένα κτύπημα που αποδόθηκε σε πράκτορες του Ισραήλ που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό στις 11/2/2022 Μοσάντ και ΜΙΤ, κατόπιν στενής συνεργασίας τους έθεσαν υπό σύλληψη οκτώ πρόσωπα στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσιεύματα στο Ισραήλ ανέφεραν ότι σκόπευαν να δολοφονήσουν τον Τουρκοϊσραηλινό Γιάιρ Γκέλερ.

Πρόκειται για 75χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας με αντικείμενο την αεροδιαστημική τεχνολογία.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ διαδραματίστηκε στις 22/05/2022, όταν δολοφονήθηκε στο κέντρο της Τεχεράνης ο συνταγματάρχης της «Δύναμης Αλ-Κοντς» των «Φρουρών της Επανάστασης», Χασάν Σαγιάντ Χονταγιαρί.

Δημοσίευμα των New York Times αποκάλυπτε πως το Ισραήλ φέρεται να ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι για τη δολοφονία ευθύνονταν οι μυστικές του υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στη Γαλλία: Αναπτύσσονται “οι πολύπλευρες στρατιωτικές σχέσεις” των δύο χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: