Οι υπουργοί Άμυνας και των Εξωτερικών της Βρετανίας έσπευσαν στην Άγκυρα: Για να πουλήσουν μαχητικά

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Βρετανίδα ομόλογό του Liz Truss στην Άγκυρα. Φωτογραφία Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Η εφημερίδα Independent δημοσιεύει άρθρο του Borzou Daragahi με τίτλο «UK defense and foreign secretaries in Turkey to talk war and weapons ahead of Nato summit» και υπότιτλο «UK sees chance to sell Ankara Eurofighter Typhoon warplanes as US F-16 deal in danger of collapse», στο πλαίσιο του οποίου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα όπλα και ο πόλεμος (στην Ουκρανία) ήταν τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης στις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία.

Οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν μετά την είδηση για  πιθανή κατάρρευση μιας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για προμήθεια μαχητικών  αεροσκαφών , εν μέσω κρίσης στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις προσπάθειες να συμπεριληφθούν οι σκανδιναβικές χώρες στη συμμαχία.

Ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) στην τουρκική πρωτεύουσα. Εν όψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη την ερχόμενη Τετάρτη, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να πείσουν την Τουρκία να αποσύρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Άλλα θέματα συζήτησης περιελάμβαναν πρόταση για την κατασκευή μαχητικών κινητήρων από την Τουρκία και τη βρετανική BAE Systems, την  πιθανή κατασκευή τουρκικού αεροπλανοφόρου με πρότυπο το Queen Elizabeth και τις πωλήσεις του πολεμικού αεροπλάνου Eurofighter Typhoon.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss μετέβη επίσης στην Τουρκία για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Melut Cavusoglu), για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, το ουκρανικό, θέματα σχετικά με τη  σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία (…) 

Οι συζητήσεις για την πιθανή πώληση του Typhoon στους Τούρκους εντάθηκαν, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ φαινόταν έτοιμο να ακυρώσει τα σχέδια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Με (πιέσεις από)  λόμπι Αρμένιων και Ελλήνων και εξοργισμένοι από την αντίθεση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πώληση προηγμένων όπλων στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: IndependentBorzou Daragahi – UK defence and foreign secretaries in Turkey to talk war and weapons ahead of Nato summit

Διπλωματία βεληνεκούς 180 χλμ: Πράσινο φως για τους νέους Εxocet *To ΠΝ θέλει την ΤΠΚ Βλαχάκος μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: