“Η Ευρώπη χρειάζεται ενέργεια και το Ισραήλ διαθέτει φυσικό αέριο στην ΑΟΖ του. Αυτά είναι καλά”, λέει ο Ντράγκι

Israeli Prime Minister Naftali Bennett (R) and European Commission President Ursula Von Der Leyen (L), pose for a photo before their meeting in Bennett’s office in Jerusalem, Israel, 14 June 2022. EPA, AMIR COHEN, POOL




Το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει άρθρο των Daniel Avis, Chiara Albanese και Gwen Ackerman με τίτλο Draghi and Von Der Leyen Seek Deeper Gas, Power Ties With Israel για την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, με στόχο την μείωση της  ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από την Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) συναντήθηκαν την Τρίτη με ισραηλινούς αξιωματούχους για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτησή τους από την Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανέφερε ότι η ΕΕ συνεχίζει να διερευνά δύο «μεγάλα» ενεργειακά έργα με το Ισραήλ. Το ένα έργο αφορά στην κατασκευή καλωδίου ηλεκτρισμού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και το άλλο αφορά τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και υδρογόνου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η συμπεριφορά του Κρεμλίνου ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να απεξαρτηθούμε ενεργειακά από την Ρωσία. Τώρα αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας μας με το Ισραήλ», τόνισε η Ursula von der Leyen.

Αντίστοιχα, έπειτα από την συνάντησή του με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ (Naftali Bennett), ο ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε:

«Επιθυμούμε τη μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την επιτάχυνση της ενεργειακής μας μετάβασης για την εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει για το κλίμα».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, σχετικά με την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, η οποία έχει τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επίσης, αναφέρεται ότι πρόσφατα η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar ανέτρεψε προγενέστερη απόφαση παγώματος νέων ερευνών αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και ανακοίνωσε ότι οι σχετικές άδειες θα εκδοθούν αργότερα εντός του έτους.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ενέργεια και το Ισραήλ διαθέτει φυσικό αέριο στην ΑΟΖ του. Αυτά είναι καλά νέα για το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ευρώπη», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Μάριο Ντράγκι.

ΠΗΓΗ: πρακτορείο BloombergDraghi and Von Der Leyen Seek Deeper Gas, Power Ties With Israel – Υπότιτλος 1 -Bloc looking at electricity cable, gas pipeline: Von der Leyen, Υπότιτλος 2: EU plans to ‘break free’ of dependence on Russian fossil fuels

Σε λειτουργία το 2023 ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: