Φοβερή δήλωση του κ. Βαρθολομαίου: Εάν ζούσε ο Ατατούρκ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν θα είχε κλείσει…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία via Ecumenical Patriarchate




Η ιστοσελίδα Gerçek Gündem σε ρεπορτάζ (Melike Çapan) με τίτλο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος: εάν ο Ατατούρκ (Atatürk) ζούσε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν θα είχε κλείσει», αναφέρει πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε για το κλείσιμο τα εξής:

«Εάν ο Atatürk ζούσε, είμαι σίγουρος πως η Σχολή δεν θα είχε κλείσει. Εάν ζούσε ο Turgut Özal θα είχε προ πολλού ανοίξει τη Σχολή. Διότι το είχε υποσχεθεί στον προκάτοχο μου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην παρουσίαση του βιβλίου του Elçin Macar «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ίμβρο στην Κωνσταντινούπολη» μίλησε σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παραμένει επί πενήντα χρόνια κλειστή.

Στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Παναγίας Νιχωρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Emre Öktem, ενώ μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου καθώς και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, ενώ δόθηκε και συναυλία βιρτουόζων στο βιολί από τη Βόρεια Μακεδονία.

Απευθυνόμενος στους καλεσμένους της εκδήλωσης -μετά το πέρας της συναυλίας- ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Elçin Macar.

“Το Πατριαρχείο αποτελεί θρησκευτικό θεσμό, δεν υπάρχει τίποτε κρυφό”

Όπως ανέφερε ο Πατριάρχης «πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για εμένα. Στη διάρκεια της πανδημίας κουβεντιάσαμε πολύ με τον Elçin Macar. Έχει πολλές δεξιότητες. Ορισμένες φορές με έκανε να πω πράγματα που δεν ήθελα να πω. Άλλοτε μου έβγαζε τα λόγια με δυσκολία. Ωστόσο δεν τον αφορίζω, τον συγχωρώ διότι συνεργάσθηκα μαζί του με μεγάλη ευχαρίστηση. Του εξήγησα τις μύχιες σκέψεις μου. Δεν ήθελα να κρύψω τίποτε. Διότι δεν υπάρχει τίποτε κρυφό.

Αναφερόμενος στις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν για το Πατριαρχείο είπε πως «πολλά έχουν ειπωθεί για εμάς. Ειπώθηκε πως “το Πατριαρχείο αποτελεί φωλιά του κακού” πως “το Πατριαρχείο και η Χάλκη κρύβουν όπλα προς αποστολή στην Κύπρο”, όλα αυτά είναι παραμύθια. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό. Ο καθένας μπορεί να μπει και να βγει από το Πατριαρχείο. Είναι θρησκευτικός θεσμός”. Συμπλήρωσε δε πως “προσπαθούμε να εκπληρώσουμε το θρησκευτικό μας καθήκον”.

Επιπλέον έθιξε το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που δεν λειτουργεί εδώ και 50 έτη.

  • “Ο κόσμος όλος θα έβλεπε την πραγματική θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία”

O Πατριάρχης δήλωσε πως «θα θέλαμε η Τουρκία, η πατρίδα μας, η χώρα μας, το κράτος μας και η κυβέρνηση μας να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα το Πατριαρχείο μας. Το παρουσιάζω πάντοτε στους ανωτέρους μας. Ποιο το όφελος του να παραμένει κλειστή για μισό αιώνα μια Θεολογική Σχολή -κέντρο επιστήμης και πολιτισμού- που έχει ιστορία περίπου 130 ετών;

Αντιθέτως (το να παραμένει κλειστή) βλάπτει την επιστήμη, τον πολιτισμό και την Τουρκία. Εάν άνοιγε, όχι μόνον οι χριστιανοί αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα έβλεπε την πραγματική θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία.

Οι μειονότητες μπορούν να εκπαιδεύουν στη δική τους χώρα τον κλήρο τους. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα».

  • “Εάν ζούσε ο Atatürk δεν θα έκλεινε η Σχολή”

Επισημαίνοντας πως η Σχολή λειτούργησε στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου και έκλεισε στη διάρκεια της Δημοκρατίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε πως «είμαι πεπεισμένος πως εάν ζούσε ο Atatürk, η Σχολή αυτή δεν θα έκλεινε. Εάν ζούσε ο Turgut Özal θα την είχε ήδη ανοίξει. Διότι το είχε υποσχεθεί στον προκάτοχο μου, τον Πατριάρχη Δημήτριο, όταν είχαν συναντηθεί στη Στρατιωτική Λέσχη στο Harbiye. Είχε δώσει ελπίδα. Θα την είχε εδώ και καιρό ανοίξει».

Εφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος καθηγητής νεοελληνικών Πίτερ Μάκριτζ: Αφιέρωσε τη ζωή του στην Ελληνική γλώσσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: