Δεν τίθεται θέμα να τεθούν τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας πάνω από εκείνα της Ευρώπης!

Turkish president, Recep Tayyip Erdogan, upon his arrival at the airbase of Torrejon de Ardoz, in Madrid, Spain, 28 June 2022. EPA, Sergio Perez, POOL




Η εφημερίδα Les Echos δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Το ΝΑΤΟ ανοίγει μία Σύνοδος Κορυφής για να δείξει την ισχύ του και την ενότητά του έναντι της Ρωσίας», με μεσότιτλο: «τουρκικός εκβιασμός».

Επισημαίνεται η στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, αλλά και η προειδοποίηση της Γαλλικής Προεδρίας, ότι «δεν τίθεται θέμα να τεθούν τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας πάνω από εκείνα της Ευρώπης», υπενθυμίζοντας, ότι η Ευρώπη, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιθυμεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Όπως σημειώνεται, μπορεί ο Jens Stoltenberg  να επαναλαμβάνει «ακούραστα», ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες «όλων των συμμάχων», προειδοποιώντας ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει προθεσμία για τη διεύρυνση, αλλά  εντός του ΝΑΤΟ αναφέρουν, ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε μια μόνιμη λογική συναλλαγής, αλλά μόνη εναντίον όλων».

Στοιχηματίζουν, κατά την εφημερίδα ότι «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υποχωρήσει».

ΠΗΓΗ: L’Otan ouvre un sommet pour démontrer sa force et son unité face à la Russie

Επίσης η Les Echos σε άρθρο με τίτλο: «Είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία χοντραίνει το παιχνίδι», μεταξύ άλλων, αναφέρεται, ότι η Τουρκία με τις απαιτήσεις της έχει σκοπό να αποδείξει την δύναμή της να βλάψει τους εταίρους της και να επιτύχει παραχωρήσεις στην παράδοση όπλων, με διαπραγματευτή του ΝΑΤΟ – που διατηρεί την ανωνυμία του – να σημειώνει σχετικά: 

«Η φιλοσοφία των Τούρκων είναι να μην αφήσουμε ποτέ μια καλή κρίση να περάσει χωρίς πολιτικό όφελος. Επικαλούνται την κουρδική τρομοκρατία, αλλά είναι μόνο ένα πρόσχημα. Στόχος τους είναι η άρση των κυρώσεων, που βαραίνουν την αμυντική τους βιομηχανία και ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής τους αεροπορίας».

Ο Iro Särkkä, ειδικός σε θέματα άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, αναφέρει από την πλευρά του: «Στο τέλος, ξέρουμε από πού θα έρθει η λύση: από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν αποφασίσουν να εμπλακούν στην υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία».

Ωστόσο, κατά την εφημερίδα, ο «ανώνυμος» διαπραγματευτής του ΝΑΤΟ θεωρεί απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποχωρήσουν και να επανεντάξουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, αλλά θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να εκσυγχρονίσουν τα F-16 τους.

Η Τουρκία έχει 250 και ενοχλείται με την αγορά γαλλικών αεροπλάνων Rafale από την Ελλάδα, έναν ιστορικό αντίπαλο με τον οποίο οι σχέσεις είναι για άλλη μια φορά τεταμένες στο Αιγαίο, σημειώνει η εφημερίδα, με τον διαπραγματευτή να αναφέρει:

«Οι Τούρκοι βρίσκονται συνεχώς σε μια λογική συναλλαγής, δεν βλέπουν το ΝΑΤΟ ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειάς τους και δεν συμμερίζονται τις αξίες του, αλλά είναι πραγματιστές και χρειάζονται το ΝΑΤΟ για να αντισταθμίσει τα τρωτά τους σημεία απέναντι στη Ρωσία, oπότε θα ανέβουν στις διαπραγματεύσεις.  Αλλά με 29 κράτη απέναντί ​​τους, δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν μόνοι τους για πολύ».

ΠΗΓΗ: Entrée de la Suède et la Finlande dans l’Otan : la Turquie fait monter les enchères

Ως προς το ίδιο θέμα, η Le Figaro, σε ανταπόκριση της Delphine Minoui  από την Κωνσταντινούπολη,  σημειώνει, ότι η Τουρκία, πυλώνας του ΝΑΤΟ, δεν βιάζεται τόσο πολύ να αμβλύνει τη θέση της, είναι επειδή αυτή η μίνι κρίση εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, παραθέτοντας άποψη της Dorothée Schmid, επικεφαλής του σύγχρονου προγράμματος Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, ότι «η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει τώρα. Μεγιστοποιεί τη μόχλευση του».

 Κατά την άποψή της, η Άγκυρα βλέπει στο μπλοκάρισμα αυτής της εξπρές διαδικασίας ένταξης, ως «έναν τρόπο για να επιστήσει την προσοχή, στο ό,τι δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά, ειδικά προερχόμενος από δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες που εντάσσονται στον στρατό» και επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, αυτή η κρίση προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκαλύψει τις εσωτερικές διαφωνίες του ΝΑΤΟ, καθώς «μια τέτοια συζήτηση αποδυναμώνει τη Συμμαχία γιατί αποδυναμώνει τη συναίνεση».

Επισημαίνεται, ότι αυτή η στάση περιφρόνησης προς την Δύση τροφοδοτεί επίσης, ένα χρόνο από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, το εθνικιστικό συναίσθημα, απαραίτητο για τον Erdogan  για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εκλογικού του σώματος, το οποίο και είχε υπογραμμίσει με δήλωσή του ο βουλευτής του AKP, Akif Çagatay Kiliç, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, αναφέροντας, ότι το ζωτικό εθνικό συμφέρον είναι υπό αμφισβήτηση και ότι είναι έτοιμοι να αποτρέψουν αυτές τις εντάξεις για ένα χρόνο, εάν χρειαστεί.

Κατά την δημοσιογράφο, αποτυχία επίτευξης των όρων που επιβλήθηκαν στη Φινλανδία και τη Σουηδία για το PKK θα επέτρεπε στον Erdogan να δικαιολογήσει τη νέα επέμβασή του, που πολλές φορές έχει ανακοινωθεί ως επικείμενη, κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, στο όνομα ενός αγώνα για την «υπεράσπιση της κυριαρχίας» της χώρας του.

«Εάν ο Erdogan δεν κερδίσει την υπόθεσή του, θα μπορέσει να προβάλει αυτό το επιχείρημα για να συνεχίσει την εκκαθάριση στη βόρεια Συρία, αλλά και στο Ιράκ», προβλέπει η Dorothée Schmid, επισημαίνοντας το διπλό κέρδος για την Άγκυρα, καθώς εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η στρατιωτική επιχείρηση θα επέτρεπε ελάφρυνση του βάρους των Σύρων προσφύγων, «ενθαρρύνοντάς» τους να εγκατασταθούν στην περίφημη «ζώνη ασφαλείας», την οποία σκοπεύει να διευρύνει ο Erdogan.

Με την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, το μπλοκάρισμα του Βοσπόρου στα πολεμικά πλοία και την προμήθεια drones Ουκρανία, η Τουρκία  έχει αποκαταστήσει, τους τελευταίους μήνες, την εικόνα της εντός του ΝΑΤΟ,  αλλά το σημερινό της πείσμα, σε συνδυασμό με την απροθυμία να αφήσει τα πλοία της Ατλαντικής Συμμαχίας να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα και τις ανανεωμένες εντάσεις με την Ελλάδα, τροφοδοτούν για άλλη μια φορά ανησυχίες, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Επισημαίνει την δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Catherine Colona, σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «η Τουρκία πρέπει να κάνει τις επιλογές της για την ενσωμάτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με κίνδυνο να εγείρει ερωτήματα για τη συμπεριφορά της εντός της Συμμαχίας.»

ΠΗΓΗ: Adhésion de la Suède et de la Finlande à l’Otan: la Turquie maintient son veto

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: