Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις στους χρήστες η Apple: Τι ισχυρίζεται ένας από αυτούς

File photo: via EPA, JOHN G. MABANGLO




Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες θα κληθεί να καταβάλει ως αποζημίωση στους χρήστες του ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple, σε περίπτωση που ένας συνήγορος καταναλωτή στην Αγγλία κερδίσει μια δικαστική διαμάχη.

Ο Justin Gutmann ισχυρίζεται ότι η Apple επιβράδυνε σκόπιμα την απόδοση συσκευών iPhone, κρύβοντας ένα εργαλείο διαχείρισης ενέργειας για την καταπολέμηση προβλημάτων απόδοσης στις ενημερώσεις λογισμικού και για το απότομο κλείσιμο των συσκευών.

Ο συνήγορος καταναλωτή ζητά αποζημίωση περίπου 768 εκατομμυρίων λιρών, περίπου 734 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό 25 εκατομμυρίων κατόχων μιας σειράς παλαιότερων μοντέλων iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως υποστηρίζει, η Apple παραπλάνησε τους χρήστες ωθώντας τους να κατεβάσουν ενημερώσεις λογισμικού που είπε ότι θα βελτίωναν την απόδοση ορισμένων συσκευών, αλλά στην πραγματικότητα τις επιβράδυναν.

Ο ισχυρισμός του σχετίζεται με την εισαγωγή ενός εργαλείου διαχείρισης ενέργειας που κυκλοφόρησε σε μια ενημέρωση λογισμικού στους χρήστες iPhone τον Ιανουάριο του 2017, το οποίο ουσιαστικά επιβράδυνε τη λειτουργία μοντέλων iPhone με παλιές μπαταρίες, που μπορεί να δυσκολευόντουσαν να τρέξουν το πιο πρόσφατο λογισμικό iOS.

Ο Gutmann ισχυρίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με αυτό το εργαλείο εκείνη την εποχή δεν περιλαμβάνονταν στην περιγραφή λήψης της ενημέρωσης λογισμικού, όπως η προειδοποίηση ότι η συγκεκριμένη λήψη θα επιβράδυνε τη συσκευή ενός χρήστη.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Apple παρουσίασε αυτό το εργαλείο για να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι μπαταρίες του iPhone δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις επεξεργασίας iOS και ότι αντί να ανακαλέσει προϊόντα ή να αντικαταστήσει μπαταρίες, η εταιρεία ώθησε τους χρήστες να κατεβάσουν τις ενημερώσεις λογισμικού.

Η νομική αξίωση αναφέρει ότι η Apple όντως πρόσθεσε μια αναφορά για το εργαλείο, στις σημειώσεις έκδοσης για την ενημέρωση στον ιστότοπό της αργότερα, αλλά υπογράμμισε ότι η εταιρεία απέτυχε να καταστήσει σαφές ότι θα επιβραδύνει τα παλαιότερα iPhone.

Στα τέλη του 2017, αφού ορισμένοι χρήστες παρατήρησαν προβλήματα απόδοσης, η Apple ζήτησε συγγνώμη για τον χειρισμό του ζητήματος, είπε ότι θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες και ότι επίσης θα εισάγει μια λειτουργία που να επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν το εργαλείο διαχείρισης ενέργειας.

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ανέφερε ότι ποτέ δεν έκανε και δεν θα έκανε τίποτα προκειμένου να μειώσει σκόπιμα τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν προσπάθησε ποτέ να παραπλανήσει κανέναν σχετικά με το συγκεκριμένο εργαλείο.

Ωστόσο, ο Gutmann ισχυρίζεται ότι η Apple απέτυχε να δημοσιοποιήσει επαρκώς την τιμή της υπηρεσίας αντικατάστασης μπαταριών των 25 λιρών, συν την αποστολή μετ’ επιστροφής και ότι η εταιρεία είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά. Η αξίωση αφορά τα μοντέλα iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus και iPhone X.

«Αντί να κάνει το έντιμο και νόμιμο πράγμα προς τους πελάτες της και να προσφέρει δωρεάν αντικατάσταση, επισκευή ή αποζημίωση, η Apple τους παραπλάνησε, κρύβοντας ένα εργαλείο στις ενημερώσεις λογισμικού που επιβράδυνε τις συσκευές τους έως και 58%,» είπε ο Gutmann.

«Ξεκινώ αυτήν την υπόθεση ώστε εκατομμύρια χρήστες iPhone σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβουν αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστησαν οι ενέργειες της Apple.

«Εάν αυτή η υπόθεση είναι επιτυχής, ελπίζω οι εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση να επαναξιολογήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να απέχουν από αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Η Apple δεν έχει σχολιάσει.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk

Μπιλ Γκέιτς για κρυπτονομίσματα και NFTs: «Βασίζονται στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: