Το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε από την Αθήνα τεθωρακισμένα για την Ουκρανία: Αρνητική η απάντηση…

FILE PHOTO: US Secretary of Defense Lloyd Austin at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 04 May 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS




O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόυντ Τζέιμς Ώστιν (Lloyd James Austin).

Οι δύο Υπουργοί υπεγράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ενημέρωσε επίσης τον αμερικανό Ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη περιοχή μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

ΖΗΤΗΣΕ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να παραδώσει όπλα και πιο συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία. Το αίτημα τέθηκα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε στο OPEN, η Γεωργία Γαραντζιώτη οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Αμερικής είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία μονοπώλησε του ουκρανικό. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε περίπου 40 λεπτά και οι Αμερικανοί ζήτησαν ακόμα μία φορά -και μάλιστα επίμονα- αποστολή στρατιωτικού υλικού σοβιετικής κατασκευής για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι ΗΠΑ ζήτησαν αποστολή τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία και μάλιστα επεδίωξαν να υπάρξει προφορική συμφωνία πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν επετεύχθη, καθώς το επιχείρημα της ελληνική πλευράς δεν έχει αλλάξει. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως από την στιγμή που η Ελλάδα καθημερινά απειλείται από την Τουρκία -μια επίσης χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ-, η χώρα μας δεν πρόκειται να στείλει αμυντικά συστήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής.

Η Ελλάδα θα συζητούσε αυτό το ενδεχόμενο μόνο υπό την προϋπόθεση να αντικατασταθεί το στρατιωτικό υλικό και μάλιστα πιο σύγχρονο, πριν υπάρξει οποιαδήποτε αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Όστιν ευχαρίστησε τον Παναγιωτόπουλο για την συνεισφορά της Ελλάδας στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: