Θα έχουμε, εκτός απροόπτου, “θερμό καλοκαίρι”: Οι απειλές του Ερντογάν είναι πραγματικές, οι φλόγες του πολέμου καίνε…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο κέντρο… Κ;αι οι υποτακτικοί γύρω-γυρω… Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Το μόνο βέβαιο είναι, εκτός απροόπτου, ότι αυτό το καλοκαίρι που ήδη κατέφτασε, θα είναι ένα «θερμό καλοκαίρι» με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή μας, μη αποκλειομένου και ενός «θερμού επεισοδίου», ιδιαίτερα για την Κύπρο της οποίας το θερμόμετρο θα εκτοξευθεί έτι περαιτέρω λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

Ήδη, εφαρμόζοντας την προσφιλή της τακτική της «σαλαμοποίησης» στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, η κατοχική Τουρκία προχωρεί με νέες παράνομες ενέργειες στο παραλιακό μέτωπο προετοιμάζοντας τον πλήρη εποικισμό της πόλης και παραβιάζοντας κατάφωρα τα σχετικά με το καθεστώς της πόλης ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Και τούτο, όχι λόγω της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά γιατί η Άγκυρα εφαρμόζει πιστά την αναθεωρητική της πολιτική στην Κύπρο και τα σχέδια της για ανάκτηση εδαφών που τελούσαν υπό Οθωμανική κατοχή.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν ενδιαφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε η επανέναρξη των συνομιλιών στο παρόν στάδιο.

Αντίθετα, δια στόματος του εγκάθετου του στις κατεχόμενες περιοχές, Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνεται κατά κόρον η απαίτηση για την εκ των προτέρων αναγνώριση της ύπαρξης δυο κρατών στην Κύπρο. Δυο κρατών τα οποία θα λειτουργούν πλάι πλάι στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδίας την οποία η Τουρκία θα ελέγχει πλήρως.

  • Εξάλλου, ο Ερσίν Τατάρ κατ´ εντολή του εντολέα του διαμαρτύρεται για την έναρξη των εργασιών για τη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6-Κρόνος- της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας απειλώντας για τη λήψη αντίμετρων.

Ταυτόχρονα τουρκική φρεγάτα προέβη σε παρενόχληση των εργασιών των εταιρειών ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ στο σημείο με την Τουρκία να εξαγγέλλει τη διενέργεια από μέρους της ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η κατάσταση κλιμακώνεται οσημέραι με την προκλητική παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Γιουνούκ στο Αιγαίο και τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η εμπρηστική ρητορική του νεο-οθωμανού προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδος και προσωπικά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επαυξάνει την ένταση.

Σε σημείο που, η συνήθως αρνητικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή «οικογένεια» αναγκάστηκε να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα όπως σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τερματίσει ενέργειες που τείνουν στην υπονόμευση της ενότητας μεταξύ συμμάχων.

Τον παροξυσμό του Ρ. Τ. Ερντογάν υιοθετεί και ο Υπουργός του των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ανοικτά την Αθήνα εάν δεν προβεί στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Σε μια περίοδο που οι φλόγες του πολέμου της Ρωσίας κατακαίουν την Ουκρανία προκαλώντας και αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοποιεί εκ νέου τους παράτυπους μετανάστες αυξάνοντας τις ροές τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος,όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο δικό μας χώρο. Μετά τη συνεδρία του υπουργικού του συμβουλίου προ ημερών εξήγγειλε την έναρξη στρατιωτικής επιδρομής στη βόρειο Συρία για τη δημιουργία δήθεν «ζώνης ασφαλείας». Βασικός στόχος της οποίας είναι η εξάλειψη του Κουρδικού στοιχείου και ο έλεγχος λωρίδας εδάφους μεταξύ Συρίας-Τουρκίας.

  • Επισημαίνεται ότι η άρνηση του Τούρκου προέδρου στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στοχεύει, πέρα από την ικανοποίηση σειράς απαιτήσεων του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ανωτέρω χώρες, στην επίδειξη δύναμης και την καθιέρωση της Τουρκίας ως μιάς από τις μεγάλες δυνάμεις παγκόσμιας εμβέλειας.

«Η στρατηγική της πρόκλησης που εφαρμόζει ενισχύει το σύστημα εκφοβισμού που ακολουθεί» , επισημαίνει ο μελετητής της σύγχρονης Τουρκίας, Γάλλος συγγραφέας Ζαν-Φρανσουά Κολοζιμό.

Αν δεν κατανοήσουμε την Τουρκία και δεν εγκαταλείψουμε την πολιτική του κατευνασμού της δεν θα μπορέσουμε να αντιταχθούμε στα καταστροφικά για τον ελληνισμό σχέδια της.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο κ. Μπαϊτενάκης δεν άκουσε τις ύβρεις του Ταγίπ Ερντογάν: Η δεδομένη Αθήνα και η χρήσιμη Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: