Τέσσερις ομογενείς στη λίστα των δισεκατομμυριούχων της Αυστραλίας

File photo Pixabay via Pexels




Δέκα επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των πλουσιότερων Αυστραλών για το 2022 που δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα Australian Financial Review.
Από αυτούς, οι τέσσερις βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, καθώς η περιουσία τους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο πλουσιότερος Έλληνας και 51ος στη γενική κατάταξη, είναι ο Νίκος Πολίτης με περιουσία που ανέρχεται στα 2.23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Πολίτης είναι ιδιοκτήτης της WFM Motors και διευθυντής της Eagers Automative. Είναι ο πιο επιτυχημένος πωλητής αυτοκινήτων στην Αυστραλία, με μια «αυτοκρατορία» που περιλαμβάνει δεκάδες δικές του αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σε Σίδνεϋ, Μελβούρνη και Κουίνσλαντ, ελέγχοντας περίπου το 10% της αγοράς νέων αυτοκινήτων. Είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου NRL, Sydney Roosters, ασκώντας μεγάλη επιρροή στους κύκλους του πρωταθλήματος ράγκμπι. Η οικογένεια του Πολίτη έφτασε στην Αυστραλία όταν ο ίδιος ήταν οκτώ ετών, εγκαταλείποντας την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Εκατοστός όγδοος είναι ο … «Άρχοντας των μαργαριταριών», Νικόλας Πασπάλης με 128 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο κ. Πασπάλης είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου εταιρειών. Ο Όμιλος διαθέτει μια επιχείρηση λιανικής πώλησης μαργαριταριών, ένα τμήμα αεροπορικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών, κτηνοτροφικές και τουριστικές συμμετοχές και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περισσότερους από 1200 εργαζομένους, εδρεύει στο Ντάργουιν και ανήκει στους Nicholas Paspaley jnr, Roslynne Bracher και Marilynne Paspaley.

Εκατοστός δέκατος όγδοος είναι ο Κωνσταντίνος Μακρής και η οικογένειά του με 1,20 δισεκατομμύρια δολάρια

Από ταπεινό ξεκίνημα σε ένα προάστιο της Αθήνας, ο Μακρής μετανάστευσε στην Αδελαΐδα το 1963 και δημιούργησε μια αλυσίδα επτά καταστημάτων με κοτόπουλα. Πούλησε την επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αγόρασε το πρώτο του εμπορικό κέντρο, φτάνοντας να κατέχει τελικά μια σειρά από αυτά στην Αδελαΐδα. Ο κ. Μακρής μετακόμισε στη Χρυσή Ακτή το 2017 και έχει εκποιήσει τα περισσότερα από τα συμφέροντά του στην Αδελαΐδα, προτιμώντας να επικεντρωθεί στην αναμόρφωση του εμπορικού κέντρου Marina Mirage. Ο γιος του, Ρος, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση για ένα χρέος 50.378,07 δολαρίων, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε τελικά.

Εκατοστός εικοστός έκτος είναι ο Νίκος Ανδριανάκος και η οικογένειά του με 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια

Γεννημένος στο Πικέρμι Αττικής, ο Ανδριανάκος μετανάστευσε στη Μελβούρνη σε ηλικία 22 ετών. Το 1976, αφού εργάστηκε για τρία χρόνια σε ένα πρατήριο καυσίμων, αγόρασε ένα δικό του, σε συνεργασία με τον κουνιάδο του. Στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του, με την επωνυμία, Milemaker Petroleum, σε 54 εγκαταστάσεις. Το 2016, πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης λιανικής πώλησης καυσίμων της Βικτώριας στην Caltex, έναντι 95 εκατομμυρίων δολαρίων και διατήρησε και τις 54 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με μακροχρόνιες μισθώσεις στην πολυεθνική. Ο όμιλος Nikos Property Group του έχει δημιουργήσει σημαντικά ακίνητα, ενώ χτίζει και ένα ξενοδοχείο στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Εκδηλώσεις στην Αυστραλία για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης: Επαφές του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ με την Ομογένεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: