Στον Ολυμπιακό ξέρουν τι έφταιξε για τον αποκλεισμό από τον τελικό του final 4: Πληγωμένοι, αλλά περήφανοι

Ο παίκτης της Αναντολού Εφές Βασίλιε Μίσιτς μόλις έχει πετύχει το νικητήριο τρίποντο κατά του Ολυμπιακού και οι συμπαίκτες του σπέυδουν να πανηγυρίσουν μαζί του epa09958557 Belgrade, Serbia, 19 May 2022. EPA/ANDREJ CUKIC




«Τάτσι Μίτσιτς κότσι» τα έκαναν οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν για ν’ αποκλείσουν τον Ολυμπιακό και να βρεθούν εκείνοι αντί των «ερυθρόλευκων» στον τελικό.

Η επομένη του αποκλεισμού από το φαρμακερό τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς ξημέρωσε στο Βελιγράδι, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να αισθάνονται υπερήφανοι για όσα έχουν πετύχει αυτή τη σεζόν, αλλά και… πληγωμένοι.

«Ήταν μια επιτυχημένη σεζόν, βρεθήκαμε στο φάιναλ φορ μετά από πέντε χρόνια, αλλά μας αφήνει πικρία γιατί να… τελείωνε αν είχαμε δώσει το 100% και να χάναμε από μία πολύ καλύτερη ομάδα από εμάς, θα το δεχόμουν,» δήλωνε ασθμαίνοντας ακόμη ο Σάσα Βεζένκοφ στη μεικτή ζώνη μετά το επώδυνο τέλος του ημιτελικού.

«Δεν δώσαμε, όμως το 100%, δεν παίξαμε αυτό που ξέρουμε να παίζουμε όλη τη σεζόν και δυστυχώς χάσαμε,» πρόσθεσε ένας παίκτης με τεράστιο μερίδιο στην πρόκριση στο φάιναλ φορ με τη σταθερή απόδοσή του όλη τη σεζόν, η οποία τον ενέταξε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης για φέτος.

Δυστυχώς… αυτή είναι η αλήθεια: Ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού φέτος δεν ξεδίπλωσε τις ικανότητές του στον βαθμό που μπορούσε στο κρίσιμο ματς πρόκρισης με τους Τούρκους. Όχι για την άμυνά του πάνω στον Μίτσιτς στο τελευταίο σουτ της Εφές γιατί αυτή ήταν όπως θα έπρεπε.




Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού στην αλλαγή με τον Ουόκαπ μετά το σκριν του Μοερμάν «πήρε αγκαλιά» τον σουτέρ της Εφές οδηγώντας τον προς την αριστερή πλευρά, που είναι πιο αδύναμος. Με απλωμένα τα μακριά χέρια του και κατεβάζοντας το ένα στο πρόσωπο του Σέρβου όταν ο τελευταίος σηκωνόταν για τρίποντο, για να του περιορίσει την ορατότητα.

Αν ήταν τόσο… εύκολο, τότε το τρίποντο… δεν θα υπήρχε καν ως… όρος στο μπάσκετ. Πόσο μάλλον όταν αυτό το παίρνει ο περυσινός MVP της Euroleague, ένας σουτέρ της σερβικής σχολής.




Ο Σάσα Βεζένκοφ συμμετείχε στο πρώτο φάιναλ φορ της καριέρας του και το άγχος τον κατέβαλε. Το έλεγε και το ξανάλεγε ο Μπαρτζώκας από τη Media Day στο ΣΕΦ κιόλας πως ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες χωρίς εμπειρία σε φάιναλ φορ εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες τρεις. Είναι και αγχώδης από τη φύση του ο φόργουορντ του Ολυμπιακού, γιατί είναι τελειομανής και τα χέρια του έτρεμαν. Έτσι εξηγούνται τα 1/8 τρίποντα που είχε. Η δεύτερη φορά του σε φάιναλ φορ θα είναι σίγουρα καλύτερη.

Ο Βεζένκοφ δεν έχει ευθύνη για το τρίποντο «μαχαιριά» του Βασίλιε Μίτσιτς. Μέσα στην απογοήτευσή του, αναζητούσε τις δικές του ευθύνες και σκεφτόταν δυνατά: «Η εντολή ήταν να παίξουμε άμυνα, πρέπει να δω το βίντεο… δεν ξέρω ίσως δεν έπαιξα καλή άμυνα, ίσως δεν ήμουν αρκετά κοντά. Το έβαλε μεγάλος παίκτης έχω κι εγώ ευθύνη, όχι μόνο για την τελευταία άμυνα».

Τον Βεζένκοφ στήριξε και ο ηγέτης του Ολυμπιακού, Κώστας Σλούκας και αυτό δείχνει πως αυτά τα παιδιά είναι ομάδα, είναι οικογένεια και το μέλλον τους ανήκει. Εξάλλου, ο Σλούκας ξέρει εξ ιδίας πείρας την ιδιοσυγκρασία ενός “bomber”. Δεν το έκανε, όπως ο Μίτσιτς, απέναντι στην Εφές, στην παράταση στο ΣΕΦ, στην 26η αγωνιστική; «Είναι μία πολύ σκληρή ήττα. Κρίθηκε σε ένα σουτ, σε ένα ριμπάουντ, δεν υπάρχουν λόγια. Είναι και καλή η άμυνα του Σάσα. Έχασε 15 προσπάθειες ο Μίτσιτς και έβαλε την τελευταία. Νομίζω πως κάναμε καλή προσπάθεια. Χάσαμε, όμως το μυαλό μας, χάσαμε βολές. Κάναμε λίγα λάθη. Το παιχνίδι μπορούσαμε να το κερδίσουμε πιο νωρίς,» έλεγε ο γκαρντ του Ολυμπιακού μετά το ματς.




Στην τελευταία φράση του Κώστα Σλούκα θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τι πήγε λάθος και όχι στην τελευταία φάση! Τι πήγε λάθος, όταν ο Ολυμπιακός έπαθε καθίζηση στο πρώτο μισό της 3ης περιόδου και βρέθηκε στο -11. Για να κυνηγά έκτοτε και να χρειάζεται υπερπροσπάθεια να καλύψει τη διαφορά. Δεν γίνεται να νικάς πάντα με ανατροπή.

Συνήθεια που έγινε λατρεία για τον Ολυμπιακό είναι οι ανατροπές, αλλά όταν ακροβατείς σε τεντωμένο σκοινί, γνωρίζεις πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να σπάσει. Τί πήγε λάθος στο τελευταίο πεντάλεπτο, όταν αντί ν’ ακουμπήσουν την μπάλα στη ρακέτα, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν βεβιασμένες επιλογές με μακρινά σουτ χωρίς επιτυχία.

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για να διορθώσει κάποιος όσα έκανε λάθος. Και σε «μάχες» που κρίνονται σε ένα σουτ, σε αυτό το επίπεδο, της ελίτ των ευρωπαϊκών συλλόγων, είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στ’ άχυρα. Μία βολή, ένα λάθος, μία άμυνα κρίνουν τον νικητή από τον ηττημένο.

Τον Ολυμπιακό τον απέκλεισε η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2021 που θα βρεθεί για 3η διαδοχική φορά στον τελικό (2019, 2021, 2022). Μία ομάδα με σταθερό κορμό, χημεία και με ένα προπονητή, τον Εργκίν Αταμάν, που από το 2000 στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο φάιναλ φορ του ως τεχνικός της Εφές βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο εδώ και 22 χρόνια. Από το 2009 στο Βερολίνο, σε 13 σεζόν ο Ολυμπιακός μετρά επτά φάιναλ φορ και δύο τίτλους.

Όποιος τολμούσε να δηλώσει στις αρχές της σεζόν πως ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει φέτος στην καταληκτική φάση της Euroleague, θα τον περνούσαν όλοι για τρελό. Τερμάτισε δεύτερος πίσω από την πρώτη Μπαρτσελόνα που επίσης αποκλείστηκε στον ημιτελικό, απέκλεισε τη Μονακό του Μάικ Τζέιμς και για ένα τρίποντο δεν θα είναι παρών σε έναν 9ο τελικό Euroleague στην Ιστορία του.

Την επομένη του αποκλεισμού, οι παίκτες του Ολυμπιακού λυπούνται περισσότερο για τον κόσμο της ομάδας που ταξίδεψε μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. «Ο κόσμος ήταν συγκινητικός. Ήταν εδώ μαζί μας και δυστυχώς δεν καταφέραμε να τον γεμίσουμε με χαρά,» είπε ο Βεζένκοφ για τους περισσότερους από 11 χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας του Πειραιά στη Stark Arena.

Αν και απογοητευμένοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έμειναν στο γήπεδο και δεν σταμάτησαν να τραγουδούν για την αγαπημένη ομάδα τους, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Πόσοι εξ αυτών θα παραμείνουν για τους δύο αγώνες του Σαββάτου (21/5) μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, θα φανεί…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ // Αποστολή Ασπασία Βελονάκη
Βελιγράδι , Σερβία

Το απίστευτο τρίποντο που έριξε τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο σε νεκρό χρόνο: Έστειλε την Αναντολού Εφές στον τελικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: