Ο κυπριακός λαός είναι έτοιμος για αλλαγή: Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται νέα ηγεσία για ένα νέο ξεκίνημα

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά την επίσκεψη του στην Εσθονία. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Φ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο δεν είναι μόνο ηθική κατάπτωση και κατάντημα. Είναι κυρίως αλλοτρίωση του λαού και λόγος αποπροσανατολισμού από το σημαντικό πρόβλημα της κατοχής και του μέλλοντος του Ελληνισμού. Αποτέλεσμα της διαφοράς είναι και η αποστασιοποίηση του λαού από τον αγώνα επιβίωσης και εθνικής δικαίωσης.

Η διαφθορά που έχει γίνει σήμα κατατεθέν σε πολλές ομάδες της εξουσίας. Κάθε σκάνδαλο που αποκαλύπτεται είναι αποτέλεσμα αυτής της ηθικής εκτροπής. Η πολιτική εξαθλίωση και η διαφθορά και διαπλοκή απομακρύνουν το λαό από τις επάλξεις του αγώνα, γιατί βλέπει ότι τα εθνικά ιδανικά έχουν εκτοπιστεί από το ατομικό και οικονομικό συμφέρον. Η αποχή από τη ψηφοφορία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και η ανοχή του λαού έχουν φτάσει στα όρια τους.

Ο κυπριακός λαός χρειάζεται ηγεσία που να τη χαρακτηρίζει η εντιμότητα, η πολιτική ευαισθησία, η ηθική ακεραιότητα. ο άμεμπτος χαρακτήρας, η ακεραιότητα και η προσήλωση σε αρχές και αξίες. Ο ηγέτης πρέπει να είναι σταθερός στους στόχους του αγώνα, διεκδικητικός στις διαπραγματεύσεις του, ανθεκτικός στις πιέσεις.

  • Πρέπει να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να εμπνέει το λαό με το παράδειγμα του και να του μεταδίδει το συναίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας σε κάθε πράξη και ενέργειά του.
  • Ο λαός πρέπει να νιώθει ότι κάθε ενέργεια του κράτους γίνεται με διαφάνεια. Ότι όλοι ελέγχονται για πράξεις και ενέργειές τους και οι παρανομίες τιμωρούνται με αυστηρότητα. Η ανοχή και η σιωπή είναι συνενοχή.

Αυτή την περίοδο το κυπριακό βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του. Οι διεθνείς απατεώνες επιδιώκουν να το κλείσουν. Όχι να το λύσουν δίκαια και με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με βάση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, που πολλά ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κατακτητή.

Φαίνεται ότι προσπαθούν να καταστήσουν το κυπριακό μέρος ενός πακέτου, που θα περιλαμβάνει τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών, το διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου, την ικανοποίηση απαιτήσεων της κατοχικής δύναμης και την εξασφάλιση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) θα είναι το πρώτο βήμα.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα θα βρεθεί το κυπριακό. Και ο ΠτΔ και εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Είναι ένας στενός κομματικός συνεργάτης και συνεχιστής της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη ικανός να αντιπροσωπεύσει την Κ.Δ. σε αυτή την κρίσιμη φάση; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Και τούτο για πολλούς λόγους.

Τα τελευταία εννιά χρόνια έχουν γίνει τόσες υποχωρήσεις και τέτοιες παραχωρήσεις, έχει περάσει πολλές κόκκινες γραμμές. Η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί, ότι η αναξιοπιστία του Αναστασιάδη και των συνεχιστών της πολιτικής και του έργου του είναι η καταλληλότερη ηγεσία για να κάμει κι άλλες υποχωρήσεις και να αποδεχτεί λύση που να εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και όχι την Κ.Δ.

Τα τελευταία σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί έχουν δημιουργήσει τις χειρότερες εντυπώσεις σε όλο τον κόσμο και η Κύπρος έχασε την αξιοπιστία της και έχει εξευτελισθεί διεθνώς. Οι διάδοχοι του ΠτΔ δεν μπορούν να διαγράψουν αυτή την εντύπωση.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να αποκαλυφθούν νέα σκάνδαλα, που να εκθέτουν ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον ΠτΔ και τις ενέργειες της κυβέρνησης του και των συνεργατών του ΠτΔ.

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές και πιθανόν τα αποτελέσματά τους να δώσουν την ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος. Μιας νέας πολιτικής στο κυπριακό και μια νέας προσπάθειας για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου, χωρίς τη διαχρονική γάγγραινα της διαφθοράς, της πελατειακής σχέσης και του συστήματος της διαπλοκής.

  • Με το νέο ξεκίνημα θα μπορούμε να ελπίζουμε και σε μια νέα προσπάθεια που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της Κ.Δ. και την εξεύρεση μιας λύσης με κατοχύρωση των τριών ελευθεριών, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη της επικράτεια της Κ.Δ.

Τα πρόσωπα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αποδειχθεί ανάξια για το λαό και τις προσδοκίες του. Και πρέπει στις επικείμενες εκλογές να φέρουν στην εξουσίας ένα νέο πρόσωπο με εντιμότητα και ικανότητες, που να εμπνέουν το λαό και να αναγκάσουν τους διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., να τον αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και να μην τον θεωρούν δεδομένο στους σχεδιασμούς τους. Ο λαός έχει την ευθύνη να εκλέξει τον νέο, άξιο και αξιόπιστο ηγέτη του, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

Ο λαός είναι έτοιμος για αλλαγή. Τα κόμματα είναι έτοιμα ή επιδιώκουν κάτι άλλο;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Αυτά να πείτε στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στο Κογκρέσο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: