Ο εκβιασμός της Τουρκίας δεν αφορά τελικά τη Σουηδία και τη Φινλανδία: Κατευθύνεται στην …Ουάσιγκτον!

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken meets with Turkish Foreign Minister Melvut Cavusoglu in New York, New York. State Department photo by Freddie Everett




Παρά τη σκληρή ρητορική του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), η Τουρκία είναι πιθανό να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει απλώς να πληρώσει πρώτα ένα τίμημα, αναφέρει το Politico (κείμενο της Lily Bayer).

Καταγράφονται οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ότι υποστηρίζουν Κούρδους «τρομοκράτες», ενώ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων.

Ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι τα κίνητρα της Τουρκίας πιθανότατα δεν αφορούν απλώς μία πιθανή αλλαγή πολιτικής από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Ο Erdoğan βρίσκεται εν μέσω παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

Πιθανότατα βλέπει επίσης την ευκαιρία να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό ανακινώντας διεθνών το θέμα της «τρομοκρατίας». Τώρα οι διπλωμάτες αγωνίζονται να βρουν τι θα κάνει τον Erdoğan να υποχωρήσει, μη θέλοντας να καθυστερήσουν οι προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που θα έδινε στη Ρωσία περισσότερο χρόνο για να παρέμβει πριν οι χώρες ενταχθούν πλήρως στη συμμαχία.

«Το τίμημα είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή, αλλά ότι θα υπάρξει τίμημα είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Jaap de Hoop Scheffer, πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ.  Ενώ η Τουρκία έχει ιστορικό υποστήριξης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο Erdoğan έχει εμπειρία να χρησιμοποιεί μεγάλες αποφάσεις συμμαχίας για να αποσπάσει παραχωρήσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα με αναφορά σε παλαιότερα περιστατικά στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δίνουν τώρα στον Erdoğan άλλη μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το μοντέλο του ΝΑΤΟ που βασίζεται στη συναίνεση, καθώς και να συσπειρώσει τη βάση του πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Κατά τον De Hoop Scheffer ένας συνδυασμός παραγόντων θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τους ελιγμούς της Τουρκίας, με πρώτη την εσωτερική πολιτική, αναφερόμενος στη θέση του να μιλά σκληρά για την τρομοκρατία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που είναι μακροχρόνιος εχθρός σε αυτήν την εκστρατεία.

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει την μαχητική ομάδα τρομοκρατική οργάνωση, αν και ο χαρακτηρισμός θεωρείται ξεπερασμένος από ορισμένους στις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Μπορείς πάντα να συσπειρώσεις μεγάλα τμήματα του πληθυσμού συνδέοντας την τρομοκρατία με το PKK», είπε ο πρώην γενικός γραμματέας.

Το δεύτερο, σύμφωνα με τον De Hoop Scheffer, είναι ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα «άλλαζε την εσωτερική πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ,  με δύο πλήρως ανεπτυγμένες και βαριά οπλισμένες» δημοκρατίες που εντάσσονται στη συμμαχία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να προσθέσουν σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία μπορεί να προσφέρει ναυτική ισχύ στη Βαλτική θάλασσα και παρουσία στον αρκτικό βορρά, όπου η Ρωσία έχει δείξει ενδιαφέρον να επεκτείνει την εμβέλειά της. Η Σουηδία διαθέτει προηγμένη αεροπορία.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι οι παρατεινόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με τις αγορές μαχητικών αεροσκαφών. Για χρόνια, η Άγκυρα ήταν ένας αξιόπιστος πελάτης για τις αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ, αγοράζοντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16. 

Η Τουρκία στράφηκε αργότερα στα πιο προηγμένα F-35 καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν. Αλλά η σχέση έσπασε το 2019 όταν η Τουρκία αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα S-400, καθώς σύμφωνα με τις ΗΠΑ αυτό έθετε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πετούν πάνω από την Τουρκία. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ απέβαλαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Μετά από αυτή τη διαμάχη, η Τουρκία άρχισε να παίζει με την ιδέα να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ακόμη και να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα.

 Ωστόσο, επιδιώκει επίσης να αναβαθμίσει τον στόλο της F-16 και να αγοράσει νέα αεροπλάνα. Το αίτημα εκκρεμεί εδώ και μήνες από την κυβέρνηση Biden και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. «Tο τίμημα μπορεί κάλλιστα να είναι ότι οι Αμερικανοί άρουν την άρνησή τους στα F-16», είπε ο De Hoop Scheffer.

Οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε προσωρινά το αίτημα της Τουρκίας, το οποίο εξετάζεται τώρα από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Το θέμα ήταν ένα από τα ανοιχτά ζητήματα στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη των ΥΠΕΞ Antony Blinken και Mevlüt Çavuşoğlu. 

Ο Çavuşoğlu άφησε να εννοηθεί ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης στο αδιέξοδο, καθώς τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ασφάλεια, «αλλά και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια θα πρέπει επίσης να ικανοποιηθούν. Και αυτό είναι επίσης ένα από – ένα θέμα που πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με φίλους και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Αυτό το ζήτημα μπορεί να περιλαμβάνει τα F-16. Σε δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την ίδια ημέρα ο Çavuşoğlu υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για την πιθανή πώληση «συνεχίζονται θετικά».

Στο Ελσίνκι, υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι το κράτημα της Τουρκίας μπορεί να συνδέεται με την τρέχουσα διαμάχη της με τις ΗΠΑ. Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν, ωστόσο, ότι η φινλανδική και σουηδική προσέγγιση στο PKK παραμένει κλειδί για την κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» απλώς εξομαλύνοντας τη σχέση Ουάσιγκτον-Άγκυρας, δήλωσε ο Sinan Ülgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης που είναι τώρα επισκέπτης μελετητής στο think tank Carnegie Europe. Η διαπραγμάτευση με τη Σουηδία αναμένεται να είναι πιο σκληρή από ό,τι με τη Φινλανδία, σύμφωνα με την Ülgen.

«Υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τη Σουηδία», είπε, αναφερόμενος στην «πιο επιεική προσέγγιση της Στοκχόλμης στις δραστηριότητες του PKK και των παραφυάδων του, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση». Η σουηδική κυβέρνηση «θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει την οπτική της για αυτό», είπε.

Σουηδοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία. Και ανώτερα στελέχη από όλη τη συμμαχία επέμειναν ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης. Αντίστοιχη δήλωση έκανε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Όταν ένας σύμμαχος, ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια», είπε, «ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να καθίσουμε και να βρούμε τρόπους να βρούμε ένα κοινό έδαφος».

Ίδιο ήταν το μήνυμα στη Χάγη,  στη συνάντηση του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz με τον  Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte. Έχουμε την έντονη πεποίθηση έντονα ότι η αντίθεση της Τουρκίας μπορεί να ξεπεραστεί, είπε ο Scholz. «Πιστεύω ότι θα είναι τελικά δυνατό να βρεθεί μια κοινή θέση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας», συμφώνησε ο Rutte.

ΠΗΓΗ: Politico Lily Bayer – Turkey’s unstated goals in blocking Sweden and Finland

Ο Ερντογάν γνωρίζει με ποιον τρόπο να αποσπάσει ένα υψηλό τίμημα από τη Δύση: Μα με τον εκβιασμό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: