Καταπολεμώντας τη διαφθορά: Ομιλία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΟΑΣΕ

Η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου στη διάρκεια της ομιλίας της. Φωτογραφία ΓΤΠ. PIO




Συνεχίζονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», που φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας του Συνεδρίου, συζητήθηκε ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκ των κύριων ομιλητών στην ενότητα αυτή, ανέφερε ότι οι πολίτες καταβάλλουν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος εξ αιτίας διεφθαρμένων πρακτικών. Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι βουλευτές, ως εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Ως εκ του νομοθετικού και εποπτικού τους ρόλου, τα Κοινοβούλια έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα για να το πετύχουν, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια.

Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε συναφώς ότι πρέπει τα Κοινοβούλια να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τον ρόλο αυτό, και ειδικότερα στο πλαίσιο έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Υπογράμμισε δε ως εξόχως σημαντικό, οι νόμοι που υιοθετούνται να είναι αρκούντως αυστηροί, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παράκαμψής τους.

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε ενδεικτικά στη νομοθεσία που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με πρωτοβουλία της ίδιας, για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία τα Κοινοβούλια να διασφαλίσουν την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και να κατοχυρώσουν την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να διαδραματίσουν αποτελεσματικά το ρόλο τους στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε τα Κοινοβούλια να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά τον εποπτικό τους ρόλο, σε συνεργασία και με τους αρμόδιους ανεξάρτητους θεσμούς.

Τόνισε επίσης τη σημαντική συμβολή που πρέπει να έχουν τα Κοινοβούλια στην ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών, μέσω της ενεργού συνεργασίας τους με την κοινωνία των πολιτών και μέσω της συνεχούς ευαισθητοποίησής τους για τα θέματα διαφθοράς.

Παράλληλα, η κα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάγκη όπως τα Κοινοβούλια θεσπίσουν νόμους για πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους τους. Επί του προκειμένου σημείωσε τα σημαντικά βήματα που λήφθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε, τέλος, στη δράση της ως Αντιπρόεδρος και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της για προώθηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, ως σημαντικό μήνυμα της δέσμευσης της Συνέλευσης στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: