Κανονικό πλιάτσικο: Εντοπίστηκε στη Συρία ρωσικό πλοίο με τόνους κλεμμένων σιτηρών από την Ουκρανία [photos, videos]

File photo: Πλοίο μεταφοράς φορτίου Matros Pozynich με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά το οποίο εντοπίστηκε στο συριακό λιμάνι της Λατάκια. Photo via Twitter/Maxar Technologies




Ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο φορτωμένο με  σιτηρά που είχαν κλαπεί στην Ουκρανία  απομακρύνθηκε από τουλάχιστον ένα λιμάνι της Μεσογείου και βρίσκεται τώρα στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές και  Ουκρανούς  αξιωματούχους.

  • Το CNN έχει αναγνωρίσει το πλοίο ως το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Matros Pozynich.

Στις 27 Απριλίου, το πλοίο σήκωσε άγκυρα στις ακτές της Κριμαίας και απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του. Την επόμενη μέρα, εθεάθη στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας, σύμφωνα με φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

  • Το Matros Pozynich είναι ένα από τα τρία πλοία που εμπλέκονται στο εμπόριο κλεμμένων σιτηρών, σύμφωνα με έρευνα ανοιχτού κώδικα και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, παράγει λίγο σιτάρι λόγω έλλειψης άρδευσης. Αλλά οι ουκρανικές περιοχές στα βόρεια της, που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, παράγουν εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε χρόνο.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες τόνοι μεταφέρονται τώρα με φορτηγά στην Κριμαία.

Η Kateryna Yaresko, δημοσιογράφος της ουκρανικής διαδικτυακής έκδοσης Myrotvorets, είπε στο CNN ότι έχει παρατηρηθεί απότομη αύξηση στις εξαγωγές σιτηρών από τη Σεβαστούπολη σε περίπου 100.000 τόνους τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο.

  • Από τη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και δεδομένα παρακολούθησης που εξέτασε το CNN, το Matros Pozynich διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου και κατευθύνθηκε προς το αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ήταν φορτωμένο με σχεδόν 30.000 τόνους ουκρανικού σίτου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Όμως οι Ουκρανοί ήταν ένα βήμα μπροστά. Οι αξιωματούχοι λένε ότι η Αίγυπτος προειδοποιήθηκε ότι το σιτάρι είχε κλαπεί και η αποστολή ματαιώθηκε.

Το Matros Pozynich κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, με το ίδιο αποτέλεσμα.

Το πλοίο έκλεισε ξανά τον αναμεταδότη του στις 5 Μαΐου, αλλά εικόνες από το Tankertrackers.com και τη Maxar Technologies δείχνουν ότι ταξίδεψε στο συριακό λιμάνι της Λατάκια.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι τουλάχιστον 400.000 τόνοι σιτηρών έχουν κλαπεί και αφαιρεθεί από την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: