Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία σπρώχνουν την Παγκοσμιοποίηση στον γκρεμό… Και μετά, το χάος;

Relatives and friends attend a funeral ceremony of Ukrainian serviceman who was killed in action, in the small city of Rozdilna of Odesa region, Ukraine, 22 May 2022. EPA, STEPAN FRANKO




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Όσοι δεν θέλουν να ακούν αυτό που ονομάζεται “Παγκοσμιοποίηση”, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, γιατί χωρίς αυτήν, θα τα βγάλουμε δύσκολα πέρα που λέει και ο λαός!

Έχουμε σκεφτεί ποτέ γιατί έχουμε τα πάντα, την στιγμή που τα θέλουμε; Είναι κάτι που συμβαίνει ως δια μαγείας ή είναι ένα υπερφυσικό φαινόμενο; Τίποτα από όλα αυτά προφανώς, είναι απλά συνθήκες διεθνούς εμπορίου και ανοιχτών συνόρων!

Πριν λίγα χρόνια λοιπόν, κανείς δεν θα σκεφτόταν πως δεν θα έχουμε ένα προϊόν, σε καθεστώς αφθονίας, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όμως μεσολάβησαν 2 καταστάσεις, που είναι ικανές να τινάξουν την Παγκόσμια Οικονομία στον αέρα. Και ναι, πιστέψτε μας, αυτό είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

  • Η αρχή έγινε στα τέλη του 2019, που μέσω των δελτίων ειδήσεων γινόταν γνωστό πως μια νόσος, ονόματι COVID-19,  απειλούσε την Παγκόσμια υγεία!
  • Οι επιστήμονες δεν ήξεραν τι συνέβαινε, οι αρχηγοί των Κρατών βρίσκονταν μπροστά στην αβεβαιότητα και οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί καθώς οι επιχειρήσεις και ο απλός κόσμος, μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου για τα χρονικά μας θύελλα.

Τα lockdowns που επιβλήθηκαν άμεσα ως αποτροπή της μετάδοσης, καθήλωσαν τα πάντα! Επιχειρήσεις, πρωτογενή παραγωγή, λιμάνια και πλοία, εφοδιαστικές αλυσίδες, βιομηχανικές παραγωγές κα. Τότε ήταν η αρχή του τέλους, για έναν κόσμο που ποτέ πάλι δεν θα είναι ο ίδιος με πριν.

Η Παγκόσμια οικονομία δέχθηκε πιέσεις και οι οικονομολόγοι ξεκίνησαν μια συζήτηση για το λεγόμενο σχήμα ανάκαμψης που θα δούμε σε κάθε κράτος. Η Κίνα από όπου προερχόντουσαν σχεδόν τα πάντα, ξαφνικά σταμάτησε πολλές από τις παραγωγές της, λόγο lockdown.

Οι επιπτώσεις όμως από αυτή την Παγκόσμια υγειονομική κρίση, φάνηκαν όταν τα εμβόλια έκαναν την εμφάνιση τους και ο κόσμος μπήκε στην ‘’νέα’’ του κανονικότητα! Τα μειωμένα έως και μηδενικά επιτόκια, που οι Κεντρικές Τράπεζες αναγκάστηκαν να επιβάλουν, για να σώσουν ότι μπορούν, έδωσαν έναν κρυφό άσσο στο χέρι της επόμενης κρίσης, που ίσως να είναι και μεγαλύτερη!

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα ήταν ικανό να μας ανησυχήσει, αν η Ρωσία δεν έδινε την χαριστική βολή στην δύσμοιρη Παγκόσμια οικονομία. Την ημέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Πούτιν, έδωσε την εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, άρχισε ένας ακόμα αγώνας δρόμου για επιβίωση. Και να είστε σίγουροι, πως σε αυτόν τον αγώνα, δεν έχουμε ολοκληρώσει ούτε καν τον πρώτο γύρο!

Η εισβολή έγινε, οι σειρήνες έσχισαν την ησυχία της νύχτας ουρλιάζοντας και προειδοποιώντας για βομβαρδισμό και τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου αντέδρασαν άμεσα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έδωσαν το σήμα για επιβολή κυρώσεων που θα πίεζαν τον Ρώσο Πρόεδρο να σταματήσει αυτό τον παρανοϊκό πόλεμο. Στο στόχαστρο μπήκαν αρχικά οι Ρώσοι Ολιγάρχες και έπειτα οι δεσμοί εμπορίου με την Ρωσία. Αυτοί οι δεσμοί κόπηκαν εν μια νυκτί!

Ο πόλεμος όμως που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά μας, μας ζημίωσε και θα μας ζημιώσει ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Η επάρκεια των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων είναι υπό συζήτηση, με τον πληθωρισμό να έχει στήσει το δικό του πάρτι, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.

Ένα ακόμα χτύπημα στην Παγκοσμιοποίηση, δόθηκε εκείνη την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία και ίσως ήταν και το… χαριστικό!

  • Ο πόλεμος ανάγκασε των νούμερο έναν εξαγωγέα σιτηρών, την Ουκρανία, να μην μπορεί πλέον να υποστηρίξει την θέση της και τους πελάτες της. Έτσι απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές με τα σιτηρά να σαπίζουν στα λιμάνια.

Ο πόλεμος και η νόσος της COVID-19, έκαναν την αρχική ρωγμή, όμως και τα δύο αυτά κάποτε θα τελειώσουν θα πει κάποιος. Και πολύ σωστά, αυτές οι καταστάσεις που ζούμε τώρα, δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Όμως τότε, πως θα είναι ο κόσμος μας; Σίγουρα λιγότερο παραγωγικός και σίγουρα σε ένα καθεστώς μειωμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των ισχυρών και πιστέψτε μας, η εμπιστοσύνη είναι η αρχή για όλες τις σχέσεις, όσο μικρές ή μεγάλες και αν είναι.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις σύμφωνα πάντα με αναλυτές, δεν πρόκειται να τελειώσουν εδώ και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Ο λόγος πιστεύουμε, είναι ότι επειδή ακριβώς τα Κράτη θα γίνονται όλο και φτωχότερα και ο κόσμος θα ζητά όλο και περισσότερα για να καλύψει τις καθημερινά αυξανόμενες ανάγκες του και θα νοσταλγεί την αφθονία των προηγούμενων χρόνων, θα γίνεται επιθετικότερος και έτσι οι Κυβερνήσεις πιο νευρικές.

Ίσως τελικά να έρθει η ώρα που η κάθε χώρα θα πρέπει να στηριχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι φαντάζεται, στις δικές της δυνάμεις παραγωγής και κάλυψης των αναγκών του κόσμου. Και τότε όλα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβά και πιο περιορισμένα από ότι σήμερα…

Αρνητές της Παγκοσμιοποίησης, χαρείτε την, τώρα που υπάρχει!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο τουρκικός επεκτατισμός, η ρωσική εισβολή, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η “εξευγενισμένη συμπεριφορά” της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: